Doğuma yalnızca 6 haftan kaldı! 34 Haftalık Gebelik ile bebeğin artık doğum boyutlarına oldukça yaklaştı. Bu aralar bir ananas büyüklüğünde- yani ortalama 43 – 46 cm boyunda, ve 2.3 kilo ağırlığında! Vücudunu kaplayan koruyucu, kremimsi verniks tabakası artık yoğunlaşıyor, birkaç hafta sonra da dökülmeye başlayacak. Bu aralar, içeriden yaptığı hareketleri hissetmekle kalmayıp, arada bir kendine yer açmaya çalışırken küçük el ve ayaklarının izlerini de görebilirsin!

34 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?

Bulanık görme

Maalesef vücudunun diğer birçok parçası gibi, gözlerin de hamilelik hormonlarından nasibini alıyor. Eğer bu aralar biraz bulanık görüyorsan, panik yapmana gerek yok; bunun normal olduğunu unutma. Görüş bozukluğunun yanı sıra, gözyaşı üretiminde de azalma olduğundan, gözlerin biraz kuruyabilir ve bu durum sana rahatsızlık verebilir- özellikle de lens kullanıyorsan. Ayrıca, gözlerinin lenslerinin arkasındaki sıvıda da artış olacağından, yakını ya da uzağı görme bozukluğu yaşayabilirsin. 

Öneri: Eğer görüşünde yukarda tarif ettiğimiz tip bozukluklar yaşıyorsan, bu aralar lens takmaktansa gözlük kullanmanı öneririz.

Şişkinlik/Gaz çıkarma

Üçüncü trimesterin sonlarına yaklaşırken, gaz çıkarma sıklığın artabilir. Gerginlik de bu problemi körükleyeceğinden, olabildiğince rahatlamaya, stresten uzak durmaya çalış. Gerginliğe iyi gelebilecek küçük bir uygulama- her gün bir – iki dakikanı ayır, ve burnundan derin nefes alıp, ağzından nefes ver.

Kabızlık

34. haftada kabızlık problemi de ne yazık ki kendini göstermeye devam edecek. Kabızlığı olabildiğince hafifletmek için yapabileceğin en iyi şey, beslenme rutinine bol meyve -kuru ya da taze olabilir- tam tahıllı gıda ve sebze dahil etmen ve sık sık su içmen- ki sağlığın için bunları kabızlık yaşamasan da yapman gerekiyor!

Ayrıca, bitkisel dahi olsa kabızlık için ilaç alma… Ya da en azından, eğer çok rahatsızlık çekiyorsan ve rahatlamak için kullanmayı düşündüğün bir ilaç varsa, önce mutlaka doktoruna danış.

Vajinal akıntıda artış

Hamileliğin ilerledikçe, vajinal akıntılarında artış görmen muhtemel… Bunun sebebi, başta östrojen olmak üzere hamilelik hormonlarının pelvik bölgeye kan akışını artırarak mukoza zarını uyarmasıdır.

Öneri: Nefes alan, pamuk yüzeyli iç çamaşırlarını tercih ederek daha kuru kalabilir ve bölgede oluşacak kötü kokuları olabildiğince azaltabilirsin.

Basur

34. haftada basur problemi yaşıyor olman muhtemel… Bu durumda, basuru daha da kötüleştirebileceği için kabızlıkla mücadele etmen önemli. Bunun için de daha önce de söylediğimiz gibi bol bol lifli gıda tüket ve su içmeyi ihmal etme. Basur için ise, kegel egzersizleri yapabilirsin. Bunlar, bölgedeki sirkülasyonu artırarak sana kendini bir nebze iyi hissettirebilir.

Sırt ağrıları

Büyüyen rahminle birlikte ağırlık merkezin değişiyor, ve karnın sırt bölgene ağırlık yapıyor. Bu da sırt ağrıları yaşamana sebep oluyor.

Öneri: Sırt ağrıları ile başa çıkmak için yapabileceğin birden fazla şey var. Örneğin, pelvik tilt egzersizleri yaparak karın kaslarını güçlendirebilir, bu sayede sırtına destek sağlamış olursun. Otururken doğru pozisyonda ve mümkün olduğunca rahat olman da önemli- sırtını destekleyecek düz sandalyeleri tercih et, ve ekstra konfor için minder kullan. Otururken bacak bacak üstüne atma; onun yerine bir destek bularak ayaklarını yerden biraz yukarıda tut. Ayrıca unutma ki uzun süre oturmak sırt ağrılarını kötüleştirecektir. Eğer uzun süre oturman gerekiyorsa, en azından saatte bir ayağa kalk; biraz yürü ve küçük esneme hareketleri yap. Ağır kaldırma, ve yüksek noktalara uzanmaya çalışmaktansa sağlam bir şeyin üzerine çık, ya da birinden yardım iste.

Bacak krampları

Bacak krampları, en çok kilonun iyice arttığı, şişkinlik yaşadığın ve bitkin hissettiğin bu aralar kendini gösterir. Eğer kasılma hissedersen, soğuk bir yüzeyde ayakta durmayı deneyebilirsin. Yatarken kramp girerse de; bacağını uzatıp, bileğini ve ayak parmaklarını hafifçe geriye, kaval kemiğine doğru esnetmeyi dene.

Esneme izleri

Esneme izleri, ten rengine bağlı olarak pembe, kırmızı, mor ya da kahverengi tonlarında ortaya çıkabilir. Eğer annen hamileyken esneme izleri ortaya çıktıysa, sende de çıkma olasılıkları daha yüksek. 

Öneri: Kilo alımını takip ederek ve gerekenin üzerine çıkmayarak, esneme izlerini minimum seviyede tutman mümkün.

Ödem (Ayak ve ayak bileklerinde)

Kilo aldıkça ve dokularında sıvı biriktikçe; ayak bileklerinde, ayaklarında ve bazen de ellerinde şişkinlik hissedebilirsin. Dışarıda olabildiğince konforlu ayakkabılar giymeyi unutma. Evdeysen de aynı şekilde rahat terlikleri tercih et, ve arada bir ayaklarını uzatarak biraz dinlen.

Daha dolgun saçlar – Vücutta tüy oluşumu

Hamilelik hormonlarının görünürdeki az sayıda güzel etkisinden biri de daha hacimli saçlardır. Evet, bu aralar normalde günlük rutin olarak dökülmesi gereken saçların bu hormonların etkisiyle dökülmediğinden, saçların daha dolgun… Ama her güzel şeyin bir sonu olduğundan, doğumdan sonra bu fazla saçlar dökülmeye başlayacak… Şimdilik tadını çıkar!

34. Haftada buna ek olarak bahsetmemizde fayda var; bu aralar beklenmedik yerlerde de -çenen, yanakların, sırtın gibi- tüy oluşumu görebilirsin. Hamilelikte ağda güvenlidir, fakat cildin bu aralar biraz narin olduğundan, hassas cilde uygun bir ağdayı tercih etmen daha iyi olacaktır.

Nefes darlığı

34. Haftada karnın büyüdüğü için, artık akciğerlerin eskiden olduğu gibi rahat rahat genişleyemiyor. Bu da nefes darlığı hissetmene sebep oluyor. 

Öneri: Akciğerlerine daha fazla alan sağlamak için mümkün olduğunca dik durmaya çalış. Ayrıca uyuyacağında yan yatarak vücudunu yastıklarla desteklemeyi deneyebilirsin.

Uykusuzluk

Vücudunda meydana gelen değişimler, doğum tarihinin yaklaşmasının getirdiği stres ve geceleri sık sık tuvalete çıkmak zorunda kalman, uyumanı zorlaştırıyor. Yine de biraz rahatlamak için yapabileceğin bir şeyler var:

Öneri: Seni stres yapan şeyler varsa, bunları yatağa taşımamaya çalış. Gün içinde partnerinle ya da arkadaşlarınla -özellikle de daha önce hamilelik yaşamış olanlar ile- konuşarak kendini rahatlatmaya çalış. Ayrıca fiziksel anlamda daha rahat hissedebilmek adına ne yapabiliyorsan yap- farklı pozisyonlarda uyumayı, yastıklardan destek almayı dene. Yatmadan önce de ılık bir banyo ve biraz ılık süt ile kendini rahatlatabilir, hafif bir müzik eşliğinde biraz kitap okumaya çalışabilirsin.

Kolostrum sütü

Kolostrum sütü -ya da ağız sütü- daha önce de söylediğimiz gibi annenin bebeğine doğumdan sonraki ilk 4 – 5 gün boyunca verdiği ilk süttür. Standart anne sütüne oranla daha fazla protein ve daha az yağ içeren bu süt, bu aralar göğüslerinden biraz sızıyor olabilir.

Öneri: Eğer sızıntın varsa ve seni rahatsız ediyorsa, göğüs pedi kullanmayı deneyebilirsin. 

34 Haftalık Gebelik için Öneriler

Egzersiz yap

Şu sıralar pek enerjik olmadığının farkındayız. Enerjini artırmanın en iyi yollarından biri egzersiz yapmaktır. Düzenli, küçük yürüyüşler, hamile yogası, mümkünse yüzme, önündeki güvenli ve faydalı seçeneklerden bazıları. 

Fazla tuz tüketme!

Doktorlar, eskiden hamilelikte olabildiğince az tuz tüketimi önerirlerdi. Artık böyle bir şey yok; yani ortalama seviyede tuz tüketiminin bir zararı olmayacaktır- hatta vücudundaki sıvı oranını düzenli tutması bakımından iyi olduğu bile söylenebilir. Fakat -canın ne kadar çekerse çeksin- fazla tuzlu tüketmemeye de dikkat et. Fazla tuz, biliyor olabileceğin gibi hamile olsun olmasın herkes için zararlı. Hamile kadınlarda ise şişkinliği daha da kötüleştirebilir! 

Küvette keyif yapabilirsin

Banyo suyunun enfeksiyona sebep olabileceği iddiası bir efsaneden ibaret. O yüzden küveti doldurup biraz keyif yapmak istiyorsan hiç durma; bunu hak ettin! Yalnızca, bu aralar kilo almış olman ve büyüyen karnınla birlikte değişen ağırlık merkezin düşünülürse, kaygan zeminlerde ekstra dikkatli olmanı öneririz.

Depresyona dikkat

Hamile kadınların %10 – 15’i, bu süreçte depresyon yaşıyor. Hormonal değişimler, artan stres seviyesi, sosyal hayatta ve yaşam tarzında meydana gelen ani değişimler düşünülünce bu gayet anlaşılır bir durum. Eğer kendini iyi hissetmiyorsan, yakınlarınla ve doktorunla bu konuda mutlaka konuş. Eğer ihtiyacın olursa, doktorun sana hamileyken kullanabileceğin bazı antidepresanlar verebilir.

Doktorunla doğum planını konuş

Doğum zamanı geldiğinde izlenecek rotayı doktorunla şimdiden konuşman iyi olacaktır. Kasılmalar, doktorunu ne zaman araman gerektiği, suyun geldiğinde ilk ne yapacağın, direkt hastaneye gitmene gerek olup olmadığı gibi konularda bilgi edinmen önemli.

34 Haftalık Gebelik Özeti

  1. Doğuma 6 hafta kaldı!
  2. Gebbe Mobil Uygulamasını hala indirmediysen İNDİR
  3. Bebeğin bir ananas büyüklüğünde! (ortalama  43 – 46 cm, 2.3 kilo)
  4. Saçların daha dolgun olabilir, fakat bununla birlikte yanaklarında, çenende ve sırtında ekstra tüylenme de meydana gelebilir,
  5. Uykusuzluk, nefes darlığı, kabızlık, basur, ayak ve ayak bileklerinde şişkinlik, sırt ağrısı, bacaklarında kramplar, vajinal akıntılarda artış yaşayabilirsin.
  6. Görüşünde bulanıklık meydana gelebilir,
  7. Memelerinden kolostrum sütü gelebilir,
  8. Ortalama miktarda tuz tüketmende bir sakınca yok; ama abartmamaya çalış!
  9. Egzersiz yaparak kaybettiğin enerjini geri kazanabilirsin,
  10. Doktorunla birlikte mutlaka bir doğum planı belirle,
  11. Hamilelikte depresyon son derece normaldir. Belirtileri varsa, mutlaka yardım al.

Önceki İçerik33 Haftalık Gebelik
Sonraki İçerik35 Haftalık Gebelik