Anne adaylarının genellikle gebe olduğunu öğrendiği haftalardır. Geciken adet süresi ve hormonların artması ile bedeninde hissettiği memelerde hassasiyet, bulantı-kusma, duygu durum değişimleri şüpheleri arttırır ve soluğu kadın doğum uzmanlarının yanında alırlar. Gebeliğin bu haftalarında en çok hissedilen fizyolojik değişim bulantı ve bunun sonucunda olabilecek kusmalardır. Bulantılar 9. hafta civarı en kötü seviyeye gelir ve sonra haftalar geçtikçe azalır. 

Ancak bulantı hissetmiyorsanız şanslı olan %20’lik kısımdasınız demektir. Bunun için telaş yapıp üzülmenize gerek yoktur. Bazı gebelerde ise aşırı şiddetli bulantı ve kusmalar meydana gelir. Hatta bu sebeple kilo kayıpları dahi görülebilir. Ayrıca su ve elektrolit kaybına (dehidratasyon) neden olur. 

Beslenmede yapılacak küçük değişikliklerle bulantıları hafifletmek mümkündür. Gelin hep birlikte neler yapmamız gerekiyor bir göz atalım.

  • Sabah yataktan kalkmadan önce midenizin bulandığını hissediyorsanız yataktan kalkmadan önce  tuzlu kraker, grissini, sade kızarmış ekmek gibi besinleri tüketerek mide asit düzeyinin azalmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Kahvaltıda poğaça, açma gibi  yağlı besinler tüketmeyin. 
  • Kızartmalar, mayonez gibi soslar, iç yağ veya yağı fazla konulmuş besinlerden uzak durun.Yağlı besinler kusmanıza neden olacaktır.
  • Midenin boş kalmaması için azar azar sık sık beslenmeye özen gösterin,
  • Besinleri yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek tüketin, 
  • Gebe kadının kokuya karşı aşırı duyarlı olması da bulantıyı tetikler bu yüzden kötü kokan (karnabahar, lahana, balık gibi..) besinlerin pişirildiği ortamda durmayın, o besin sizi rahatsız ediyorsa tüketmeyin ancak yiyebiliyorsanız pişirme işlemi sırasında başkasından yardım alın,
  • Sıvı tüketiminizi kendiniz gözlemleyerek belirleyin. Eğer çok miktarda sıvı alımı mide bulantınızı arttırıyorsa yemekle birlikte sıvı tüketmeyin. Sıvı tüketiminizi öğün aralarında yapın,
  • Asitli ve gazlı içeceklerden, kafeinli içeceklerden, alkolden, hazır meyve sularından uzak durun,
  • Baharatlı besinlerin tüketiminden kaçının,
  • Et, balık, tavuk gibi protein kaynakları kusmanıza neden oluyorsa protein ihtiyacınızı yumurta, süt ve süt ürünleri, kurubaklagillerden sağlayabilirsiniz.
  • Çiğ sebze ve meyveler mide bulantısını arttırabileceğinden bunlardan uzak durup pişmiş halini tüketebilirsiniz.
  • Mide bulantınızı bastırmak için beyaz ekmek içi, tuzlu grissini, leblebi, patates haşlaması,  pirinç lapası gibi kuru ve nişastası yüksek besinleri tüketin. 
  • Bulantının azalması için B6 vitamini olan tavuk ve dana eti, ciğer, muz, patates, yumurta, antep fıstığı, ceviz ve fındıktan karşılayabilir veya eczaneden besin takviyesi olarak alabilirsiniz,
  • Zencefil, nane, limon mide bulantısını geçirmekte etkilidir. Nane limon yapıp içinde zencefil ile demleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz