Hamileliğinin 25 Haftalık Gebelik dönemine hoş geldin! Hızla gelişen bebeğin, artık bir patlıcan büyüklüğünde! Bakalım bu aralar minik vücudunda neler oluyor… Refleksleri oluşuyor, cildi küçük damarlarının kanla dolmasıyla pembemsi bir renk alıyor, akciğerlerinin gelişimi devam ediyor, ayrıca burnu ve burun delikleri de gelişiyor. Kendisi artık ilk nefes alma denemelerini yapmaya başlayabilir; fakat akciğerlerinin henüz kana oksijen verecek kadar gelişmesine daha var! 

25 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?

25. haftada, rahmin aşağı yukarı bir futbol topu büyüklüğüne erişmiş oluyor. Şişkin karnın sevimli bir görüntü verse de, sırt ağrıları gibi küçük(!) de bir yan etkisi mevcut… Büyüyen rahminin yanı sıra, vücudunda olup biten daha pek çok şey var… Bunların kimine alışık olabilirsin, kimi ise senin için yeni…

Hızlı uzayan, hacimli saçlar

Güzel bir gelişme ile başlayalım; hamilelik hormonları, normal şartlar altında gerçekleşmesi gereken günlük saç dökülmesini engelleyerek, saçlarının daha hacimli ve sağlıklı görünmesini sağlar. Şimdilik bunun keyfini çıkar; doğumdan sonra, hamileyken dökülmeyen bu fazla saçların ne yazık ki dökülmeye başlayacak!

Hemoroid

Büyüyen rahmin yaptığı baskının ve bölgedeki kan akışının artmasının bir sonucu olarak, hamile kadınların yarısından fazlası, makat bölgesinde şişen damarlar ve kaşıntı ile kendini gösteren hemoroid – ya da basur- problemini yaşar. Peki acı verici olabilen, anal bölgede kanama yapabilen bu duruma karşı yapabileceklerin neler?

Öneri: Öncelikle unutma ki, hamileliğin bir diğer yan etkisi kabızlık, basur sorununu körükleyebilir. Bu yüzden, ilk başta kabızlığı önlemek için bol sıvı tüketmeye, ve meyve – sebze, tam tahıllar gibi lif bakımından zengin besinlere ağırlık vermeye özen göster. Ayrıca kegel egzersizleri yapmayı da deneyebilirsin. 

Bunlara ek olarak, ağrını geçirmesi adına problemli bölgeye buz torbası uygulayabilirsin. Sonuç olarak, buna da katlanmaya çalış, ve artık duymaktan bıkmış olabilirsin ama unutma; doğumdan sonra bu da geçecek!

Mide ekşimesi

Mide ekşimesine belki alıştın, belki hala çok canını sıkıyor. Eğer çok şiddetli ise, doktorunun da onayıyla rahatlatıcı ilaçlar kullanabilirsin. Bunun dışında, tüm güne yayılacak küçük ve düzenli öğünlerle beslenmeye özen göster, şekersiz sakız çiğne, ve A ve C vitaminlerini içeren, bazı kadınlarda mide ekşimesine iyi geldiği bilinen papaya bitkisine bir şans ver!

Horlama

Hamilelikte horlama problemi; şişen mukoza zarının sebep olduğu burun tıkanıklığının ve alınan fazla kiloların etkisiyle ortaya çıkar.

Öneri: Burun bandı kullanabilir, havayı yumuşatmak için odanda uyurken bir ortam nemlendirici çalıştırabilirsin. Fakat horlama ciddi boyutlarda ise, ve uykunu bölüyorsa, uyku apnesi riskine karşı doktorunla görüşmeni tavsiye ederiz.

Huzursuz bacak sendromu

Huzursuz bacak sendromu, bacaklarda hissedilen karıncalanma, ağrı gibi rahatsızlıklar şeklinde kendini gösteren, ve kişinin bu rahatsızlıkları gidermek için hareket etme ihtiyacı hissetmesine sebep olan bir problemdir.

Öneri: Doktoruna danışıp demir eksikliği testi isteyebilirsin. Bazı uzmanlar, demir eksikliğinin huzursuz bacak sendromuna yol açabileceğini söylemektedir. Ayrıca, bir yemek günlüğü tutarak, belli başlı gıdaların bu duruma etki edip etmediğine bakabilirsin.

Pelvik bölgede ağrılar

Daha önce “simfizis pubis ağrısı” diye bir şey duydun mu? Simfizis pubis, kasık kemiği arasını birleştiren kıkırdağın ismidir. Hamilelik hormonlarının etkisiyle bu alanın rahatlayıp gevşemesi, pelvik bölgede ağrılar hissetmene sebep olabilir.

Öneri: Kegel egzersizleri uygulayabilir, bölgedeki kasları güçlendirmek için egzersiz yapabilirsin. Eğer ağrılar dayanılamayacak boyuttaysa, doktoruna danışmanı/bir fizik tedavi uzmanına görünmeni tavsiye ederiz.

Karpal tünel sendromu

25. Haftada Karpal tünel sendromu genellikle tekrarlanan el hareketlerinin bir etkisi olarak ortaya çıksa da; hamilelikte, meydana gelen şişkinliğin bileklerdeki sinirlere baskı yapmasının bir sonucu olarak da oluşabilir. (ve genellikle doğumdan sonra geçer.)

Öneri: Uyuyacağın zaman ellerinin üzerine yatmamaya, kollarını yastığın altında sıkıştırmamaya dikkat et. Piyano çalmak, yazı yazmak gibi ellerini aktif olarak kullandığın aktiviteler yapıyorsan, sık sık mola ver. Durumdan çok rahatsız oluyorsan, doktorundan el – bilek ateli isteyebilirsin. Ayrıca ağrı ve karıncalanmaya karşı, akupunktur yaptırmayı da düşünebilirsin!

25 Haftalık Gebelik İçin Öneriler

Ağız ve diş sağlığına dikkat et!

Hamilelik hormonları, diş etlerini bakterilere karşı normalde olduklarından daha duyarlı hale getirir. Bu durum da, gingivitis olarak bilinen diş eti iltihabının gelişmesine sebep olabilir. Diş etlerin her zamankine göre daha hassas ise, aynaya baktığında kızardıklarını, şiştiklerini görüyorsan ya da diş eti kanaman varsa, bunlar gingivitis belirtisi olabilir. 

Gingivitis tedavi edilmediğinde, daha ciddi bir sorun olan, periodontitis olarak bilinen ileri seviye bir diş eti hastalığına dönüşebilir. Periodontitis ise hem sen hem de bebeğin için tehlikelidir ve preeklampsi, erken doğum, düşük doğum ağırlığı, çocukluk dönemi çürükleri gibi problemlerin ortaya çıkma riskini artırır. O yüzden, hamile olduğun süre boyunca dişlerini düzenli olarak fırçalamayı, diş ipi kullanmayı, ve diş hekimini ziyaret etmeyi unutma!

Gözlerindeki değişimleri takip et

Hamilelik hormonların gözlerini ve görüş kabiliyetini de etkiliyor… Bu aralar eskisi kadar iyi göremiyor olabilir, lenslerini takarken eskisine göre biraz daha rahatsız hissedebilirsin. Aynı zamanda gözlerinin fazlasıyla kuru olduğunu da fark edebilirsin. Bunlar, cilt problemleri gibi doğumdan sonra geçecek olsalar da, doktorunu bu konuda sürekli bilgilendirmeyi unutma.

Sağlıklı tatlılar seç

Tatlı söz konusu olduğunda etrafta baştan çıkarıcı pek çok seçeneğin olduğunun farkındayız! Yine de unutma ki oldukça sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli tatlı alternatiflerin var! Yulaflı kurabiyeler, kurutulmuş elma cipsleri, kuru meyveli yoğurtlar, ballı tarçınlı muz ve daha fazlası… Ayrıca yeni tarifler keşfedip evde bunları kendi başına ya da partnerinle birlikte deneyerek de, yeni bir hobi edinmiş olursun!

Doğum sonrası depresyonu hakkında bilgi edin

Doğum sonrası depresyonu, hamilelik sonrası pek çok kadını etkileyebilen ciddi bir problem. Çalışmalar, özellikle de hamileyken ağırlıklı olarak negatif hislere kapılan anne adaylarının, doğumdan sonra bu problemi yaşamaya daha yatkın olduğunu gösteriyor. Eğer bu tanıma uyduğunu düşünüyorsan, şimdiden yardım almak için bu konuyu mutlaka doktoruna aç.

25 Haftalık Gebelik Özeti

  1. Doğuma 15 hafta kaldı!
  2. Bebeğin bir patlıcan büyüklüğünde! (ortalama 33 cm, 0.68 kg)
  3. Akciğerleri gelişmeye devam ediyor, kan dolan damarların etkisiyle cildi artık daha pembemsi, ve refleksleri oluşmaya başladı!
  4. Bu zamana kadar çok canını sıkan hamilelik hormonlarının bir güzelliği- bu aralar saçların daha gür çıkabilir!
  5. Pelvik bölgede ağrı, huzursuz bacak sendromu, karpal tünel sendromu, hemoroid, horlama, mide ekşimesi gibi problemler kendini gösterebilir,
  6. Ağız ve diş sağlığına özen göster, 
  7. Doğum sonrası depresyonu pek çok kadını etkileyen ciddi bir sorun; bu konuda bilgi edin, gerekiyorsa hemen yardım al!
  8. Sağlıklı tatlı alternatiflerine yönel.
  9. Gebbe Mobil Uygulamasını indirmediysen İNDİR

Önceki İçerik24 Haftalık Gebelik
Sonraki İçerik26 Haftalık Gebelik