Anne Karnında Bebek hafta hafta nasıl gelişim sağlıyor aşağıda inceleyebilirsiniz. İlgili haftanıza giderek bebeğinizin boyutu, kilosu, neye benzediği ve hangi organının gelişimini tamamladığını öğrenebilirsiniz. Bu heyecanlı yolculuğu Gebbe Mobil Uygulamasından da takip edebilirsiniz.
O. (sıfır) Hafta Anne Karnında Bebek
Henüz bedeninizde döllenmiş bir bebek yok. Hatta daha bebeğiniz için sizden gidecek bir yumurta dahi seçilmedi. Bebeğinizi var edecek becerikli sperm ve yumurta buluşmadı. Kadın vücudu ortalama 28 günlük bir adet döngüsü yaşar. Ortalama 14. gün yumurtlama gerçekleşir. Son adet tarihinizden itibaren ilk iki hafta yumurtalıklarınız bebeğinizi oluşturacak yumurtayı oluşturmaya ve ovulasyon dediğimiz yumurtlama eylemine hazırlanır.
Bu haftalarda yumurtalıklarınızda yumurta gelişirken rahiminiz de hummalı bir çalışma ile, döllenmiş yumurtayı karşılamak ve ev sahipliği yapabilmek için kendisini hazırlamaktadır.
Gebelik haftası hesaplama :
Gebeliğin ilk haftası denilmesine rağmen nasıl oluyor da bebek henüz olmuyor ?
Bebeği oluşturan bir yumurta ve bir sperm hücresidir. Yumurta her ay yumurtalıklarınızda yer alan, olgunlaşmamış yumurta rezervinizden bir tanesinin seçilerek 14 gün hazırlanıp 14. Gün 20 mm boyuta gelmesi ve yumurtayı taşıyan follikülün çatlaması ile oluşur. Yumurta oluştuktan sonra bedeninizde 24 saat yaşar. 24 saat içerisinde sperm yumurtayı tüplerinizde bulup kalın tabakasını geçmek için becerikli bir çalışma gerçekleştirirse, döllenmiş yumurta (zigot) oluşur. Döllenmiş yumurta 5 gün kadar süren bir yolculuk yapar ve 19 gün boyunca kalınlaşmış ve bir yatak halini almış rahminize ulaşır ve yerleşir. Artık bedeniniz içerisinde bir bebek oluşmaya başlamıştır. Gebelik haftanızın, bebeğinizi var edecek yumurtanın gelişiminin ilk gününden başlayarak hesaplanmasının sebebi budur.
Bu nedenle bütün gebeliklerde doktorlar, son adet tarihinin ilk gününden başlayarak, gebelik zamanının kutsal sayacını başlatır. Gebelik oluşumundan iki hafta öncesine dayanan bu hesaplamaya göre gebelik, 40 hafta, 280 gün süren büyülü bir süreçtir.
Bu dönemde neler yapmalıyım :
Bebeğiniz oluşurken, onun oluşumu sırasında vücudunuzun hormonları, vitaminleri, iyonları ve enzimleri kullanılır. Bu vitaminlerde eksiklik olması, bebekte bir takım gelişim kusurlarına yol açabilir. Bu durumun önüne geçmek için, bir takım vitamin takviyeleri yapmanız gerekir. Örneğin; beyin ve sinir sistemi oluşumunda folik asit çok önemlidir. Gebeliğin başlangıcından itibaren günde 400 mikrogram folik asit almanız, bebeğinizde nöral tüp defektleri oluşumunu % 70 oranında azaltmaktadır. Ayrıca sizin bedeninize özgü sağlık durumunuz bebek oluşmadan önce saptanmalı, ihtiyacınız olan vitaminler belirlenerek yerine konmalıdır.
1. Hafta Anne Karnında Bebek
Yumurtlama gelişiminde 7 ve 9. günler arasında bebeğinizi oluşturacak yumurta, size ait yumurta rezervinde seçilir ve büyümeye başlar. Hangi yumurtanın olgunlaşıp gelişeceği seçildikten sonra, diğer yumurtalar ilerleyen zamanlarda şanslarını denemek için beklemeye başlarlar. Ailesinde genetik yatkınlık bulunan veya dışarıdan bir takım ilaçlarla yumurtalıkları uyarılan kadınlarda, birden fazla yumurta gelişimi izlenebilir. Bu çoğul gebelik ihtimalinin artması demektir.
Yumurtanız gelişirken, siz de vücudunuzu oluşacak gebeliğe hazırlamak için gerekli kontrol ve testleri yaptırmalı, vitamin desteklerinizi ihmal etmemelisiniz.
2. Hafta Anne Karnında Bebek
Son adet tarihinizden itibaren 14. gün seçilmiş şanslı yumurta, 20 mm civarına kadar büyüyen follikül içersindedir. Bu follikül 14. gün çatlar ve içerisindeki yumurta döllenmeye hazır halde atılır. Sağ ya da sol yumurtalıktan atılan bu yumurta tüp tarafından tutularak bebeğinizi oluşturacak spermi beklemeye başlar. Sağlıklı bir yumurtanın spermi beklemek için 24 saat süresi vardır. 24 saat sonunda döllenmeyen yumurtalar ölür.
3. Hafta Anne Karnında Bebek
Müjde bir embriyonuz oldu! Yakında bir bebeğe dönüşmeye başlayacak olan döllenmiş yumurta, hızla kendi içerisinde hücre bölünmelerine ve büyümeye başlayacaktır.
14. gün yumurtlanan olgun yumurta, kendisine ulaşan milyonlarca spermden sadece bir tanesine içeri girmesi için izin verir. Sanılanın aksine bu ilk ulaşan sperm değildir. Aynı amaç için çabalayan spermlerden yalnızca biri başarıya ulaşır. Sperm, içerisindeki genetik yapıyı, yumurtanın taşıdığı genetik yapı ile birleşmesi için yumurta içerisine bırakır. Böylece hücre birleşmesi ile zigot denilen hücre oluşur. Tebrikler, artık HAMİLESİNİZ !!!
Yumurtayı döllemeyi başaran sperm içeri girdikten sonra, yumurtanın kılıfı kalınlaşarak başka yumurtaların girmesini engeleyecek hale gelir. Ve saatler içersinde bu tek hücre hızla bölünerek, birkaç gün içersinde yaklaşık 100 hücreli bir embriyo haline gelir. Bu hücrelerin büyük kısmı bebeğinizi koruyacak kese ve onu besleyecek plasentayı oluşturmak için ayrılırken, daha az sayıda kısmı da bebeğinizi oluşturmak üzere görev başına geçer. Bu arada döllenmiş yumurtanız tüpünüz içerisinde ilerler ve 5. gün nerede ise oraya yerleşir. Eğer döllenmiş yumurta veya tüpte bir sorun varsa, rahime değil dışında bir alana yerleşir ve dış gebelik denilen, doğal olmayan durum oluşur. Ancak gebeliklerin çok büyük kısmında, 5. gün döllenmiş yumurtanız rahminize düşer ve rahim duvarı onu kucaklar, sarar ve doğuma kadar besler. Tebrik ederiz! Artık bebeğiniz, kucağınıza gelene kadar kendisine ev sahipliği yapacak, onu büyütecek ve koruyacak rahminize yerleşmiştir. Kollarınızda sona erecek büyülü yolculuk başladı 🙂
4. Hafta Anne Karnında Bebek
Bu hafta küçük embriyonuz iki yapraklı bir hal aldı. Dışta yer alan yapraktaki hücreler, bir yandan rahim duvarınızın içersine yerleşip tutunmayı sağlarken diğer yandan bebeğinizi besleyecek plasenta denilen yapıyı oluşturmaya başlar. Kesenin dışındaki hücreler rahim damarlarınıza ulaşıp kanınızdan beslenmeye çalışır ve artık yiyip içtikleriniz bebeğinize ulaşmaya başlar. İlk üç hafta bilmeden zararlı bir etkene maruz kalırsanız, bebeğiniz etkilenmez. Ancak 4 haftadan sonra, bebeğinizin gelişiminde sorun oluşturabilecek potansiyel risklere karşı dikkatli olmalısınız.
Bu aşamda embriyo 1 mm den de küçüktür ve yeni evine yerleşmektedir. Kese rahime yerleşirken iç kese (yolk sac), bebeğinizin ilk kan hücrelerini yapmakla meşguldur. Artık yavaş yavaş bebeğinizi oluşturacak hücreler de, bölünmelerle embriyoyu ortaya çıkarmaya başlamıştır. Embriyo (gebeliğin ilk dokuz haftası bebeğiniz embriyo adını alır) 3 katmandan oluşur.
En iç tabaka bebeğinizin sindirim sistemini, karaciğer ve akciğerlerini, orta tabaka bebeğinizin kalbi, cinsel organları, kemikleri , böbrekleri ve kaslarını, en dış tabaka ise bebeğinizin sinir sistemi, saçları, derisi ve gözlerini oluşturur.
5. Hafta Anne Karnında Bebek
Bu haftada, beta hcg denilen gebelik kesesi hücreler tarafından salgılanan gebelik hormonları, gebelik teşhisini ortaya koyacak kadar artar. Evde yapılan idrar testlerinde gebelik teşhisi konulabilir.
Bebeğinizin embriyo hali oluşmaya devam ederken, 5. haftada bir portakal çekirdeği büyüklüğüne ulaşır. Bir kurbağa yavrusu gibi az gelişmiş bir kafa ve kuyruk artığına da sahiptir. Daha sonra kuyruk uzantısı giderek geriler ve kuyruk sokumu şeklinde kalır.
Bu dönemde bebeğinizde hızlı bir gelişim mevcuttur. Küçük bir çizgi halinde başlayan vücut yapısı içerisinde bütün sistemler yavaş yavaş oluşmaya başlar. Öncelikle tüm sistemlerin gelişmesi için gerekli olan ve kanı taşıyan dolaşım sistemi gelişir. Dolaşım sistemi damar ve kalpten oluşan bir yapıdır. Kalp iki küçük kanal olarak 5-6 hafta arasında oluşur ve ilk kalp atışları başlar. Ultrasonografi ile 6-7 hafta arasında izlenebilir. Son adet tarihi ve yumurtlama tarihinde oluşabilecek değişiklikler yüzünden bir hafta kadar farkla duymanız önemli değildir. Bu haftada bir yandan yolk sac belirginleşir ve plasenta oluşmaya devam eder. Diğer bütün sistemler, özellikle beyin ve sinir sistemi hızla oluşmaya devam eder.
6. Hafta Anne Karnında Bebek
Küçük embriyonuzun boyu tırnak ucu veya bir pirinç tanesi kadardır. Embriyonuz ultrasonda yolk sac kenarında bir pırlanta tanesi şeklinde gözükür (tek taş pırlanta). Bu beyaz tanecik içersinde kalp atımları 6 ve 7. haftalar arasında vajinal ultrasonografi ve/veya karından ultrasonografi ile izlenip sayılabilir. Doktorunuz embriyonuzun boyunu, henüz bacaklardan hesaplamak mümkün olmadığı için baş-popo mesafesi ile ölçer.
Bu hafta küçük prens ya da prensesinizin yüzü şekillenmeye başlar. Yanaklar, gamzeler, üst ve alt damaklar oluşur. Henüz kulak kanalları ve kulaklar oluşmaz. Gözlerin yerinde birer noktacık şeklinde çukurlaşmalar ortaya çıkar. Kafa ile gövde iki eşit parça olarak şekillenir. Vücutta ise böbrekler, karaciğer ve kalp oluşmaya devam eder. Kalp dakikada 100 atım kadar atmaya başlar ve günden güne giderek hızlanır !
Bu hafta yapılacaklar :
Bebeğinizin kalp atışlarını dinleyip kaydedebilirsiniz! hayatınızı değiştirecek sesi duymak hem sizin hem eşinizin bebeğinizle bütünleşmenizi sağlayacaktır. Vitaminlerinizi ihmal etmeyin .
7. Hafta Anne Karnında Bebek
Şu an embriyonuz yaban mersini büyüklüğündedir. Yani yaklaşık 5-7 mm! Hala ne kadar küçük değil mi ? Bununla beraber, ilk döllenme anından bu haftaya kadar 10000 kat büyüdü! Bu hafta embriyonun her tarafı gelişmekle birlikte, en büyük gelişim kafasında oluşur. Beyin hücreleri hızla oluşmaya devam ederken, dakikada yaklaşık 100 adet sinir hücresi de oluşur. Ne büyük bir gelişme hızı değil mi?
Bu hafta vücutta kol ve bacaklar tomurcuk şeklinde oluşmaya başlar. Ancak tam bir el ve ayağa sahip değiliz henüz.. Yüzde ise ağız ve dil oluşmaya başlarken, karın içerisinde de böbrekler oluşmaya başlar. Henüz böbreklerin idrar yapma fonksiyonu yoktur.
8. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz inanılmaz bir hızla büyüyor. 1.25 cm den 1.7 cme uzadı. Yaban mersini tanesinden ahududu büyüklüğüne geldi. Her gün birkaç milimetre büyüdüğünden hafta içerisinde bile ölçüsü giderek artmakta. Sadece uzamak da değil, bütün ana organ sistemleri gelişimini hızlıca tamamlıyor. Soluk borusu gırtlaktan akciğerlere uzadı. Beyinde sinir hücreleri birbiri ile bağlantılar kurmaya başladı. Sekiz hafta sonuna kadar embriyo adını alan bebeğiniz, sekiz hafta dolduktan sonra artık ‘fetus’ diye adlandırılır. Embriyonal dönem, tüm ana organ taslaklarının tamamlandığı dönemdir. Bu haftada bebeğiniz artık iyice insan yavrusu şeklini almaktadır. Perdeli vaziyette el ve ayakları oluşur. Küçük el ve ayak parmakları henüz ayrışmaya başlamadı. Bebeğinize yakından bakarsanız üst dudağının tamamlandığını, sevimli burun ucunun belirginleşmeye başladığını ve incecik, ipincecik göz kapaklarının belirdiğini izleyebilirsiniz. Bu hızlı büyüme sırasında bebeğinizin kalp atımı dakikada 150-170 seviyelerinde, inanılmaz bir hızda seyreder. Sizin kalp atım hızınızın neredeyse iki katı.
Henüz hissetmeseniz bile küçük gövde, uzun kol ve bacak tomurcukları seğirir tarzda hareketler yapıyor. Bebeğinizin kasları da gelişiyor. İçinde yer aldığı amniyotik sıvı hızla artmakta ve rahminiz bebeğiniz için genişlemektedir.
9. Hafta Anne Karnında Bebek
Tebrikler! Bebeğiniz artık embriyo değil, bir fetüs. Bir buçuk cm boyutunda, yeşil bir zeytin kadar! Bu haftada kafası gövdesinden ayrı olarak seçilebilir. Kollar ve bacakları da görülebilir. Ayrıca tüm iç organlar, ilk taslaklarını oluşturdu. Küçük bebeğinizin dans edercesine hareketlerini ultrasonda izleyebilirsiniz. Ama hareketlerini karınınızda hissetmenize daha iki ay var. Bebeğinizin hareketlerini hissedemeseniz de, el doppleri ile kalp atışlarını dinleyebilirsiniz. Kendiniz el doppleri ile zaman zaman ses bulamayabilirsiniz, endişe etmeyin. Minik fetüs, rahim içerisinde bir köşeye saklanmış olabilir. Tedirgin olduğunuz zamanlarda doktorunuza başvurarak, bebeğinizin o büyülü kalp atışını dinleyebilirsiniz. Bu arada, bebeğinizin sindirim sistemi de tamamlanmaya başladı. İleride çıkaracağı dişlerin tohumları damak içerisinde oluşmaya başladılar.
10. Hafta Anne Karnında Bebek
Gebeliğin 10. haftası ile beraber bebeğiniz hızla ve çılgınca büyümeye devam etmekte. Yaklaşık 2.5 cm’e ulaştı. Bir kuru erik büyüklüğünde! Ama bütün gün amniyotik sıvı denilen sıvı içerisinde olduğundan kuru değil 🙂 Aslında bebeğiniz şu an tam bir insan şeklini aldı. Kemikleri ve kıkırdakları oluşmaya başladı ve küçük eklemleri artık seçilebilir halde. Diz ve dirsekleri oluşmaya, kolları, ön kolu ve el bilekleri de bükülmeye başladı (ne kadar büyülü değil mi?). Bebeğinizin minicik kolları artık daha güçlü.
Diş tomurcuk perisi bu hafta ortaya çıkıyor ve bebeğinizin diş etlerinin altında oluşan küçük tomurcukların gelişini haber veriyor. Ancak bu küçük beyaz tomurcuklar, bebeğiniz kucağınıza geldikten altı ay sonra dışarıya çıkacaklar. Artık bebeğinizin midesi, sindirim sistemi sıvıları üretmeye, böbrekler de idrar üretimine başladı ve eğer erkekse, testosteron salgısı başladı (ne kadar erkeksi!).
11. Hafta Anne Karnında Bebek
Şimdilik üç-üç buçuk santim uzunluğunda ve yaklaşık 3-4 gram ağırlığında olan bebeğiniz, bu hafta büyümekle oldukça meşgul. Bebeğiniz bir çilek büyüklüğünde. Bu haftada henüz cinsiyetini öğrenemezsiniz ancak eğer bir kızsa yumurtalıkları gelişmeye başladı. Hamileliğin 11. haftasında bebeğiniz kendine has insan şeklini kazandı; vücudunun önünde el ve ayaklar, neredeyse nihai şeklini almış kulaklar, minik burnunun delikleri, ağız içerisinde küçük bir dil ve damakları oluştu. Küçük meme uçları görünmeye başladı. Saç kökleri ve diğer kıl kökleri oluştu. Parmaklar kurbağa benzeri perdelerden kurtulup ayrışmaya başladı. Bu hafta el ve ayak tırnak yatakları, önümüzdeki birkaç hafta içerisinde de minik tırnakları gelişmeye başlayacak (satın alma listenize bebek tırnak makası eklemeyi unutmayın). Bebeğinizin yumuşak kemikleri oluştu, derisi sertleşmeye başladı ancak hala şeffaf.
Bu haftada bebeğiniz yoga hareketleri yapmaya başlar; gerinmeler, katlanmalar ve zıplamalar. Ne kadar atletik değil mi? Ultrasonda belirli bir süre izlerseniz, bebeğinizin hareketlerini görme şansınız olur.
12. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz neredeyse geçen haftadan iki kat daha büyük hale geldi. Bir misket limonu kadar büyük; 5 cm. Bebeğinizin sindirim sistemi gelişimini tamamladı. Artık ağızdan anüse kadar boru sistemi tamamlanıyor. Şu ana kadar bağırsaklar karnın dışında duruyor ve göbek kordonu içersinde gelişiyordu. Bu hafta itibariyle, sindirim sistemi organları artık karın içersine döndü ve göbek deliği oluştu. Sindirim sistemi, kasları içerisindeki besini iterek ilerletebilecek kasılma hareketlerini yapma özelliği kazandı. Kemikiliği, ileride onu hastalıklardan koruyacak akyuvarları oluşturmaya başladı. Beyin içerisinde hipofiz denilen hormon bezi çalışmaya başladı.
12. hafta gerçekten büyük bir dönüm noktasıdır. Kol ve bacakların uzunluklarını tamamladığı, el ve ayak parmaklarının ayrıştığı bu haftada bebek, kol ve bacaklarını sürekli ve ayrı ayrı hareket ettirmeye başlar. Bu haftaki kontrolünüzde, bebeğinizin dış genital organları oluşmuş olduğundan cinsiyetini öğrenme şansınız olur!
13. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 6-7 cm büyüklüğünde, yaklaşık 15 gramlık bir limon kadar oldu! İnanması zor ama son üç haftada tam 2.5 kat büyüdü. Bebeklerin gelişimi farklılıklar gösterebileceğinden, buradaki ölçülerle sizin bebeğinizdeki farkları önemsemeyin. Doktorunuz, takibinde bir problem görürse size iletecektir.
Bebeğinizin artık bütün organ taslakları oluştu ve cinsiyeti belli olma evresine geldi. Bebeğiniz eğer kızsa, yumurtlalıklarında ileride doğuracağı bebeğe ait yumurta hücreleri oluştu. Torununuz hazır! Bu haftada plasenta, (bebeğin eşi) rahim duvarına yerleşti. Bebeğinizin ses telleri oluştu. Henüz içeride ses çıkarmasa da, ileride sizi görünce atılacak çığlıklar için hazırız. Bebeğinizin göz kapakları da oluştu ancak henüz açılmıyorlar. Nefes benzeri harekelere başladı ve böbreklerden hafif idrar üretimine geçti. Artık amniyon sıvısı oluşumuna kendi de katılmakta.
14. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz yaklaşık 8 cm büyüklüğünde ve 60 gram ağırlığında bir portakal kadar oldu! İkinci trimestera girerken size güzel bir haber verelim; bebeğinizin yüz kasları oluştu, yani artık gülümseyebilir. Ayrıca kapalı göz kapakları ardında gözlerini hareket ettirmeye başladı. Parmaklarını açıp kapayabilir ve ellerini ağzına götürebilir. Tat alma ve koku alma organları gelişmeye başladı. Vücudunda çıkacak bütün tüyler, kaşlar ve saç kökleri tamamlandı. Bebeğinizin bütün vücudunu lanugo denilen ve daha sonra dökülecek olan ince tüyler kaplamaya başladı. Artık derisi daha kalın ve şeffaflığını kaybetti. Bütün eklem ve kemikler yumuşak da olsa tamamlandığından, artık ayağa kalkabilir veya ultrasonda izleyeceğiniz gibi sıçrayabilir.
Bağırsaklarında doğumdan sonra yapacağı ilk kaka olan mekonyum oluşmaya başladı. Bu ilk kakayı doğumdan hemen sonra yapacak. Normalden daha koyu renkte ve neredeyse siyah olan bu kaka, bağırsaklarda oluşan enzim ve ilk artıkları taşımakta.
15. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 9 cm büyüklüğünde ve 75 gram ağırlığında bir armut büyüklüğünde! Elinizde tuttuğunuz bir armut kadar olan bebeğiniz, her geçen hafta, kucağınıza alacağınız yavrunuza daha çok benziyor. Kulaklar yerli yerine çekildi ve gözler yüzün iki yanından yüzün önüne geldi (yakında sizin sevgi dolu gözlerinizle buluşacaklar). Şu an içerisinde bulunduğu amniyotik sıvının hemen hemen bütün işini bebeğinizin böbrekleri devraldı. Çıkardığı idrar ile amniyotik sıvının oluşumundan sorumlu. Bu boşluk içersinde taklalar atıyor, dönüyor zıplıyor. Bu yaptığı egzersizleri hissetmeniz için hala dört hafta var. Parmaklarını açıp kapatan, yoga hareketleri yapan minik yavrunuz, doğum sonrasında kullanacağı özelliklerini (nefes almak, yutkunmak) geliştirmekle meşgul. Kalsiyum, bebeğinizin yumuşak kemiklerine çökerek onları sertleştirmeye başladı. Artık röntgen çekilse, tüm kemikleri görülebilir.
16. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz artık, 11 cm uzunluğunda ve ortalama 130 gr ağırlığında bir avokado kadar! Sırtındaki omurga ve kaslar güç kazanıyor ve böylece başını ve omuzunu daha dik tutabiliyor. Yüz kaslarını kullanarak mimikler yapmaya başladı. Kapalı göz kapaklarının ardında göz hareketlerini yapabiliyor. Ve sürpriz! Kapalı göz kapaklarının ardında ışığı görmeye başladı.
Cenin artık hem kaşları, hem kirpikleri olan sıska bir surata sahip. Sıska çünkü henüz yağ dokusu oluşmadı. Rahminizin içerisindeki bebeğinize çıplak gözle bakabilseydiniz, yarı saydam ve incecik cildinden damarlarını görebilirdiniz.
Müjde; bebeğinizin kulak kemikleri de oluşumunu tamamladı. Yani artık minik yavrunuz sizi duyuyor. Dışarıdaki sesleri henüz duyamasa da, annesinin ve annesinin kalbinin sesini duymaya başladı. Ne kadar büyülü. Artık sizi tanıyor! Yapılan araştırmalara göre bebekler, anne karnında dinledikleri müzikleri doğumdan sonra da tanıyabiliyor. Bu nedenle, ileride söyleyeceğiniz ninnileri seçip söylemenizde fayda var.
17. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 12 cm uzunluğunda ve 150 gram ağırlığında büyükçe bir soğan kadar oldu. Nasıl da hızlı gelişiyor! Artık cilt altı yağ dokusu gelişmeye başladı. Bu yağ dokusu onu doğumdan sonra üşümekten koruyacak. Bu haftada, bebeğinizde emme refleksi de gelişmeye başlar. Artık ultrasonda bebeğinizi parmağını emerken yakalayabilirsiniz. Bu arada bebeğinizin evrende tek olduğunu kanıtlayan parmak izi ve ayak izi de, bu haftalarda gelişmeye başlayacak. Unutmayın, bebeğiniz sizin sesinizi duymakta. Ona ninniler söylemek, onunla konuşmak için doğru zamanlar. Şu an sadece sizin sesinizi dinleyebiliyor.
Bu haftalarda bebeğin cildinde verniks adlı sabunsu tabaka oluşmaya başlar. Bebek teninin o kadifemsi yumuşaklığını veren ve doğumda rahatlıkla doğmasını sağlayan bu kaygan sıvının yapımı doğuma kadar devam edecek.
18. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 13-14 cm uzunluğunda ve 180-200 gram ağırlığında bir salatalık kadar oldu. Bebeğinizin kendine özgü parmak izi ve ayak izi oluşmaya devam etmekte. Beynin içerisinde yer alan sinir hücrelerinin etrafını saran ve sinir hücrelerinin bir biri ile iletişimini hızlandıran myelin kılıf oluşmaya başladı. Myelin kılıf oluşumu doğum gününe kadar sürecek. Kız bebeklerde yumurtalıklar çalışmaya, erkek bebeklerde ise testisleri karın içerisinden aşağıya doğru inmeye başlar.
Bebeğiniz karnınızda taklalar atıp rahim duvarını tekmelerken siz de arada sırada bağırsak hareketlerine benzer hisler fark edebilirsiniz. Bebeğiniz aynı zamanda hıçkırma hareketlerine ve parmak emmeye başladı. Kulakları artık karnınızın dışından gelen sesleri de fark edebiliyor. Hadi! Artık partnerinizin de onunla konuşmaya başlama zamanı geldi! Bu arada sizin de bebeğinizle beraber dinlemek için müzik seçme zamanınız. Yapılan çalışmalar gerçekten de klasik müzik dinlemenin bebekler üzerinde faydası olduğunu ispatladı. Mozart ile daha çok zaman geçirseniz iyi olur.
19. Hafta Anne Karnında Gebelik
Bebeğiniz 14-15 cm uzunluğunda ve 230 gram ağırlığında bir mango büyüklüğünde! Bebeğinizin cildi verniks adlı sabunsu kremle komple kaplandı. Bu hem cildini koruyacak hem de ona bebeksi yumuşaklığını kazandıracak. Verniks latince peynir demektir. Krem peynir kıvamında bu yapı, bebeğinizin cildinin tazeliyicisi. Eğer bu yapıyı sürebilseydiniz, emin olun deneyimlediğiniz en harika nemlendirici olurdu.
Bebeğinizin akciğerleri oluşmaya başladı. 34. haftada tamamlanacak akciğer gelişiminin ilk başlangıcı bu haftalardır. Bu haftalarda bebeğinizin hareketlerini hissetmiş başlarsınız. Kendinizi dikkatle dinlediğinizde karnınızda bağırsak hareketlerine benzeyen, tüy gibi dokunuşlar fark edersiniz. Bebeğiniz artık parmaklarını bolca emmekte ve el parmaklarını açıp kapatmaktadır.
20. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz yaklaşık 18 cm uzunluğunda ve 300 gram ağırlığındadır bir tatlı patates kadar oldu! Bebeğinizin sindirim sistemi enzimleri, mide de dahil, tam çalışmaktadır. Emme refleksi geliştiği için yüzünün etrafına gelen el parmaklarını emer. Tırnakları da oluştu artık. Eli ile açma kapama hareketleri yapabiliyor. Karnınızda bolca hareket hissedeceksiniz. Artık minik canavarınız epeyce büyüdü.
Eğer bebeğinizin cinsiyeti kızsa, kendi karnında rahmi oluştu ve vajinal kanal oluşmaya başladı. Yumurtalıklarına milyonlarca yumurta hücresi yerleşti. Şu an 7 milyon kadar yumurta hücresi var. Doğumda iki milyona kadar düşecek. Harcanan yumurta hücreleri sizin bebeğinizin sağlıklı bir kız çocuk olarak dünyaya gelmesi için kullanılıyor. Erkek bebeklerde testisler skrotum denilen torbaya doğru harekete geçtiler .
21. Hafta Anne Karnında Gebelik
22-23 cm uzunluğunda ve 360-400 gram ağırlığında. Bir büyük muz kadar ! Şu ana kadar baş popo mesafesi ölçülen bebeğiniz artık femur denilen bacak kemiği ölçüsünün 7 ile çarpılması ile tam boyunu ölçtürmeye başladı. O nedenle bu kadar uzun çıkıyor !Gelişmekte olan bebeğinize hala rahimde çok yer var. Uzun zaman aynı evde yaşayan herkes gibi o da bir sure sonra buraya sığamayacak. Ancak şu an hoplayıp zıplamak için epey yere sahip. Hakkı da değil mi ? Nasıl mutlu ediyor sizi attığı taklalar ?? Bu haftalarda bebeğiniz uyumaya başlıyor. Yapılan çalışmalar bebeklerin bu haftalardan itibaren rüya görmeye başladığını söylemekte. Ancak rüyasında ne gördüğünü bilemiyoruz …
Muz demişken bu hafta bir tane muz yediğinizde bebeğinizin de tadına bakması muhtemel. Çünkü 21 haftalık fetus amniyotik sıvı yutar , onu vücudunda gezdirir ve idrar yaparak bulunduğu ortama geri bırakır. Bebeğinizin yuttuğu Amniyotik sıvının tadı yediklerinize bağlı olarak günden güne değişir. Bu aldığı tatlar bebeğinizde asla kaybolmayacak. Yapılan araştırmalar amniyotik sıvıda belli tatlara maruz kalan bebeklerin doğumdan sonra aynı tatlarla yemek yemeye daha istekli olduklarını göstermektedir. O nedenle yediklerinize dikkat etmelisiniz , bebeğiniz de tadına bakıyor .
22. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz artık 25 cm ve 340 gram büyüklüğünde kocaman bir salatalık diyebiliriz 🙂 Tatlı bebeğiniz artık dış dünya ile daha çok iletişim kuruyor. Göz kapakları kapalı olmakla birlikte karnınıza bir ışık dayadığınızda, sizin karnınızdan geçen ışığı fark edebilir. Hatta ışık tutmanızla beraber hareketlendiğini izlersiniz. Karanlık mı aydınlık mı olduğunu anlayabiliyor! Tatlı bir pembelik, kırmızılık içerisinde aydınlık olduğunu izleyebiliyor. Ayrıca bebeğinizin gözyaşı kanalları da oluştu. Ancak henüz gözyaşı oluşturamıyor. Aynı zamanda sizin sesinizi, kalbinizin atımını, mide guruldamanızı, çevreden gelen sesleri, dinlediğiniz müziği duyuyor!
Bebeğinizin artık tutma refleksi başladı. Kendi yüzünü tutarak tanımaya çalışıyor. Göbek kordonunu tutup bırakıyor. Yapılan ultrason kontrollerinde bebeğinizin iki elini kavuşturup parmaklarını tuttuğunu yahut ayağını tutarak kafasına çektiğini izleyebilirsiniz.
23. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 25-26 cm uzunluğunda ve 380 gram ağırlığında büyükçe bir greyfurt kadar oldu. Bu haftalardan itibaren bebeğiniz hızla kilo almaya ve uzamaya başlayacak. Bebeğiniz bundan sonraki dört hafta içerisinde, kilosunu tam iki katına çıkaracak. Ve siz bunu hızla büyüyen karnınızda hissedeceksiniz. Bu haftalarda, bebeğinizin iç organlarını ve kemiklerini, transparan cildinin altında izlemeye devam edebilirsiniz. Ancak bu haftalardan sonra derisini besleyen damarlar, cilt altına hızla yağ dokusu taşıyarak daha kalın ve transparan olmayan bir cilt oluşumunu sağlayacaklar.
Bu haftalarda bebeğinizin hareketleri iyice güçlenir. Yumruk ve tekmeleri dışarıdan gözlenebilir hale gelir. Artık babası da, karnınızdan bebeğinizin hareketlerini fark edebilir. Elinizde basit bir stetoskop veya bir çan ile bebeğinizin kalp atışlarını siz de evde dinleyebilirsiniz. Bu arada eğer duymazsanız panik yapmayın. Karnınızın başka bölgelerini de dinleyin, minik canavarınız geziniyor olabilir.
Bebeğiniz bu haftadan itibaren sizin ses ve dokunuşlarınıza cevap verecektir. Günün büyük kısmını uyuyarak geçiren canavarınızı ara ara seslenerek veya karnınıza dokunarak uyandırmaya ne dersiniz? Aramızda kalsın, çikolata da aynı etkiyi yapmakta, ama sakın abartmayın.
24. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz yaklaşık 28 cm uzunluğunda ve 500 gram ağırlığında irice bir nar büyüklüğünde. Bebeğiniz bu haftadan itibaren haftalık ortalama 150-180 gram alacak. Bu ciddi bir büyüme hızı ve buna paralel olarak sizin kilonuz da hızlı artmaya başlayacak, dikkat edin. Bebeğinizin bütün organları, kasları, kemikleri yağ dokusundan ağırlık kazanacak. 24 hafta dolduktan sonra bebeğinizin yüzü neredeyse tamamlanmıştır. Göz kapakları, kaşları, saçları, dudakları olgunlaştı. Dört boyutlu ultrasonda bebeğinizin yüzünü görebilirseniz, bilin ki doğduğu gün de hemen hemen aynı yüzle karşılaşacaksınız. Bebeğinizin kızıl mı, esmer mi yada sarışın mı olduğu henüz belli değil. Bu haftada tüm bebekler henüz pigmentler oluşmadığı için beyaz tüylere sahiptir. Artık bebeğinizin cildi transparan özelliğini kaybediyor ve ince tüylerle kaplı teni kalınlaşmaya başlıyor. Ayrıca bebeğinizin akciğerleri de tam olarak oluştu. Henüz fonksiyon yapamazlar ama yapısı tamamlandı.
Artık sizin içerinizden gelen sesler dışında, partnerinizin sesi, sokakta çalan korna, dışarıdan gelen her türlü ses, karın duvarınızdan geçerek bebeğinize de ulaşmakta. Bolca müzik dinleyin.
25. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 32 cm uzunluğunda ve 600 gram ağırlığında irice bir patlıcan kadar oldu. Cildi artık hafif pembeleşmeye başladı. Bu pembeleşme cilt altı damarlarının sayesinde oluyor. Aynı şekilde damar yapı, bütün solunum sisteminde bir hayli aktif. Burundan akciğerlere kadar solunum sistemi damarlanması tamamlandı. Henüz bebeğiniz nefes alıp onu kullanacak kadar büyümedi. Bu işlem için surfaktan denilen bir madde yapımının tamamlanmış olması lazım. Bu maddenin tamamlanıp kendi başına soluyacak hale gelmesi 34-35 haftalar arasında gerçekleşecek. Ancak 25-26. haftalarda solunum egzersizleri yapmaya başlayacak. Nefes almayı ilk deneyimlediği bu haftalarda diyafram denilen, nefes almayı sağlayan kas hareketleri sonucunda, akciğerlerine amniyon sıvısı dolduruyor. Bu sıvıyı akciğerlerine alıp boşaltarak akciğer ve solunum sistemini çalıştırmayı öğrenecek. Bebeğiniz akciğerlerine sıvı alıp boşaltırken, onun kesik kesik ve hızlı hıçkırma hareketlerini hissedebilirsiniz.
Aynı zamanda bebeğinizin burun kanal ve iç yapısı olgunlaştı. Artık koku alma refleksleri gelişti. Bütün refleksleri hızla gelişen bebeğiniz sizin dışarıda dinlediğiniz müziğe, partnerinizin sesine, karnınıza dokunuşunuza cevap verebilecek kadar büyüdü.
26. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz artık 35 cm uzunluğunda ve 700 gram ağırlığında bir yaban mersini kabağı büyüklüğünde. Bebeğiniz bu haftalarda rahminize irili ufaklı tekmeler savurarak zaman zaman sizi korkutacak. Tedirgin olmayın, küçük atletiniz spor yapıyor. Artık kasları güçlendi ve bolca takla atıp idman yapmakta. Ama bu hareketleri size hiçbir zarar vermez ve aşırı hareketli olması asla doğuma neden olmaz.
Biliyor musunuz, artık küçük bebeğiniz gözlerini açmaya başladı. Göz kapaklarını açıp karnınızın içerisindeki ışığı izleyebiliyor. Bu becerisine şahit olmak isterseniz, göbeğinize bir fener tutun ve size tekmeleri ile karşılık vermesini bekleyin.
Peki bu haftada başka neler oluyor? Bebeğinizin beyin hücreleri arasında bağlantıların kurulması epeyce hızlandı. Beyin hücreleri arasında artan bu bağlantılar beyin dalga aktivitesinde artış olmasını sağlar. Beyin aktivitesi artması sonucunda, bebek dış dünya ile iletişimini kuvvetlendirir. Yani küçük bebeğiniz sadece ses duymuyor; onu ilişkilendirmeye, tanımaya, cevap vermeye de başlıyor. Sizin sesinizi ayırt ediyor ve sık dinlediğiniz bir müziği duyduğunda, nabız hızı veya hareketlerinin artışıyla cevap da verebiliyor. O artık sizinle tam uyumlu bir partner.
27. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 37 cm uzunluğunda ve 800 gram ağırlığında kocaman bir lahana kadar oldu. Artık bebeğiniz partnerinizin de sesini tanıyabiliyor. Onun sesini dışarıdan gelen diğer seslerden ayırt edebilmekte. Ayrıca babası kulağını karnınıza koyduğunda, onun kalp atışlarını duyabileceği haftalara geldik. Artık baba ve bebeği de iletişim halinde olabilecekler. Ama kıskanmayın, halen en sıkı ilişkisi sizinle.
Küçük atletiniz hızla büyüyor ve güçleniyor. Gün içerisinde ,rahim duvarınıza defalarca taklalar atacak, tekme ve yumruklar savuracak. Tedirgin olmayın, bu vuruş ve hareketlerin hiçbir zararı yok.
Bebeğinizin dilinde tat tomurcukları oluştu artık. İçtiği amniyotik sıvının tadını alıyor. Dolayısıyla yediklerinizi birkaç saat sonra o da tatmakta. Mesela siz acı yediğinizde, bir süre sonra bebeğinizin hareketlerinde artış olduğunu görürsünüz. Tedirgin olmayın, bunlar bebeğinizin karşılaştığı yeni duyumlara verdiği reaksiyonlar. Bu durumun keyfini çıkarıp, bütün tatları deneyin. Elbette zararlı gıdalar ve doktorunuzun önermedikleri hariç..
28. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 38-39 cm ve 900 gram ağırlığında, bir marul kadar oldu. Bebeğiniz bu haftalarda bolca hıçkıracak. Bu hareket aslında onun solunum egzersizidir. Özellikle zayıf anneler belirgin şekilde bu hıçkırıkları hissederler. Hıçkırmak dışında emme hareketini de sıkça yapacaklar.
Yapılan çalışmalar, bebeklerin bu haftalarda uykusunun önemli bir kısmında, REM fazında olduğun göstermektedir. Bu faz rüya görülen fazdır. Bolca rüya görüyor miniğiniz.
Eğer bu haftalarda ultrasonografi muayenesine giderseniz ve bebeğinizin yüzünü görme şansınız olursa bolca mimik yaptığını görürsünüz. Hatta belirli bir süre izleyebilirseniz size dil çıkardığını görebilirsiniz. Aslında bebeğiniz amniyotik sıvının tadına bakıyordur. Dilerim lezzetli beslenmişsinizdir, çünkü o da sizinle aynı tatları alıyor.
Bunun dışında gülümseme, kaşlarını çatma gibi birçok yüz hareketi yapabiliyor artık. Ve bu hareketlerin idmanını bolca yaptığı haftalardayız. Kaşlarını çatması üzgün veya sinirli olduğu anlamına gelmiyor. Gülümsemesi de mutlu olduğu anlamına gelmez. O sadece yüzündeki mimikleri kullanmayı öğreniyor. Doğumdan sonra mimiklerini anlamlandırmayı daha sonra öğrenecek minik canavarınız.
29. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 41-42 cm uzunluğunda ve 1000 gram ağırılığında bir karnabahar büyüklüğüne ulaştı. Ve tebrik ederiz, artık kilo ile konuşacağınız bir bebeğiniz var. Ayrıca merak etmeyin; bundan sonra kilo alımı bebeğinizin yağlanmasına paralel hızla artacak. Bu haftalarda bebeklerin cilt altında beyaz yağ dokusu denilen yağ dokusu artıyor (kahverengi yağ dokusu bebeğin ısısını sağlayacak yağ dokusudur, o doku için daha vakit var). Artık kırışık derili bebeğiniz gergin ve parlak ciltli bir bebeğe dönüşüyor. Üçüncü trimester bebeklerin en hızlı kilo aldıkları dönemdir.
29-30 haftalar bebeklerin rahim içinde en geniş alana sahip oldukları haftalardır. Ayrıca bütün kas, eklem ve kemikleri gelişti. Bebeğiniz bu haftada epeyce kuvvetlendi. dışarıdan gelen uyarılara karşı da hem çok duyarlı hem de meraklı. Bu nedenle bu haftalarda hareketlerinde çok artış olacak. Büyük tekmelerin karnınızı gerdiğini , hatta canınızı yaktığını hissedeceksiniz. Uyurken sürekli yüz mimikleri yapacak. Siz de bu haftalardan itibaren bebek hareketlerini saymaya başlayabilirsiniz. Akşam yemeklerinden sonra, üç saat içerisinde toplam on hareket yapması, bebeğinizin iyi olduğunun göstergesidir. Zaman zaman daha az hareket edebilir. Unutmayın, minik atletiniz bazen uyuyor. Ayrıca her hareketi karın ön duvarında yapmıyor olabilir ve eğer karın duvarına vurmazsa hissetmeyebilirsiniz. Ama yine de sizin hisleriniz çok önemli! Eğer bebek hareketlerinde bir anormallik hissedecek olursanız mutlaka doktorunuza başvurun. Her anne bebeğinin karakterini bilir!
30. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 42 cm uzunluğunda ve 1000 gram ağırlığında bir büyük brokoli demeti kadar oldu. Bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor. 30. hafta sonrası, haftalık ortalama 150-200 gram arası artmaya başlayacak. Her bebeğin yapısı farklı olacağından bu söylediğimiz kilolardan biraz önde biraz geride gidebilir, tedirgin olmayın. Kilo gelişiminde persentil eğrisi dışında çıkmadığı sürece farklılıklar önemli değildir.
Bu haftalarda bebeğinizin beyni hızlı bir şekilde büyüyor. Şimdiye kadar beyin yüzeyi pürüzsüzdü. Bu haftadan sonra beyin yüzeyi karakteristik oluklara ve girintilere bürünüyor. Bu girinti ve çıkıntılara beyin kıvrımları denir. Beyin kıvrımlar sayesinde daha çok hücreye yer sağlar. Bu artan hücreler sayesinde bebeğinizin doğum sonrası daha akıllı olması sağlanır.
Bu haftadan sonra artan kahverengi yağ dokusu sayesinde bebeğin cildini saran ve onu sıcak tutmaya yarayan lanugo denilen tüyler kaybolmaya başlar. Artık kürkümüzü çıkarma zamanı. Yavaş yavaş kaybolan bu tüyler, bazı bebeklerde doğumda dahi sırt, kulaklar ve omuzlarda adacıklar halinde kalmış olabilir. Merak etmeyin hepsi doğumdan sonra 6 ay içerisinde dökülecek.
Bu haftaki önemli bir diğer büyük değişiklik, bebeğinizin kemik iliğinin, kırmızı kan hücrelerinin üretimini tamamen üzerine almasıdır. Bu bebekler için önemli bir adımdır. Bebeklerin doğum sonrası kendi başlarına gelişmelerinin daha iyi olacağı anlamına gelir.
31. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 43-44 cm uzunluğunda ve 1200 gram ağırılığında bir hindistan cevizi kadar oldu. Bebeğinizin beyin hücrelerinin gelişimi bu haftalarda çok hızlıdır. Beyin hücreleri arasında bağlantılar çok ciddi bir hızla artmakta. Doğum zamanına geldiğinde bu bağlantılardan trilyonlarca olacak. Bu haftada oluşmuş olan bağlantılarla dahi bebeğiniz bilgi oluşturmaya, ışığı takip etmeye ve beş duyudan gelen sinyalleri almaya başladı. Bu beş duyu içersinde koku almaya henüz başlamadı. Ancak sinyal yolu hazır. Koku için hava gerekir ve amniyotik sıvı içerisinde hava olmadığı için koku alamaz. Aslında bu sizin için çok güzel bir detay. Çünkü bebeğinizin alacağı ilk koku, doğumu takiben sizin kokunuz olacak!
Bebeğiniz bu haftalarda uyku süresini daha da arttıracaktır. Uyku sırasında beyin büyüme hızı daha fazla olur. Uyuyan bebeğinizi uyandırmak için dışarıdan sesli uyarılar (yüksek sesli müzik gibi) yollayabilir, karnınızı nazikçe sallayabilir yahut bir parça çikolata yiyebilirsiniz .
Peki minik canavarınız uyanık olduğu zamanlarda neler yapıyor? Bolca hareket ediyor, gülümsüyor, kaşlarını çatıyor, rahim duvarınıza yumruk ve tekmeler atıyor ve parmaklarını emiyor. Elbette giderek artan bir şekilde hıçkırık hareketleri ile solunuma hazırlanıyor.
32. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 44-45 cm büyüklüğünde ve 1350-1400 gram ağırlığında bir kavun büyüklüğüne erişti. Bebeğiniz artık bir yenidoğana benziyor. Bütün organları fonksiyonlarını kazandı (akciğerler hariç). Haftalardır yaptığı , emme, yutma, soluma egzersizleri sayesinde, bu haftalarda dahi doğsa tüm sistemler görevini yapmaya hazır. Cildi, cilt altı yağ dokusu tamamlandığı için, normal görünüme ulaştı.
Bu haftalarda amniyotik sıvı miktarı en maksimuma ulaştı. Ancak bundan sonra bebeğinizin yuttuğu sıvı miktarı artacağından amniyotik sıvı miktarı giderek azalacak. Bu da, bebeğin alanında azalmaya neden olacak. Bu nedenle cenin pozisyonu denilen, bacaklar ve kolların katlı olduğu pozisyonu almaya başlar. Bu pozisyon ve daralan alan nedeni ile artık bebeğinizin hareketlerini büyük taklalar veya tekmeler şeklinde hissetmek yerine, küçük dokunuşlar şeklinde hissetmeye başlarsınız. Tedirgin olmayın, bebeğinizin iyi olduğunun belirtisi hareketlerinin büyüklüğü değil sayısıdır.
Bu haftalarda bebeğiniz başı doğum kanalına gelecek şekilde , baş aşağı durma pozisyonu alır. Normal doğum pozisyonu başın önde geldiği pozisyondur. Bıngıldakların esneyebilmesi sayesinde doğum kanalına yerleşir. Bebeklerin yalnızca %5’inden azı baş ile değil, popo ile gelmeyi tercih eder. Bebeğiniz bu haftalarda henüz baş aşağı değilse tedirgin olmayın, doğuma kadar başın gelişe dönme ihtimali yüksektir.
33. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 45-46 cm uzunluğunda ve 1500-1600 gram ağırlığında bir bal kabağı büyüklüğünde artık. Hızla kilo almaya ve uzamaya devam ediyor. Bir yandan amniyotik sıvıyı yutması da arttı. Fazla amniyotik sıvı yutarak sindirim sistemini doğuma hazırlamakta. Eğer rahminizin içerisini net izleyebilseydiniz, bu haftadan itibaren bebeğinizin uyurken gözlerini kapatıp uyandığında da açtığını izleyebilirdiniz. Hatta ultrasonografi muayenesinde gözlerini açtığı anları da yakalayabilirsiniz. Karın yağ oranınız çok değilse, dış ortamın ışığı içeriyi de aydınlatacağı için bebeğiniz, gündüz gece ayrımını yapabilecektir. Bu arada bebeğiniz günün büyük kısmını uyuyarak geçiriyor. Siz de büyük güne, doğuma hazırlanmak için dinlenseniz iyi olur.
İyi haberlerimiz var; sizden geçen antikorlar sayesinde, fetal bağışıklık sistemi gelişmeye devam ediyor. Bebeğiniz artık bir dönüm noktasına ulaştı. Bu haftalardan itibaren kendi bağışıklık sistemine sahip. Sizden aldığı antikorlardan öğrendikleri ile bebeğiniz, doğumdan sonra kendini koruyacak sistemini hazırlıyor.
Bu haftalarda bebeğinizin tüm kemikleri sertliklerini hemen hemen tamamlamakla beraber, yüz ve kafa kemikleri halen yumuşaklar. Doğum kanalından kafası ile geçecek olan bebeğinizin kafa kemikleri, kanal içerisinde hareket edebilmesi için doğuma kadar nispeten yumuşak kalacaklar.
34. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 46 -47 cm uzunluğunda ve 1650-1700 gram ağırlığında irice bir ananas büyüklüğünde. Bebeğiniz o kadar büyüdü ve hareketleri o kadar güçlendi ki, eğer karın duvarınız çok yağlı değilse karnınıza dokunanın eli mi yoksa ayağı mı olduğunu fark edebilirsiniz. El ve ayak demişken, parmak tırnakları doğum zamanı olacağı kadar uzadı. Karnınızda sürekli açıp kapattığı parmaklarındaki tırnakları, maniküre hazır.
Bebeğinizin cildini kaplayan verniks, (kaygan krem) bu haftalardan itibaren giderek kalınlaşır. Verniks, bebeğin yumuşak cildini korumakla beraber, doğum sırasında doğum kanalında rahat ilerlemesine yarayacak kayganlığı da sağlamaktadır .
Bebeğiniz eğer kızsa, bütün rahim anatomisi ve kalan yumurta hücre sayısı artık doğumdaki ile aynı (bir kısım yumurtasını cinsel organ oluşumları için harcadı). Eğer erkek bebek bekliyorsanız, erkek bebeklerin büyük kısmının testisleri kasıktan geçerek torbalara indi. Ultrasonografi muayenesi sırasında testislerin torbalara inip inmedikleri izlenebilir. Eğer henüz inmediyse endişe etmeyin. Bebeklerin az bir kısmında testis, inişini doğum sonrası tamamlar.
35. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 47 cm uzunluğunda ve 1800-1900 gram ağırlığında bir spagetti kabağı büyüklüğünde. Bebeğinizin yağlanması bu haftalarda çok hızlanır. Omuzları genişler, sırtı yağlanır. Bu hem doğum kilosuna ulaşmasını sağlar hem de doğum sonrası vücut ısısını koruması için özel önem taşır. Bu haftalarda bebeğinizin incecik kol ve bacakları iyice kalınlaşmaya başlar. Bebeğinizin beyin ve sinir sistemi ve akciğerleri gelişmeye devam etmekle beraber dolaşım sistemi, iskelet sistemi ve sindirim sistemi tamamlanır. Doğum bu hafta gerçekleşirse, bir ısı desteği ve oksijen desteği ihtiyacı duyabilmekle birlikte, akciğerleri tek başına solunum yapabilme şansına sahiptir.
Bebeğinizin hızla gelişen beynine alan sağlayabilmek için kafa kemikleri halen yumuşaktır. Ayrıca kapanmamış bıngıldaklar da bu konuda bir boşluk sağlamaktadır. Kafa kemiklerinin yumuşaklığı ve bıngıldaklar, beyin gelişimine fırsat vermek dışında, doğum sırasında doğum kanalından geçmesi için de avantaj sağlamaktadır. Unutmayın; bıngıldaklar doğumdan sonra 14-18. aylarda kapanacaktır.
36. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 47-48 cm uzunluğunda ve 2100-2300 gram ağırlığında bir karalahana büyüklüğündedir. Bebeğinizin artan kilosu ve uzunluğu, aynı zamanda bol amniyotik sıvı yutması, rahim içerisindeki alanını iyice daralttığından, hareketleri büyüklüğünü kaybeder. Ancak hareket sayısı aynı kalır. Eskisi gibi büyük tekmeler yerine; itme, sürtünme ve hafif fiskeler hissedilir.
Şimdiye kadar bebeğinizin sistemlerinin çoğu tamamlandı ve olgunlaştı. Hemen hemen dışarıdaki hayata hazır. Örneğin kan dolaşımı mükemmelleştirildi ve bebeğinizin bağışıklık sistemi, küçük yavrunuzu doğumdan sonra karşılaşacağı enfeksiyonlardan koruyacak kadar gelişti. Akciğerler nefes alıp vermeye ve oksijeni dokulara göndermeye hazır. Cilt, vücut ısısını sağlayacak olgunlukta. Duyu organları tamam; sizin sesinizi ve dinlediğiniz müzikleri dinliyor, dinlediğiniz müzikler onun doğumdan sonra en huzur duyduğu ninnileri olacak. Bununla birlikte sindirim sistemi henüz görevini yapmaya hazır değil. Çünkü anne karnında, göbek kordonundan beslenen bebeğiniz hiç yemek yemedi. Doğumdan sonra ilk emmeyi takiben ilk defa çalışacak. Ve bir yaşına kadar da olgunlaşmasını tamamlayacak.
37. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 48-49 cm uzunluğunda ve 2400-2700 gram ağırlığında irice bir sarı kavun büyüklüğünde. Unutulmamalıdır ki, erkek bebekler kız bebeklerden daha büyüktür. Ayrıca her bebek ailesel özellikleri nedeni ile de farklı büyüklüklerde olabilir, endişe etmeyin.
Bebeğiniz olgunlaşmasını tamamladı. Artık doğuma hazır. 37. gebelik haftası itibari ile bebekler zamanında doğdu sayılır. Ancak yine de, bu haftada planlı doğum yapılmamalı ve planlı doğumlar 39. haftaya ertelenmelidir.
Bebeğiniz bu haftada, özellikle ilk gebeliğinizse, doğum kanalına kafası ile yerleşir. Hatta iyice ilerler. Bir yandan da sürekli solunum egzersizleri yapar. Siz bu hareketleri hıçkırıklar gibi hissedersiniz. Küçük canavarınız amniyotik sıvı içerisinde elleri ile diğer elini, bacaklarını, yüzünü, göbek kordonunu kavrayıp tutma eğilimindedir. Sağa sola dönerek doğum manevralarına kendini hazırlar.
Bu haftada bebeğinizin kafası göğsü ile aynı çaptadır. Kol ve bacaklarında yağ dokusu birikimi artar ve minik gamzeler oluşturur. Bütün gelişimi tamamlandığı için sizin seslenmelerinize ve müziğe reaksiyonlar verip keyifle size kavuşacağı zamanı beklemektedir.
38. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 49-50 cm uzunluğunda ve 2700-3000 gram ağırlığında küçük bir karpuz büyüklüğünde. Bebeğiniz artık her şeyiyle olgun bir bebek. Doğum için çabalamakla meşgul.
Bebeğinizin gözleri, alacağı rengin pigmentlerini tamamladı. Ancak siz onun göz rengini, ışıkla ilk temasından (doğumdan) 6 ay sonra tam olarak anlayacaksınız. Akciğerleri ilk çığlığı atmaya hazır. Doğum sonrası dışarıdaki ısısını rahatlıkla sağlayacak halde. Elleri sizin ellerinizi kavrayacak ve memeyi emerken memenizi tutacak kadar becerikli. Emme ve memenizi arama refleksleri tamamlandı. Sindirim sistemi içerisinde oluşan, mekonyum denilen ilk kakayı ilerleterek kalın bağırsağında bekletmekte. Mekonyum normal şartlarda doğuma kadar yapılmaz. Doğum sırasında veya doğumu takiben bağırsaklardan atılır.
Bebeğinizin beyin ve sinir sistemi bu haftada toplam gelişiminin üçte birini tamamladı. Bebeğinizin beyin gelişimini tamamlaması 2 yaşını bulmaktadır. Anne karnında, bu gelişimin yalnızca üçte biri tamamlanır.
39. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 50-51 cm uzunluğunda ve 2900-3200 gram ağırlığında bir karpuz kadar oldu. Artık her şeyiyle doğuma hazır. Planlı doğumu başlatmak açısından doğru zaman sayılan haftada. Tebrik ederiz! Artık doğuma hazırız.
Olgun bebeğinizin cildi artık pembeden beyaza dönmüş vaziyette. Lanugo dediğimiz tüylerin çoğu kayboldu ve verniks tabakası ise yeterli kalınlığa erişti. Bebeğiniz doğum için kanalda ilerledi ve rahim kasılmalarını bekliyor.
Doğumu takiben duyacağınız ağlamalara tamamen hazır olsa da, bebeklerin gözyaşı kanalları henüz açılmadığından gözyaşı üretemezler. Dolayısıyla doğumdan sonra olacak ağlamaları sırasında yüzü ıslanmayacak.
Doğumu beklerken, bebeğinizin de bu yolculuğa hazırlandığını unutmayın. Siz ve partneriniz onunla bolca konuşun. Sizin seslerinizi hali hazırda tanıyor olduğu için bu konuşmalar sayesinde, doğumdan sonra sizin sesinizle çok sakinleşecek.
40. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 51-52 cm uzunluğunda ve 3100-3400 gram ağırlığında irice bir bal kabağı kadar oldu. Normal gebelik süreniz tamamlandı. Bebeğiniz doğuma çoktan hazır. Bebeklerin %70-80 kadarı bu hafta ve öncesinde doğumu tamamlar. %15 -20 kadarı 40. haftayı geçer (postterm gebelik). Bu hafta itibariyle bebeğinizin başı doğum kanalında daha da aşağıya ilerler. Etrafındaki amniyotik sıvı miktarı gebelik boyunca en az olduğu seviyeye indiğinden hareketlerinin büyüklüğünde belirgin azalma gözlenir. Ancak sayı hala belli sayıda olmalıdır. Akşam yemeklerinden sonra, üç saat içerisinde en az 10 hareket hissedilmesi gerekir. Bebeklerin anne rahminde bir tehlike yaşamaması açısından, hareketlerinin iyi takip edilmesi gerekmektedir. İçeride oksijenlenmesi bozulan bebekler, hareketlerini azaltarak belirti verirler.
Kabul etmek gerekir ki doğum minik yavrunuz için sizden ilk ayrılışı, rahim dışındaki dünyanın sesleri, dokunuşları ile ilk karşılaşması olduğu için, aslında bir travmadır. Doğumu beklerken bebeğinizle sık sık konuşun. Bebeğinizin doğumunu takiben, sizin ve babasının sesi ve sıkça dinlediğiniz şarkılar onun huzurunu sağlayacaktır.
41. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz 52 -53 cm uzunluğunda ve 3400-3700 gram ağırlığında büyükçe bir karpuz oldu. Gebeliklerin %15 kadarının ulaştığı, günü geçmiş dediğimiz haftalardasınız artık. Bebeklerin içerisinde bulunan sıvı epey azaldığı için hareketleri de çok küçülmüş olabilir. Yine de hareket sayılarının değişmemesi gerekir. Hareketlerine dikkat edin. Akşam yemeklerinden sonra üç saat içerisinde en az on hareket saymalısınız. Bebeklerin bu haftaları geçtiği durumlarda olası tehlikeler açısından yakın takip edilmeleri gerekmektedir. Doktorunuzla daha sık görüşmeli ve doğum başlatma ihtimallerini değerlendirmelisiniz.
Yakın zamanda kucağınıza alacağınız bebeğiniz ilk doğduğunda sizi tam göremeyecek. Bebekler ilk doğduklarında yalnızca 1-2 cm mesafeyi net görebilirler. Daha uzak mesafeler bulanıktır. Ama tedirgin olmayın, çünkü sizi sesinizden tanıyacak.
Doğum anında hassas göz bebeklerinin parlak ışıklardan uzak tutulması gerekmektedir. O nedenle minik yavrunuzun fotoğrafını çekerken sakın flaş kullanmayın!
42. Hafta Anne Karnında Bebek
Bebeğiniz bu hafta 43 cm uzunluğunda, 3700-4000 gram ağırlığındadır. Bu dev karpuzun artık doğması gerekiyor. İçeride beslenmesi çok zorlaştı. Bebeğinizin içeride sıkıntı yaşama ihtimaline karşın, kalp atışları dikkatle izlemeli, hareketlerini gözlemlemelisiniz. Eğer doktorunuz bir tehlike görmüyorsa, doğal doğum zamanınız halen beklenebilir. Ancak unutulmamalıdır ki 42. hafta bittiğinde doğurmalısınız. 42 hafta ve sonrası artık bebeğiniz için tehlikeli sularda yüzüyor olacağız. Bu nedenle doktorunuz, bebeğinizi nonstres test ve biyofizik profil ile takip ediyor olacak. Sizin durumunuza göre en uygun kararı verecek olan doktorunuzdur. Normal doğum her ne kadar idealse de, normal doğum için gereğinden fazla direnmek çok büyük pişmanlıklara yol açabilir. Hekiminizi doğru karar vermesi için rahat bırakmalısınız.