Hamilelikte Folik Asit
Hamilelikte Folik Asit

Regliniz gecikti acaba hamilemiyim test almalıyım, doktora gitmeliyim gibi düşünceler kafanızda dolaşırken bir de baktınız bebeğinizle birlikte ilk ayınız geçmiş bile. Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz günden itibaren bebeğiniz için artık çok daha dikkatli olmalısınız. Bu süreçte ne yapmalıyım diye merak ediyorsanız gelin adım adım neler yapmanız gerektiğini konuşalım ve Hamilelikte folik asit ‘in önemine değinelim.

Hamilelikte Folik Asit Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebeliği 3 ana döneme ayırdığımızda 1.trimester gebeliğin ilk 13 haftasını temsil eder. Bu süreçte siz hamile olup olmadığınızı araştırırken zaman hızla akıp gider. Yaşamımızın her döneminde sağlıklı beslenme önemli olsa da bu ilk 3 aylık bölüm bebeğin büyümesi ve gelişimi için oldukça önemlidir. Bebeğiniz enerji, karbonhidrat, protein, yağ, su, vitamin, mineral gibi bütün besin öğelerini plesentadan karşılar. Öncelikle doktorunuza başvurun ve tam kan tahlilinizi yaptırın. Demir, Kalsiyum, folikasit gibi bebeğin gelişimine etkisi olacak bütün vitamin, mineral düzeyinin dengede olup olmadığını veya depolarınızın dolu olup olmadığını kontrol ettirin. Eğer bu düzeyler düşükse doktor kontrolünde takviyelerinizi alın ve eksik olan besin öğesinden zengin olan besinleri tüketmeye çalışın.

Hamilelikte Folik Asit Önemi

Hamilelikte Folik Asit ‘in Önemi

İlk 3 ay doktor kontrolünde alınması gereken en önemli vitamin folik asittir. Folik asit eksikliği bebekte sinir sistemi gelişimini etkilediği için eksikliğinde nöral tüp defekti dediğimiz omurga veya beyin gelişiminin tamamlanamadığı ülkemizde sık görülen bir doğum anomalisidir. Folik asit eksikliği ayrıca bebeğin düşmesine ve ölü doğum riskinin artmasına neden olmaktadır. Hamileliğin ilk 12 haftasında günde 0.4 mg folik asit alınmasını öneririz. Folik asitten zengin yiyecekler ise karaciğer ve diğer organ etleri, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, maya ve tahıllar örnek olarak gösterilebilir.

Gebelik Öncesi Öneri

Planlı gebelik yapılacaksa hamile kalmadan 3 ay öncesinde gerekli vitamin ve mineral desteğini düzenli olarak kullanmalıyız. Ayrıca çok daha sağlıklı bir döllenme istiyorsanız anne ve baba adayının planlı gebeliğe başlamadan 3 ay öncesinde sağlıklı beslenmeye geçmiş, sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan arınmış ve fiziksel aktivitelerini arttırmış olmaları gerekmektedir.

Hamilelikte Folik Asit Videosunu BURADAN izleyebilirsiniz

Önceki İçerikDoğum Riskleri ve Gebelik
Sonraki İçerikGebelikte Kalça Ağrısı
Diyetisyen Damla Arslan 2014 yılında Hacettepe Üniversitesinden "Beslenme ve Diyetetik" bölümünden mezun olmuştur. Aynı yıl Vogue Life Club'da beslenme danışmanlığı yapmıştır. Sonrasında BOBgym Nişantaşında Diyetisyen olarak çalışmış ve sonrasında Neurofeed Dikkat ve Psikiyatri Merkezinde görev almıştır. 2 yıl HSBC Genel Müdürlüğünde Diyetisyen olarak çalıştıktan sonra kendi danışmanlık merkezinde hizmet vermektedir.