9 Haftalık Gebelik ile bebeğin bir yeşil zeytin büyüklüğüne ulaştı bile! Bu, kendisinin fetüs olmadan önce embriyo olarak geçireceği son hafta ve gelişmeye, insan görünümü almaya hızla devam ediyor: Kafası şekil alıyor, kulakları gelişiyor, ayak parmakları artık fark edilebilir halde ve arkasındaki kuyruğumsu çıkıntı yok oldu. Aynı zamanda kasları ve hayati organları oluşuyor ve bir güzel haber daha- henüz ilk yumruk ve tekmelerini hissetmen için erken de olsa, doktor randevusuna gittiğinde ultrason cihazı ile kalp atışlarını duyma ihtimalin olabilir! (eğer ses gelmezse de endişe etmene hiç gerek yok; utangaç ufaklık rahmin bir köşesinde, büyük ihtimalle ultrason cihazının fark edemeyeceği bir pozisyonda saklanıyordur!)

9 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?

Hamileliğinin üçüncü ayındasın, ve vücudunda hızlı bir şekilde pek çok değişimin meydana geldiği zorlu bir süreç olan ilk trimesterin tüm etkilerini yaşıyorsun. Henüz karnında hamileliğini belli edecek bir şişkinlik olmasa da; belli başlı kıyafetlerinin bel bölgelerinin sıkmaya başladığını, aynı zamanda göğüslerinin de eskisine göre daha büyük olduğunu fark edebilirsin. Vücudundaki bu değişimlerin yanı sıra, büyük ihtimalle önceki haftalardan kendini göstermeye başlamış olan ilk trimester hamilelik belirtileri de -ne yazık ki- tüm yoğunluğuyla devam edecek:

Bitkinlik

Kafanı yastıktan kaldırmakta zorlanıyor musun? Bu son derece normal! Bebeğinin gelişimi ve onun “hayat bağı” olacak plasentanın üretimi, hafife alınacak bir süreç değil. Bunlarla beraber, hormon seviyelerindeki değişim de kan şekerinin ve kan basıncının düşmesine sebep oluyor; bu da hissettiğin yorgunluğun bir diğer sebebi. 

İyi Haber: Plasenta oluşumu ikinci trimesterde tamamlanmış olacağından, önümüzdeki haftalarda hem kendini daha enerjik hissedeceksin, hem de bulantıların bir nebze azalacak. 

Öneri: Öğünlerini sık ve az tutman, yorgunluk şikayetlerine iyi gelebilir. Ayrıca, bu sayede bu aralar yaşıyor olabileceğin mide rahatsızlıklarını da azaltabilirsin! Bu arada zaten yeterince meşgul olan vücudunu fazla yormamaya, dinlenmeye mümkün olduğunca vakit ayırmaya çalış.

İdrar Sıklığında Artış

Özellikle de çok ihtiyacın olan uykuların bu yüzden sık sık bölünmesinin oldukça can sıkıcı olduğunun farkındayız. Bu dönemlerde yükselen hCG hormonu seviyesinin pelvik bölgene kan akışını artırması ve böbreklerinin daha hızlı çalışması, bu nahoş durumun temel nedenleri arasında.

Öneri: İdrarını yaptığında -ve bittiğini düşündüğünde- tekrar yapmayı dene. Bu sayede mesaneni tamamen boşaltabilir, ve çok değerli 1 – 2 saat daha deliksiz uyku alabilirsin. Ayrıca, tuvalete çıktığında, mesaneni tamamen boşalttığından emin olabilmek için biraz öne eğilmeyi dene.

Göğüslerde Hassasiyet

Geceleri uykunu bölecek yeteri kadar neden yokmuş gibi, bir de büyüyen ve oldukça hassaslaşan göğüslerin yatakta seni rahatsız edebilir!

Öneri: Bunun önüne geçebilmek için yatma pozisyonunu en rahat edeceğin şekilde ayarlayabilir, ayrıca konforlu, pamuk spor sutyenleri tercih ederek duyacağın rahatsızlık seviyesini minimize edebilirsin.

Mide Ekşimesi

Vücudundaki hormonal dengelerin değişmesinin pek çok etkisinden bir tanesi de, mide öz suyunun soluk boruna kaçmasını engellemekle görevli kasların biraz gevşemesidir. Mide ekşimesi de bunun bir sonucudur.

Öneri: Yüksek kafein içeren içecekler, çok yağlı ve baharatlı yiyecekler bu problemi daha kötü hale getirebilir. Bunlardan mümkün olduğunca uzak durarak daha hafif alternatiflere yönelmeni tavsiye ederiz.

Şişkinlik & Gaz çıkarma

Relaxin ve progesteron hormonlarının etkisiyle sindirim sistemindeki kasların gevşeyecek, bunun bir sonucu olarak da aldığın besinler sisteminde daha yavaş hareket ediyor olacak. Bunun nahoş ama son derece doğal bir sonucu da sindirim güçlüğü ve gaz çıkarma… 

Öneri: Zaten zor zamanlar geçirmekte olan sindirim sistemini biraz rahatlatabilmek adına, olabildiğinde küçük/sık öğünler ile beslenmeye özen göster. 

Kabızlık

Hamileliğin 2. ve 3. aylarında sık rastlanan bir şikayet olan kabızlık, tek başına yeterli bir problem değilmiş gibi, şişkinliği de artırır.

Öneri: Lifli gıdalar ve bol sıvı, bu konuda en iyi dostların. Örneğin erik suyu, hafif laksatif etki göstereceğinden, bu konuda sana yardımcı olabilir. Ayrıca, sabahları ve akşamları, birçok hamile kadın için mucize yaratan sıcak su/limon kombinasyonuna bir şans verebilirsin. Bunlara ek olarak, tuvaletin geldiğinde fazla tutmamaya, mümkün olduğunca çabuk bir şekilde tuvalete gitmeye çalış. Dışkını tutmak bağırsak kaslarını zayıflatabileceğinden, ıkınmanı güçleştirebilir ve kabızlık problemini daha yoğun yaşamana sebebiyet verebilir.

Mide bulantısı & Kusma

Ne yazık ki mide bulantıları da kendini göstermeye devam edecek. Ama bununla baş etmenin birden fazla yolu var!

Öneri: Zencefil ve B6 vitamininin bulantılara iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca daha az ve sık yiyerek, karbonhidrat bakımından zengin atıştırmalıklara yönelerek bu sorunla daha rahat baş edebilirsin.

Cinsel hayatına devam edebilirsin

Sabah bulantıları, hassaslaşan göğüslerin, duygusal git geller ve vücudundaki onca diğer değişimin arasında şu an libidon tavan yapmış olmayabilir. Yine de bilmende fayda var; cinsel hayatına devam etmende hiçbir sakınca yok.

Yüzüstü uyuyabilirsin

Eğer favori pozisyonun buysa, şimdilik bir sıkıntı yok- hatta tadını çıkarmanı tavsiye ederiz. İlerleyen zamanlarda -2. ve 3. trimesterde- yan yatmak hem bebeğin hem de senin için daha iyi olacak.

9 Haftalık Gebelik İçin Öneriler

Genetik Testler

Eğer 35 yaşın üzerindeysen, ya da ailende genetik hastalıklar mevcutsa, doktorunla konuşup bir genetik tarama isteyebilirsin. NIPT ve CVS gibi genetik testler, 9. haftadan sonra yapılabilir.

Yanında her daim birkaç sağlıklı atıştırmalık bulundur

Günlük rutinini bilmiyoruz. Ama çalışıyor ve günün önemli bir kısmını evin dışında geçiriyorsan, yanında her zaman sağlıklı atıştırmalıklar bulundurman önemli. Daha önce de belirttiğimiz gibi; çok iştahlı olmadığın, bulantılar ve yiyecek/koku hassasiyetleri, mide ekşimesi ve sindirim problemleri ile boğuştuğun şu aralar, mümkün olduğunca küçük/sık öğünleri ve sağlıklı besinleri tercih etmelisin. Aç kalmamak ve dışarıda sağlıksız seçeneklere yönelmemek için, yanında meyve ya da sağlıklı abur cubur seçenekleri bulundurabilirsin.

Konforlu kıyafetler ile kendi tarzını yarat!

Bu aralar en sevdiğin jean pantolona sığmak için biraz fazla şişkin, hamilelik kıyafetleri için ise fazla incesin. Sinir bozucu bir aralık gibi görünse de, şu an yaratıcılığını kullanmanın tam zamanı! Eteğinin fermuarını biraz açık bırakıp üstünü uyumlu bol bir kazakla kapatabilir, pantolonunun üst düğmesini kapatmayıp üstünden lastik bir bant geçirebilir ya da gardırobunu daha bol kesim, konforlu kumaşlardan üretilmiş kıyafetler ile yenileyebilirsin.

Lifler önemli!

Lif bakımında zengin besinler -taze veya kurutulmuş meyveler, tam tahıllı ürünler, sebzeler gibi- atıkları vücudundan atma sürecinde önemli rol oynar. Bu yüzden onları ihmal etmemen gerekiyor. Ayrıca, daha önce de bahsettiğimiz gibi, bol meyve tüketmen, bebeğine ve sana gerekli vitaminleri almanın en iyi yollarından bir tanesi.

9 Haftalık Gebelik Özeti

  1. Bebeğin bir yeşil zeytin büyüklüğünde!
  2. Bu hafta doktor ziyaretinde, ultrason cihazı aracılığıyla bebeğinin ilk kalp atışlarını duyabilirsin (duyamazsan da endişelenmene gerek yok).
  3. Bitkinlik, göğüslerin büyümesi/hassaslaşması, idrar sıklığında artış, mide ekşimesi/sindirim güçlüğü, kabızlık, bulantı gibi belirtiler kendini göstermeye devam edecek.
  4. 35 yaş üzerindeysen ve bildiğin genetik rahatsızlıkların varsa, bu konuda doktorun ile konuşup gerekli testlerin yapılmasını isteyebilirsin.
  5. Özellikle de çalışıyor ve dışarıda çok zaman geçiriyorsan, yanında her zaman sağlıklı atıştırmalıklar bulundur.
  6. Henüz hamile giyim için ince olsan da, biraz daha konforlu kıyafetlere yönelmenin zamanı geldi.
  7. Bol meyve ve sıvı tüket.
  8. Cinsel hayatına devam etmende bir sakınca yok.
  9. Yüzüstü uyumanda bir sakınca yok.
  10. Hafta hafta gebelik takibi için akıllı telefonuna Gebbe Mobile UygulamasıHEMEN İNDİR.
Önceki İçerik8 Haftalık Gebelik
Sonraki İçerik10 Haftalık Gebelik