Hamilelikte Ödem
Hamilelikte Ödem

Hamilelikte Ödem Neden ve Nasıl Oluşur?

Gebelikte kan basıncı aşağı yukarı %40 artmaktadır, bu da dolaşım sisteminizin normalden daha fazla çalışmasına işaret etmektedir. Bu basınçtaki artış bazen dolaşımı yavaşlatabilmektedir. Bu durumdan doğan şişkinliğe Hamilelikte Ödem adını veririz. Hamileliğin sonlarına doğru oluşan bir miktar şişkinlik normal sayılmaktadır. En çok şişen yerler, gebelerin bilekleri ve ayaklarıdır.

Ödemden Kaynaklanan Diğer Sorunlar Nelerdir?

Genellikle hamilelerde, ödeme bağlı olarak bileklerde karpal tünel sendromu gözükürken; pelvik tabanda bebeğin ağırlığının atmasıyla birlikte damarlardaki baskının artması sonucu, kanın ayaklardan kalbe gidişi azalır. 

Hamilelikte Ödem için Neler Yapılmalı?

Genel olarak hamilelik döneminde ödeme karşı neler yapılmalıdır bunlardan bahsetmek isteriz. Öncelikle beslenme uzmanlarının söylediği gibi su içmek gebelerdeki ödem oluşumunu azaltmakta çok etkilidir. Bunun dışında gün içinde hareketsiz kalmamak; sık sık pozisyon değiştirmek (yarım saatten fazla aynı pozisyonda kalmamak); özellikle hamileliği son dönemlerinde sırt üstü yatmaktan, uzanmaktan kaçınmak ve yan yatmak gereklidir. Gün içerisinde; gebeyi çok yormayan, basit egzersizler için kendinize zaman yaratın. Mesela kısa mesafeli yürüyüşler yapmak, el ve ayak bileklerinizle daireler çizmek, hatta mümkünse yüzmek gibi.

Hamilelikte Ödem için Beslenme Önerileri

Bu yazının beslenme önerisi Diyetisyen Damla Arslan tarafından verilmiştir.

Özellikle gebeliğin son 3 ayında görülen ödem doğal bir olay olmakla beraber vücuttaki miktarı ve yaygınlığı önemlidir. Çok fazla rahatsızlık vermeyen düşük etkili ödemler sabahları uyandığında az iken, gün içerisinde artabilir. Ancak Gebelik zehirlenmesi (toksemi) göstergesi de olabilir. Ödemin ağırlaşması ile hipertansiyon, hızlı ağırlık kazanımı, baş ve karında ağrılar görülebilir. Tedavi edilemeyen vakalarda hem anne hem bebek zarar görebilir ve yaşamları tehlikeye girebilir. Bu durumlarda erken doğum yaptırılması istenebilir.

Eğer ödeminiz varsa tuzu mümkün olduğu kadar kısıtlayın. En azından kahvaltıdaki domates,salatalık söğüşünüze ve salatalarınıza tuz eklemeyin. Günde en az 2 litre su içilmeli. Şekerli ve karbonhidratı yüksek besinler tüketilmemeli. Yoğurt gibi Probiyotik özelliği olan besinlerle beslenmelisiniz. Hamilelikte ödem atmak için bitkisel çözümler, arıyorsanız maydanoz ve kiraz sapının ödem söktürücü özellikleri var. Günde 1-2 bardağı geçmemek şartıyla ıhlamur ve kuşburnu da içebilirsiniz. Ancak hamilelikte ödem atmak için çay tüketiminde aşırıya kaçmak bebeğinize zarar verebilir, dikkatli olmalısınız. Ayrıca meyve olarak ananas yemeyi tercih edebilirsiniz. (Dyt.Damla Arslan) Ayrıca Bu Link üzerinden Hamilelikte Ödem ve Öneriler videosunu izleyebilirsiniz.

Önceki İçerikPelvik Taban ve Kegel Egzersizi
Sonraki İçerikHamilelikte Bel Ağrısı
Fizyoterapist Gülce Karadeniz, 2014 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. Daha sonra Anadolu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Yönetimi ve Bahçeşehir Üniversitesinde Kayropratik eğitimlerini tamamlamıştır.