36 Haftalık Gebelik ile beraber doğuma sadece 4 haftan kaldı! Ne kadar heyecanlı olduğunu tahmin edebiliyoruz! Ortalama 46 – 48 cm boya ve 2.7 kilo ağırlığa sahip olan, referans vermek gerekirse büyük bir marul boyutlarına ulaşan bebeğin de artık son hazırlıklarını tamamlıyor- yüksek ihtimalle rahminde doğum için baş aşağı bir konum almış durumda, ve eğer bu ilk hamileliğin ise artık yavaş yavaş aşağıya, pelvise doğru inecek. Şu an kemikleri biraz yumuşak- bu sayede doğum ikiniz için de daha kolay olacak. Endişelenmeni gerektirecek bir şey yok; doğumdan sonraki ilk birkaç yılda kemikleri sertleşecek. 

Kalan haftalarda artık bebeğin gelişimi yavaşlayacak. Zaten hemen hemen tüm sistemlerinin gelişiminin tamamlandığı söylenebilir. Kan dolaşımı ve bağışıklık sistemi şu an dışarıda yaşaması için gayet yeterli seviyede. Fakat örneğin sindirim sisteminin gelişimini tamamlamak için doğumdan sonra da biraz zamana ihtiyacı olacak.

36 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?

Pelvik bölgede ağrı

Eklemlerindeki esnekliğin bedelini pelvik bölgende hissettiğin ağrılar ile ödüyorsun. Aşağıya doğru ilerleyen bebeğinin yaptığı baskı ve ağırlaşan rahminin etkisini de denkleme ekleyince, şu sıralar basit bir yürüyüş bile sana acı verebilir. 

Öneri: Rahat etmek için yapabileceklerinden bazıları:

  1. Kalçaların biraz yukarıda kalacak bir pozisyonda dinlenebilirsin,
  2. Pelvik egzersizler yapabilirsin, 
  3. Ilık bir banyo yapabilirsin,
  4. Sıcak kompres uygulayabilirsin,
  5. Sertifikalı bir uzmandan doğum öncesi masajı isteyebilirsin.

Bebek aşağı iniyor olabilir!

Az önce de bahsettiğimiz gibi, bebek bu aralar aşağıya, pelvise doğru konumlanabilir. Bu her hamilelikte olmaz, fakat olursa artık biraz daha rahat nefes alabiliyor, rahatsızlık çekmeden daha büyük öğünler yiyebiliyor olacaksın- yine de çok büyük öğünleri tercih etmemeni öneririz!

Mide yanması/sindirim problemleri

Rahmin mideni sıkıştırdıkça, canın pek fazla yemek yemek istemeyebilir. Buna iyi yanından bakacak olursak; zaten olabildiğince küçük öğünlerle beslenmenin daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Mide yanması problemine karşı yapabileceğin en iyi şey budur. Küçük ve düzenli öğünler ile sindirim sistemine yardımcı olmaya çalış!

Şişkinlik/gaz çıkarma

36. haftada mide yanmasına ek olarak maalesef gaz çıkarma problemin de devam edecek.

Öneri: Burada vereceğimiz tavsiye de pek farklı olmayacak. Beslenme rutinini küçük öğünlere böl. Ayrıca, hızlı yememeye çalış- hızlı yedikçe daha fazla hava yutacağından, gaz çıkarma problemin kötüleşecektir.

Kabızlık

36. haftada mide yanması ve şişkinlik yeterli değilmiş gibi, kabızlık problemin de devam ediyor olabilir… Kabızlık konusunda neler yapılabileceğine gelirsek de; mide yanması ve şişkinlik problemleri ile baş etmek için önerdiğimiz küçük öğün tüketimi, kabızlıkla mücadele etmene de yardımcı olacaktır. Ayrıca, tabii ki daha önce de söylediğimiz gibi bol bol lifli gıda tüket -meyve, sebze, badem gibi- ve sık sık su iç!

İdrar sıklığında artış/idrar kaçırma

Bebeğinin mesanene baskı uygulamasıyla birlikte, sen de daha sık tuvalete çıkma ihtiyacı duyuyorsun. Ayrıca, daha önce de söylediğimiz gibi; öksürdüğünde, hapşırdığında, kahkaha attığında bir parça idrar da kaçırabilirsin. 

Öneri: Öncelikle, kesinlikle sıvı tüketimini azaltma! Sonra, idrara çıktığın zaman, düşmemeye dikkat ederek biraz öne doğru eğil ve mesaneni tamamen boşalttığından emin olmaya çalış. İdrar kaçırıyorsan da ped kullanabilirsin, aynı zamanda pelvik kaslarını güçlendirmek için Kegel egzersizleri çalışabilirsin.

Ödem oluşumu

36. hafta vücudunda bolca sıvı birikimi olduğundan, özellikle de ayak ve ayak bileklerinde şişkinlik yaşayabileceğini daha önce de belirtmiştik. Fakat bu aralar yüzünde, ellerinde ve parmaklarında da şişkinlik fark edebilirsin. Ayrıca Ödem Yazımızı da okuyunuz.

Öneri: Bol sıvı tüketmeye devam et. Bu sayede vücutta biriken fazla sodyum ve diğer atıkları atman ve şişkinliği azaltman kolaylaşacak.

Yuva yapma içgüdüsü 

İngilizcede “nesting instinct” olarak bilinen bu durum, sana yorgun hissettiğin şu günlerde ekstra bir enerji kazandırabilir. Bunu iyi değerlendirmeye çalış- organize ol, eksiklerini tamamla, hatta küçük egzersizler yap.

36 Haftalık Gebelik için Öneriler

Bebeğinin hareket değişimlerini takip et

Öncelikle, eskiden hissettiğin şiddetli tekmeleri artık duymuyorsan bunda endişelenecek bir şey olmadığını bil. Bebeğinin içerideki alanı artık oldukça dar olduğundan, şu sıralar eskisi kadar serbest hareket edemiyor. Her gün bebeğinin hareket düzenini takip et. Eğer fazla sessiz sakin duruyorsa, şekerli bir şeyler içerek onu hareketlendirebilirsin. Hareket düzeninde olağan dışı bir değişim fark edersen, hiç vakit kaybetmeden doktorunu ara.

Mukus tıkacı hakkında bilgi edin

Rahim ağzındaki sıvıların birikmesiyle oluşan, ve rahim ağzı içindeki kanalı tıkayarak içeride gelişmekte olan bebeği dış etkenlerden korumakla görevli olan mukus tıkacı; doğumdan saatler, günler ya da haftalar önce dahi düşebilir. Bu aralar düşmesi doğumun başlamak üzere olduğu ya da bebeğinin risk altında olduğu anlamına gelmez; o yüzden endişelenmene gerek yok. Hatta mukus tıkacı düştükten sonra da vücudun mukus üretimine devam edeceğinden; banyo yapmanda ya da cinsel ilişkiye girmende bir sakınca yoktur. Yine de, içini rahat ettirmesi için bu konuyu doktorunla konuş.

Proteini eksik etme

Beslenme rutininin her zaman önemli bir parçası olması gereken protein, bebeğinin beyninin geliştiği üçüncü trimesterde ekstra önem taşıyor. Sana tavsiyemiz, ALA ve DHA gibi Omega-3 yağ asitleri bakımından da zengin olan protein kaynaklarına ağırlık vermen. İşte Omega – 3 zengini protein kaynaklarından bazıları:

  1. Et,
  2. Sardalya, somon gibi yağlı balıklar,
  3. Yumurta,
  4. Ceviz

B6 vitamini önemli

Protein tek başına yeterli değil… “Pridoksin” olarak da bilinen B6 vitamini, senin ve bebeğinin proteinleri hücre üretiminde kullanmasına yardımcı olur. B6 vitamini alabileceğin doğal besinlerden bazıları et, muz, avokado, esmer pirinç, ıspanak, domates ve patates…

Hastane çantanı hazırla

Eğer hazırlamadıysan, artık hastane  çantanı hazırlamanın vakti geldi.

36 Haftalık Gebelik Özeti

  1. Doğuma yalnızca 4 hafta kaldı!
  2. Bebeğin büyük bir marul boyutlarında! (ortalama 46 – 48 cm, 2.7 kilo)
  3. Artık büyük ihtimalle doğum için baş aşağı bir konum almış durumda,
  4. Bazı hamileliklerde, bebek bu dönem aşağıya, pelvise doğru ilerler- eğer sende de bu durum geçerli olursa bu aralar biraz daha rahat nefes alabileceksin,
  5. Pelvik bölgede ağrı, mide yanması, şişkinlik, kabızlık, idrar sıklığında artış/idrar kaçırma gibi problemler yaşayabilirsin- hepsi normal…
  6. Ayak ve ayak bileklerinin yanı sıra, ellerinde ve yüzünde de şişkinlik oluşabilir,
  7. Mukus tıkacı hakkında bildi edin; mukus tıkacı doğumdan saatler, günler hatta haftalar önce bile düşebilir- bu aralar düşerse bu bir problem olduğu anlamına gelmek zorunda değil,
  8. Bebeğin artık içerideki yeri daraldığından eskisi kadar şiddetli tekmeler atamaz. Yine de hareketlerini takip et, olağan dışı bir şeyler fark edersen doktorunu ara,
  9. Eğer hala hazırlamadıysan artık hastane çantanı hazırla!
  10. Proteini ve B6 vitaminini eksik etme!
  11. Hafta Hafta Gebelik takibi için Gebbe Mobili İNDİR.
Önceki İçerik35 Haftalık Gebelik
Sonraki İçerik37 Haftalık Gebelik