Mide Bulantısı anne adaylarının genellikle gebe olduğunu öğrendiği haftalarda’dır. Geciken adet süresi ve hormonların artması ile bedeninde hissettiği memelerde hassasiyet, bulantı-kusma, duygu durum değişimleri şüpheleri arttırır ve soluğu kadın doğum uzmanlarının yanında alırlar. Gebeliğin bu haftalarında en çok hissedilen fizyolojik değişim bulantı ve bunun sonucunda olabilecek kusmalardır. Bulantılar 9. hafta civarı en kötü seviyeye gelir ve sonra haftalar geçtikçe azalır. 

Ancak mide bulantısı hissetmiyorsanız şanslı olan %20’lik kısımdasınız demektir. Bunun için telaş yapıp üzülmenize gerek yoktur. Bazı gebelerde ise aşırı şiddetli bulantı ve kusmalar meydana gelir. Hatta bu sebeple kilo kayıpları dahi görülebilir. Ayrıca su ve elektrolit kaybına (dehidratasyon) neden olur. 

Beslenmede yapılacak küçük değişikliklerle bulantıları hafifletmek mümkündür.

Gelin hep birlikte neler yapmamız gerekiyor bir göz atalım

  1. Sabah yataktan kalkmadan önce mide bulantısı hissediyorsanız yataktan kalkmadan önce tuzlu kraker, grissini, sade kızarmış ekmek gibi besinleri tüketerek mide asit düzeyinin azalmasına yardımcı olabilirsiniz.
  2. Kahvaltıda poğaça, açma gibi  yağlı besinler tüketmeyin
  3. Kızartmalar, mayonez gibi soslar, iç yağ veya yağı fazla konulmuş besinlerden uzak durun. Yağlı besinler kusmanıza neden olacaktır
  4. Midenin boş kalmaması için azar azar sık sık beslenmeye özen gösterin
  5. Besinleri yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek tüketin
  6. Gebe kadının kokuya karşı aşırı duyarlı olması da bulantıyı tetikler bu yüzden kötü kokan (karnabahar, lahana, balık gibi..) besinlerin pişirildiği ortamda durmayın, o besin sizi rahatsız ediyorsa tüketmeyin ancak yiyebiliyorsanız pişirme işlemi sırasında başkasından yardım alın
  7. Sıvı tüketiminizi kendiniz gözlemleyerek belirleyin. Eğer çok miktarda sıvı alımı mide bulantınızı arttırıyorsa yemekle birlikte sıvı tüketmeyin. Sıvı tüketiminizi öğün aralarında yapın
  8. Asitli ve gazlı içeceklerden, kafeinli içeceklerden, alkolden, hazır meyve sularından uzak durun
  9. Baharatlı besinlerin tüketiminden kaçının
  10. Et, balık, tavuk gibi protein kaynakları kusmanıza neden oluyorsa protein ihtiyacınızı yumurta, süt ve süt ürünleri, kurubaklagillerden sağlayabilirsiniz
  11. Çiğ sebze ve meyveler mide bulantısını arttırabileceğinden bunlardan uzak durup pişmiş halini tüketebilirsiniz
  12. Mide bulantısı ‘nı bastırmak için beyaz ekmek içi, tuzlu grissini, leblebi, patates haşlaması,  pirinç lapası gibi kuru ve nişastası yüksek besinleri tüketin
  13. Mide Bulantısı ‘nın azalması için B6 vitamini olan tavuk ve dana eti, ciğer, muz, patates, yumurta, antep fıstığı, ceviz ve fındıktan karşılayabilir veya eczaneden besin takviyesi olarak alabilirsiniz
  14. Zencefil, nane, limon mide bulantısını geçirmekte etkilidir. Nane limon yapıp içinde zencefil ile demleyebilirsiniz

Ayrıca Gebbe MARKET’in “Sağlıklı Yiyecek” Kategorisini de inceleyebilirsiniz.

Önceki İçerikHamilelikte Kilo
Sonraki İçerik1 Haftalık Gebelik
Diyetisyen Damla Arslan 2014 yılında Hacettepe Üniversitesinden "Beslenme ve Diyetetik" bölümünden mezun olmuştur. Aynı yıl Vogue Life Club'da beslenme danışmanlığı yapmıştır. Sonrasında BOBgym Nişantaşında Diyetisyen olarak çalışmış ve sonrasında Neurofeed Dikkat ve Psikiyatri Merkezinde görev almıştır. 2 yıl HSBC Genel Müdürlüğünde Diyetisyen olarak çalıştıktan sonra kendi danışmanlık merkezinde hizmet vermektedir.