Tebrikler! Henüz hamile olmasan da artık hamilesin! Nasıl mı? Çoğu otorite tarafından kabul edilen tanımına göre hamilelik süreci, son adet kanamasından bir gün sonra; ortada henüz bir bebek yokken, hatta sperm ile yumurta henüz bir araya bile gelmemişken başlar. 1 Haftalık Gebelik ‘te bu noktada küçük bir hatırlatma yapmakta fayda var; embriyonun ortaya çıkması 2. hatta 3. haftayı dahi bulabileceğinden, aslında hamile kaldığını yeni öğrendiğinde hamileliğinin 4. haftasında olman bile mümkün! Tam tarihi doktorun hesaplayacaktır.

Şimdi, tekrar ilk haftaya dönelim ve bakalım vücutta neler olup bitiyor?

1 Haftalık Gebelik: Vücutta Meydana Gelen Değişimler

İlk haftada, vücudunda aynaya baktığında fark edebileceğin büyük değişimler olmayacak. Yine de vücudun kendini hamileliğe hazırlamakta olduğu bu süreçte içeride neler olup bitiyor bir bakalım:

  • Süreç, vücudun yeni bir adet döngüsüne girmesiyle başlar. Adet döngüsü, birbiriyle uyum içinde aktif olan bir dizi hormonun yönettiği bir süreçtir. Bunlardan birincisi FSH’dir. (Follicule Stimulating Hormone – Folikül Uyarıcı Hormonu) Adından da anlaşılacağı gibi, bu hormon, yumurta taşıyan folikülleri uyararak olgunlaşmalarını sağlar. Her adet döngüsünde, bir folikül diğerlerine baskın çıkar. Bu folikül, yumurtlama için uygundur.
  • Foliküller olgunlaştıkça, süreçte anahtar rol oynayan bir diğer hormonu, östrojeni üretirler. Östrojenin iki temel görevi vardır: İlk olarak rahim içindeki dokunun kalınlaşmasını sağlar (bunun amacı, rahimin döllenmiş bir yumurtayı destekleyebilecek kapasiteye ulaşabilmesini mümkün kılmaktır) 
  • Östrojen seviyesi yeterli miktara ulaştığında, LH hormonu (Luteinizing Hormon – Luteinleştici Hormon) üretimi başlar. LH hormonu, en olgun foliküldeki yumurtanın, döllenmeyi sağlayacak sperm ile “buluşabilmesini” sağlamak için kullanılır.

Arka planda bunlar olurken, senin hissedebileceğin erken hamilelik belirtileri ise şunlardır:

  1. Vajinal kanama,
  2. Şişkinlik,
  3. Bitkinlik,
  4. Baş ağrıları,
  5. Bel ağrısı, küçük kramplar
  6. Uyku hali

Başka bir deyişle, hamileliğin bu aşamasında görülen ilk belirtilerin standart adet dönemi belirtilerinden çok farkı olmaz.

Öneriler

Vücudun kendini yoldaki misafiri için hazırlarken, artık senin de yapman gereken bazı hazırlıklar var:

  • Genetik hastalık riskini belirlemek ve gereken diğer konularda bilgi almak için en kısa sürede doktoruna ziyarete git.
  • Folik asit takviyesi almaya başla. Bebek sağlığı için önemli bir vitamin olan, nöral tüp defekti olarak bilinen omurga ve omurilik kusurlarının oluşma riskini azaltan folik asit, normalde hamile kalmadan 3 ay önce alınmaya başlanmalı ve ilk trimester boyunca (hamileliğin 3. ayı sonlanana kadar) kullanılmalıdır. Hamile kadınlar için önerilen günlük folik asit miktarı 0.4 miligramdır. Miktar konusunda doktoruna danışmayı da unutma.
  • Eğer henüz başlamadıysan, artık yaşam tarzını değiştirmenin zamanı geldi. Sigara ve alkolü bırak, sağlıklı bir beslenme rutini oluştur ve doktorunla birlikte karar vereceğin takviyeleri kullanmaya başla.

1 Haftalık Gebelik Özeti

  1. Son adet kanamasının bitişi ile başlar,
  2. Belirtileri, adet kanaması belirtileri ile benzerlik gösterir: 
  3. Henüz embriyo oluşmamış olsa da, hamileliğin başlangıcı olarak kabul edilir,
  4. Yeni bir adet döngüsü ile, vücudun kendini hamileliğe hazırladığı dönemdir,
  5. Henüz başlamadıysan, artık yaşam tarzında hamileliğe uygun olacak değişiklikler yapman gerekir,
  6. Henüz başlamadıysan, folik asit takviyesi almaya başlaman gerekir.
  7. Hafta hafta gebelik takibin için Gebbe Mobile uygulamasını akıllı telefonuna HEMEN İNDİR.
Önceki İçerikMide Bulantısı
Sonraki İçerik2 Haftalık Gebelik