Anne adayları hamile olduklarını öğrendikleri andan doğuma kadar bütün süreçte vitaminlerini almak zorunda. Bu vitaminler hem anne adayı hem de bebek için son derece önemli. Bunlara ek olarak hamilelik sürecinde yaşayabileceğiniz bazı sorunlara karşı da önlemdir.

Doğum öncesi hangi vitaminler alınmalı? Faydaları neler ve eksik kullanırsanız neler olur? İşte hepsinin cevabını bilmek istiyorsanız hemen okumaya başlayın. 

Doğum Öncesi Vitaminler Neler?

Gebelik sürecinde vücudunuzun dinç kalmasına, bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesine ve anne adayının da formunu korumasına yardımcı olan vitaminler, oldukça önemli. Doktorunuzun size önerdiği vitaminleri almalısınız ve kesinlikle aksatmamalısınız. 

Prenetal vitaminler olarak bilinen doğum öncesi vitaminleri alarak vücudunuzun ihtiyacı olan takviyeyi bulmasını sağlayacaksınız. 

Bu vitaminlerin başında folik asit geliyor. Hamilelikte size ilk yapılan takviye folik asit takviyesidir. Çünkü son derece önemlidir ve gebeliğin süreci boyunca vücudunuzdan eksik olmaması lazım. 

  • Folik asit bebekte oluşabilecek beyin ve omurilik hasarlarını önleyebilir.
  • Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, turunçgiller ve fasulye gibi gıdalar içerisinde folik asit barındırır.

Vitaminlere ek olarak gıda takviyesiyle de bunu artırabilirsiniz. 

Folik aside ek olarak kalsiyum ve iyot da almanız gerekiyor. Kalsiyum kemik gelişimi açısından önemlidir. Özellikle bebeğinizin gelişim aşaması hızlandığında ve sizin de vücudunuzdaki vitaminler azalıyorken takviyeye ihtiyacınız olacak. Bu sebeple kalsiyum ağırlıklı beslenmeye çalışın. 

Buna ek olarak iyot, sağlıklı tiroid için önemli. İyot eksikliği ise çok ciddi sorunlara sebep olabilir: 

  • Bebekte kısa fiziksel büyüme
  • Sağırlık
  • Ciddi zihinsel engel
  • Düşük
  • Erken doğum
  • Ölü doğum

Bunların her biri çok ciddidir ve ölümcüldür. Bu sebeple bütün değerlerinizin tam olmasının yanı sıra iyot değerlerinizi de bilmelisiniz. Ara ara test yaptırarak değerlerinizi kontrol ettirin. Eğer doktorunuzla bu durumu konuşursanız o da sizin için bu testleri sürekli isteyecektir ve kontrolünü sağlayacaktır. 

Doğum Öncesi Vitaminler Ne Zaman Alınmalı?

Merak edilen bir diğer konu da vitaminlerin alımına ne zaman başlanması gerektiğidir. Bu aslında biraz da anne adayının yapısına, değerlerine ve bebeğin gelişimine doğrudan bağlıdır. Bu sebeple de doğum öncesi vitaminlerin alınmasına geçmeden önce anne adayının değerlerine bakılır. Eğer planlı bir gebelik istiyorsanız hamile kalmadan önce başlamanız daha sağlıklı olacaktır. 

Böylece vücudunuz da her anlamda anneliğe hazır olabilir. ilk başlangıç vitamininiz az önce de belirttiğimiz üzere folik asit olacaktır. En az bir ay öncesinde folik asit almaya başlarsınız. 

Plansız bir gebelik söz konusuysa da folik aside ek olarak iyot, kalsiyum, demir ve potasyum gibi vücut gelişiminde büyük rol oynayan vitaminler alınmalı. 

Tabi hepsi bu kadar değil. Hamilelik sürecinde sizi iyi hissettirecek, değerlerinizi artıracak başka vitaminler de bulunuyor. Örneğin, omega-3 asitleri de çok önemli. Yapılan araştırmalar omega 3 kullanan anne adaylarının erken doğum ya da düşük doğum ağırlıklı bebek sahibi olma ihtimali azalıyor. Çünkü takviyeler uygun bir şekilde kullanıldığında hem siz hem de bebeğiniz alması gerekeni almış oluyor.

Kırmızı et yerine beyaz et tüketerek protein ihtiyacınızı da karşılayabilirsiniz. Zengin kaynaklar arasında da balık, yumurta ve tavuk bulunuyor. 

Gebelikte Vitamin Alınmazsa Ne Olur?

Eğer umursamazsanız ve verilen vitaminleri doğru bir şekilde almazsanız ne gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz? 

Aslında vitamin takviyesi yapmayan anne adayları bulunuyor. Ama yine de bebeklerinin daha sağlıklı bir şekilde büyümesini isteyenler, bu yöntemi doğru buluyor. Doktorlar da bebeklerin sağlıklı, hızlı ve doğru büyümesi, gelişmesi için vitamin kullanımını destekliyor. Sadece abartmamalısınız ve doktorunuzun önerdiği zamanlarda kullanmalısınız.

Buna ek olarak kendi kafanıza göre de vitamin almamalısınız. Bazen bilinçsiz vitamin kullanımı bebekte ya da siz de bazı sonuçlara yol açabiliyor. 

Bunların yanı sıra, alınacak vitaminler, bebeğin gelişim sürecinde kemiklerine, yapısına, cildine ve sizden beslenmesine çok fazla fayda sağlayacak. O yüzden gebelikte vitamin almak zorundasınız. 

Ama kilosunu çok düşünen ve bu konuda hassas olan anne adayları vitamin almayı reddedebilir. Çünkü bilindiği üzere vitaminlerin iştah artırma özelliği bulunuyor. Özellikle B12 gibi vitaminler iştah açıyor ve böylece sürekli yeme isteği oluşturuyor. Yemeden yana bir sorununuz olmayacaktır ama sonrasında aldığınız kiloları verirken zorlanabilirsiniz. 

Bu vitaminlere ek olarak;

  • D vitamini
  • B vitamini
  • C vitamini 
  • Çinko gibi vitaminler de almak zorundasınız. 

Çinko kadın ve erkek üreme sistemini tamamen destekleyen bir bileşen ve aynı zamanda kalitesini de artırıyor. Benzer şekilde B, C ve D vitaminleri de anne adayının alması gereken vitaminlerin başında geliyor. B ve C vitaminleri suda çözünebilen bileşenlerdir ve fazlası da idrar yoluyla dışarı atılabilir. 

Vücudunuzun neye ihtiyacı olduğu tespit edildiğinde süreci ilerletmeniz daha rahat olacaktır. Sadece bu vitaminleri almanın çok faydalı olduğunu bilmelisiniz. Almazsanız da bebeğiniz hızlı gelişemez ve siz de hamilelik sürecinde vücut olarak çok yorulduğunuzu hissedersiniz. 

Önceki İçerikGEBELİK HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.