33 Haftalık Gebelikle beraber doğuma 7 haftan kaldı! Bebeğin artık bir ananas büyüklüğünde- boyu ortalama 43 cm, ve neredeyse 2 kilo oldu! Kalan süreci haftada ortalama 0.2 kilo alarak geçirecek, ve doğduğunda neredeyse şu anki kilosunun iki katına gelmiş olacak! (Sen de bu süreci sırt ağrılarından takip edebilirsin!) 

33. haftadan sonra, artık rahmindeki amniyotik sıvı seviyesi yükselmeyecek. Başka bir deyişle, artık içeride sıvı daha az, bebek ise daha fazla yer kaplıyor; bu yüzden de küçük tekmeleri bu aralar biraz daha sert hissedebilirsin… Başka önemli gelişmeler de var- artık rahim duvarı iyice inceldiğinden içeri daha fazla ışık giriyor, ve bebeğin gece ve gündüzü ayırt edebiliyor. Bir güzel haber daha- artık bebeğinin bir bağışıklık sistemi var!

33 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?

Uykusuzluk

Bu aralar büyük ihtimalle uykusuzluk çekiyorsun. Vücudunda meydana gelen, pek çoğu rahatsızlık verici değişimlere bir de stres eklendiğinde bu son derece normal- öyle ki her dört anne adayından üçü, 3. trimesterde uykusuzluk problemi yaşıyor.

Öneri: Uyumak zor olsa da, bedeninin bu aralar dinlenmeye çok ihtiyacı olduğunu unutma. Uykusuzluğa karşı yapabileceklerinden bazıları:

  • Canını sıkan konuları gece yatağa taşıma. Gün içinde partnerin veya arkadaşların ile konuşmaya çalış. Ayrıca, bir şeyi kafana takıp stres yaptığında, büyük ihtimalle bu aralar sahip olduğun psikolojinin de etkisiyle gereğinden fazla üzerinde duruyor olabileceğini hatırla.
  • Fiziksel konforu yakalamak için ne yapabiliyorsan yap- farklı pozisyonlarda uyumayı, yastıklarla kendini desteklemeyi dene, yatmadan önce ılık bir banyo ve biraz ılık süt ile kendini rahatlat…
  • Uyku saatlerinden önce dinlendirici bir müzik eşliğinde biraz kitap okumayı dene

Son olarak, buna iyi yanından bakmaya çalış: Bebeğin doğduktan sonra geçireceğin sayısız uykusuz geceye iyi bir hazırlık yapıyorsun!

Bebekte hareketlenme

Bebeğinin hareketlerini, sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa kontrol edebilirsin. Kronometreyi aç, ve sayıları 10’u bulana kadar her kıpırtıyı, oynaşmayı, itmeyi ve tekmeyi say. 1 saatin sonunda en azından 10 hareket hissetmiyorsan, küçük bir atıştırmalık al ya da meyve suyu iç; uzan ve saymaya devam et. Belki bebeğinin de biraz enerjiye ihtiyacı olabilir!

Varisler

Her gün görmek zorunda kaldığın varislerin can sıkıcı olduğunu biliyoruz. Tavsiyemiz, bu aralar onları kafana takmamaya çalışman, ne de olsa eğer hamilelik öncesinde de varis problemin yoksa, doğumdan bir süre sonra kaybolacaklar!

Round Ligament ağrısı

33. Haftada Karın/kasık bölgelerinde hissedebileceğin Round Ligament ağrılarının sebebi, git gide büyümekte olan rahmini çevreleyen bağların gerilmesidir. Bu ağrılar tamamen doğaldır, ve ani bir hareket yaptığında, öksürürken veya yatakta dönerken ortaya çıkma ihtimalleri daha yüksektir. 

Öneri: Bu tip ağrılardan şikayetçiysen, kendini biraz rahatlatmak için ayaklarını yukarıda tutup, rahat bir pozisyon alarak bir süre dinlenebilirsin.

Nefes darlığı

Rahmin git gide büyüyerek önemli organlarına baskı yapıyor. Akciğerlerin de bu organlar arasında. Bu aralar tamamen genişleyemedikleri için nefes darlığı hissediyor olabilirsin. Bebeğin ihtiyacı olan oksijeni plasentadan karşıladığı için ise onun bu konuda bir sıkıntısı yok!  

Öneri: Mümkün olduğunca dik durmaya çalış. Bu sayede akciğerlerin de daha geniş bir alana sahip olur.

Yalancı kasılmalar (Braxton Hicks kasılmaları)

33. Haftada Braxton Hicks kasılmaları, vücudun kendini doğuma hazırlamak için yaptığı bir antrenman olarak görülebilir. Rahmin yukarısından başlayıp aşağıya doğru inen, ortalama 15 – 30 saniye süren bu kasılmalar (bazen iki dakikaya kadar uzayabilir de!), önceden hamilelik yaşamış olan kadınlar tarafından daha çok hissedilir.

Öneri: Bunları gerçek doğum kasılmalarından ayırt etmek çok kolay: Yalancı kasılmalar, pozisyon değiştirdiğinde çoğunlukla kaybolur. Örneğin yatarken kasılma hissedersen ayağa kalk. Ya da tam tersi… Ayrıca unutma ki gerçek kasılmalar git gide daha şiddetli bir hal alır, ve daha düzenli bir şekilde meydana gelirler. Eğer böyle kasılmalar yaşarsan da vakit kaybetmeden doktorunu ara.

Hafıza problemleri

Bu aralar hafıza problemleri yaşamanın çok normal olduğunu söylemiştik. Peki bunu biliyor muydun- istatistiklere göre, kız çocuklarına hamile olan anne adayları, erkek çocuk bekleyenlere göre daha çok hafıza problemi yaşıyor!

33 Haftalık Gebelik için Öneriler

Tırnaklara dikkat!

33. Haftada Hamileliğin vücuduna olumlu denilebilecek az sayıda etkisinden biri de, tırnaklarının daha hızlı uzaması. Ama hızlı uzayan tırnaklarının, bu aralar normale göre daha kırılgan olabileceğini de unutma. Eğer böyle bir sıkıntın varsa, yeterli seviyede biyotin aldığından emin ol. Bunun için muz, avokado, fındık ve tam tahıllılara yönelebilirsin!

Emzirme ve bebek bakım eğitimlerine katılmayı düşün

Emzirme ve bebek bakım hakkında ne kadar çok şey öğrenirsen o kadar iyi. Bunun için çeşitli kurslara katılabilir, vaktin yoksa evdeyken internetten eğitim videoları izleyebilirsin.

Kalsiyum alternatiflerini değerlendir

Yeterli miktarda kalsiyum alman hem senin hem de bebeğinin sağlığı açısından önemli… Eğer herhangi bir nedenden dolayı süt ile aran çok iyi değilse, alternatif kalsiyum kaynaklarına yönelebilirsin. Örneğin bir kap yoğurttan, bir bardak sütten alabileceğin kalsiyumu karşılayabilirsin. Peynir çeşitleri, ve kalsiyum destekli meyve suları da diğer alternatifler… 

Tabii sütü aradan çıkardığında, ondan alacağın D vitamininden de mahrum kalacağını unutma. Yoğurt ve peynir zengin kalsiyum kaynakları olsalar da, D vitamini içermezler. Ama dert etmene gerek yok; en iyi doğal D vitamini kaynağı güneş ışığı olduğundan, ihtiyacını dışarıda da karşılayabilirsin!

Şişkinlikle savaş!

33. Haftada da Ayaklarda ve ayak bileklerinde şişkinlik, oldukça rahatsız edici olabilir. Ama bunun için yapabileceğin birden fazla şey olduğunu unutma:

  1. Normalden bir numara büyük, rahat spor ayakkabılar giymeyi deneyebilirsin,
  2. Ara ara ayaklarını yukarı kaldırabileceğin bir pozisyonda bir süre dinlenebilirsin,
  3. Egzersiz! Özellikle yüzme, hem seni serin tutar hem de şişkinlikle mücadele etmene yardımcı olur. 

33 Haftalık Gebelik Özeti

  1. Doğuma 7 hafta kaldı!
  2. Bebeğin bir ananas büyüklüğünde! (ortalama 43 cm, 1.9 kilo)
  3. Bu aralar tekmeleri biraz daha sert hissedebilirsin,
  4. Bebeğin gece ve gündüzü ayırt edebiliyor!
  5. Artık bir bağışıklık sistemi var!
  6. Tırnaklarına dikkat et; bu aralar normalden hassas olabilirler. Yeterli miktarda biyotin aldığından emin ol; bunun için muz, avokado, fındık ve tam tahıllı besinleri tercih edebilirsin.
  7. Uykusuzluk, hafıza problemleri, yalancı kasılmalar ve kasık bölgende ağrılar yaşayabilirsin.
  8. Emzirme ve bebek bakım eğitimlerine katılmayı düşünebilirsin,
  9. Eğer sütle aran iyi değilse, yoğurt ve peynirin de zengin kalsiyum kaynakları olduğunu unutma.
  10. D vitamini için ise güneş ışığına ihtiyacın var!
  11. Şişkinlikle baş etmek için konforlu, hatta belki bir numara büyük spor ayakkabılar giymeyi deneyebilir, ara ara ayaklarını uzatıp dinlenebilir, düzenli olarak hafif egzersizler -örneğin yüzme- yapabilirsin.
  12. Gebbe Mobil Uygulamasını hala indirmediysen İNDİR

Önceki İçerik32 Haftalık Gebelik
Sonraki İçerik34 Haftalık Gebelik