Doğum Riskleri
Doğum Riskleri

Doğum doğal bir süreç olmakla birlikte işler yolunda gitmediğinde anne ve bebek hayatını tehdit edecek boyutta ciddi sorunlar da ortaya çıkabilir. İsterseniz kısaca bu durumlardan yani doğum riskleri ‘nden bahsedelim.

Doğum Riskleri: Doğum sonrası kanamalar

Normal doğumda 500 ml, sezaryenle doğumda 1000 ml olmak üzere normalde kanama beklenir. Bunları aşan miktarlardaki veya kan naklini gerektirecek düzeyde oluşan kan kaybına doğum sonrası kanama denir. Tüm dünyada anne ölümlerinin önde gelen nedenlerinden olup en az dörtte birinden sorumludur. Gelişmekte olan ülkelerdeki doğumların %10-15’inde doğum sonrası kanama olmakta bunların %2’si ölümle sonuçlanmaktadır.

Nedenleri ile oluşan doğum riskleri şunlar olabilir:

  1. Rahim kasılmasında yetersizlik: En sık neden budur. Risk faktörleri; çoğul gebelik, bebeğin içinde bulunduğu suyun fazlalığı, iri bebek, uzamış ve zor doğumlar, bebeğin sıvısının enfeksiyonu ve bazı ilaçlardır. Ancak doğum sonrası kanamalar sıklıkla risk faktörü olmayanlarda görülmektedir.
  2. Doğum kanalı ve çevresindeki yırtıklar ile bunlara bağlı doku içine kanamalar.
  3. Rahim içinde kalan gebelik ürünleri (Bebeğin eşi: plasenta vb)
  4. Risk faktörleri; plasentada ek bölümlerin varlığı, plasentanın rahme yapışma bozukluklarıdır. Bu yapışma bozuklukları sezaryenle doğum oranındaki artışla paralel olarak artar.
  5. Pıhtılaşma bozuklukları. 
  6. Risk faktörleri; şiddetli gebelik zehirlenmesi, eşin erken ayrılması, bebeğin sıvısının kana karışması ve bazı kan hastalıklarıdır.

Doğum Riskleri ve Eğitimsizlik

Doğum Riskleri

Gelişmekte olan ülkelerde doğumların %10-%15 ‘inin doğum sonrası kanama yaşadığından ve bu yaşanan kanamaların %2’inin ölümle sonuçlandığından bahsetmiştik. Bu orandan çok daha fazlasının eğitimsizlik ve yanlış karar almalardan kaynaklandığını atlamamak gerekir. Ülkemizde hala daha gebelik sürecini doktora hiç gitmeden tamamlayan gebeler bulunmakta. Gebelik süresince doktora gitmeniz hatta belli aralıklarla kontrol sağlamanız çok önemlidir. Gebelik süreci kendi kararlarınızı tamamen kendinizin aldığınız bir süreç olmamalı. Uzmanlardan destek alınız ve güvendiğiniz kaynaklardan faydalanınız. Unutmayın ülkemizdeki en çok Doğum Riskleri ‘ni eğitimsizlikten kaynaklanan sorunlar oluşturuyor.

Benzer yazılar için Gebbe platformlarını takip edebilirsiniz. Ayrıca yüzlerce bilgilendirme videoları için Youtube Gebbe Kanalı ‘nı takip edebilirsiniz. Sizler için uzman hekimlerimiz yeni içerikler üretmeye devam ediyor.

Sonraki İçerikHamilelikte Folik Asit
Op.Dr. Selçuk Somer 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirmiş ve aynı yıl Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde uzmanlık görevine başlamıştır. 1993 ve 1995 yılları arasında Almanya Batı Berlin Üniversitesi ve Münster Üniversitesinde Perinatoloji bölümünde çalışmıştır. Sonrasında Süleymaniye Doğum Evi, Taksim Hastanesi ve Amerikan Hastanesinde çalışmıştır. Ayrıca Avrupa Hastanesi, Duygu Hastanesi ve Reyap Hastanelerinde 5 yıl süre ile ileri düzey ayrıntılı gebelik USG konusunda çalışmıştır.