Hamile kalmak için uğraşanlar ya da hiç planda yokken hamile kalanlar… Aslında ne kadarlık hamile olduğunuzu kendiniz de rahatlıkla hesaplayabilirsiniz. Bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşamayacaksınız. Bizler de şimdi size bu konuyla ilgili bütün ipuçlarını aktaracağız.

O halde gebelik hesaplaması nasıl yapılır? Hangi günlere dikkat etmek gerekiyor? Bu soruların cevaplarını bulalım ve hemen önemli detayları not alalım. Sonrasında hemen hesaplamanızı yaparak kaç haftalık hamile olduğunuzu bulabilirsiniz. 

Gebelik Hesaplaması Nasıl Yapılır? 

Adet döneminiz geciktiyse, mide bulantılarınız ya da baş dönmeniz varsa, çok hızlı kilo almaya başladıysanız ve hassasiyetiniz artıysa hamile olabilirsiniz! 

İster test alıp evde kendiniz yapın isterseniz hastanede kan ya da idrar vererek sonuçlarını bekleyin. Ama sonuç pozitif olursa da hamileliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuzu rahatlıkla bulabilirsiniz. 

Gebelik hesaplaması yaparken en son adet döneminizin başladığı günü baz almanız gerekiyor. Yani bugünün tarihinden adetin başladığı ilk günü çıkarmalısınız. Elde ettiğiniz sonucu da yediye bölün. Karşınıza çıkan sayı, gebeliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuzu anlamanızı sağlayacak.

Bir örnekle hemen açıklayalım: 

  • Adet döneminizin ilk günü 3 Mart olsun. Bugün de 9 Nisan olduğunu varsayalım. O halde elimizdeki tarihe bakarsak 1 ay 6 gün yapacak, yani 36 gün… 36’yı da 7’ye böldüğümüzde 5 rakamını elde edeceğiz. O halde siz 5 haftalık hamilesiniz demektir. 

Genel mantığı bu şekilde işliyor. 

Tüp Bebek Gebelik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Normal şartlarda oluşan bir hamileliği hesaplamak kolaydır. Peki tüp bebek tedavisi gördüyseniz ve hamile kaldıysanız kaçıncı haftada olduğunuzu nasıl hesaplarsınız? 

Aslında tüp bebek yöntemiyle oluşan gebelikte bunu hesaplamak için farklı yöntemler bulunuyor çünkü süreci etkileyen bazı faktörler vardır: Tedavide kullanılan ilaçlar, hormonal etkiler…. Bunlar adet döngüsünü bozabilir ve net hesaplamayı da zorlaştırabilir. 

Genel olarak baktığımızda; bu yöntemde döllenme işlemi 2 hafta kadar sürüyor. Sonrasında, hamileliğin ikinci haftasında embriyo transferi gerçekleştiriliyor. Böylece embriyonun da hangi gün rahme yerleştiği net olarak takip edilmiş olur. 

Tedavinin ilerleyişine göre aksamalar, gecikmeler ya da erken doğum gibi durumlarla karşılaşılabilir ama merak etmeyin, doktor takibindeyken ne kadarlık hamile olduğunuz çok rahat bir şekilde hesaplanacaktır.

Gebelik Hesaplama Cetveli Nedir?

Hamilelik sürecinde üç ayrı dönemden bahsedilir. Birinci, ikinci ve üçüncü trimester olmak üzere her dönem ayrılır. Bunları da bilmek gebelik hesaplaması yaparken size yardımcı olacaktır. Böylece ne zaman doğum yapacağınızı da az çok tahmin edebilirsiniz. 

Bu cetveli bir yere not edebilirsiniz:

  • 1- 4 haftalık hamilelik : 1 aylık
  • 5- 8 haftalık hamilelik : 2 aylık
  • 9- 13 haftalık hamilelik : 3 aylık
  • 14- 17 haftalık hamilelik: 4 aylık
  • 18- 21 haftalık hamilelik : 5 aylık
  • 22- 26 haftalık hamilelik : 6 aylık
  • 27- 30 haftalık hamilelik : 7 aylık
  • 31-35 haftalık hamilelik : 8 aylık
  • 36- 40 haftalık hamilelik : 9 aylık 

40. haftanın sonuna girdiğinizde de 9 ay 10 gün tamamlanmış oluyor. İşte bu cetvel yardımıyla sürecinizi hesaplayabilirsiniz. 

Aynı zamanda 1- 13 hafta arası 1.tirimester, 14- 26 hafta arası 2. Trimester ve 27- 40. Hafta arası da 3. Trimester dönemi olarak biliniyor. Her üç aylık süreç birbirinden farklı işleyecektir ve her birinde de dikkat etmeniz gereken önemli detayları bilmek zorundasınız.

Özellikle son üç aya girdiğinizde eskisinden daha dikkatli olmanız gerekiyor. En ufak bir yanlış hareketiniz erken doğuma sebep olabilir. 

İlişki Tarihine Göre Gebelik Hesaplanabilir mi?

Teknik olarak en kolay hesaplama yöntemi sizlere bahsettiğimiz, adet dönemini baz alarak yaptığınız hesaplamadır. Ama bazen ilişki tarihine göre gebelik hesaplanabilir mi merak ediliyor.

Bu tarih baz alınarak hesaplama yapılabilir ama size vereceği sonuç net ve kesin değildir. Ortalama bir zaman belirlenebilir. Çünkü spermler rahim içerisinde 3 gün boyunca hayatta kalırlar. Yani 72 saat içerisinde beklemededirler. Bu sebeple doğum kontrol hapları ve önlemler ilk 72 saatte alınmalıdır. 

Bu uzun bir süreçtir ve ne zaman döllenmenin gerçekleşeceği belli değildir. O yüzden de hesaplama yapmakta zorlanabilirsiniz. Kimi durumlarda 2 saat içerisinde gerçekleşirken kimi durumlarda da 72.saatin sonlarında gerçekleşebiliyor. 

Bunlara ek olarak düzensiz bir adet döngünüz varsa ve gecikmenin normal olduğunu düşünüyorsanız ama yine de hamilelik şüpheniz varsa doktorla görüşebilirsiniz. Ultrason da kadın doğum uzmanları tarafından sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Yani gebelik süresini tespit etmek için doktorlar ultrasonu da kullanabilirler. 

Ultrasondan elde edilen bilgilerle anne adayının uterusunun boyutu dikkate alınır ve iki veri birleştirilerek net bir tarih oluşturulur. 

Gördüğünüz üzere gebelik hesaplaması yapmak aslında çok zor ya da imkansız değildir. Sadece bazı belirtilere ve tarihlere dikkat etmek gerekiyor. Siz doğru tarih verebilirseniz doktorlar da kendi elde ettikleri verilere bakarak size kaç haftalık hamile olduğunuzu söyleyebilirler. 

Önceki İçerikDOĞUM ÖNCESİ TIBBİ PROSEDÜRLER NELER?
Sonraki İçerikDOĞUM ÖNCESİ HANGİ VİTAMİNLER ALINMALI?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.