Çoğul gebelikler her zaman anne baba adayları tarafından fazlasıyla merak ediliyor. Özellikle ilk hamileliğinde ikiz çocukları olacağını öğrenen eşler, ne yapacaklarını bilemiyor. Böyle durumlarda da ikizlerin büyümesi, anne karnında nasıl geliştikleri ya da doğum sırasında anneyi neler bekliyor gibi sorular kafalarında dönüp duruyor. 

Ama merak etmeyin, aklınızda olan bu soruların tamamını sizler için araştırdık ve yazı içerisinde hepsini aktaracağız. Öncelikle ikizlerin doğumu nasıl gerçekleşir bunu anlatacağız. Eğer merak ediyorsanız hemen okumaya başlayabilirsiniz. 

Lafı daha fazla uzatmadan hemen detaylara geçelim. 

Çoğul Gebelik Nedir?

Anne adayları her zaman tek bir çocuk dünyaya getirecek gibi hazırlanırlar ama bazen çoğul gebelikle de karşılaşabilirler. Eğer gen aktarımı olarak size de geldiyse, yani ailenizde ikiz çocukları olan varsa, sizin de çoğul gebelik yaşama ihtimaliniz çok yüksektir. Aynı zamanda eşinizin de genlerinde ikizlik varsa ikiz çocuğunuzun olma ihtimali daha da artar. 

Tıbbi olarak açıklamak gerekirse, birden fazla yumurtanın aynı anda döllenmesi ya da tek yumurtadan ikiye ya da daha fazla bölünen hücrelerin farklı embriyolar oluşturması çoğul gebelik olarak adlandırılır. 

Tabi çoğul gebeliği tetikleyen başka etkenler de bulunuyor. 

  • Örneğin son zamanlarda tüp bebek tedavilerinde artış yaşanıyor. Bu tedavi sonucunda çoğul gebelikler oluşabiliyor. 
  • 35 yaşın üzerindeyseniz ve ailenizde çoğul gebelik varsa, sizin de ikizleriniz olabilir. 

Bazen ilk birkaç ultrasonda iki bebeğiniz olduğu net bir şekilde görülmeyebilir. Ama bir sonraki ultrasonda bebekler kendilerini gösterebilirler. 

İkizlerin Gelişimi Nasıldır?

Normal tekil gebeliklerde bebeklerin gelişimi nasıl ilerliyorsa ikizlerin de aynı şekildedir. Ama burada anne adayına daha fazla iş düşüyor. Hem doğum sürecine kadar çok zorlanacak hem de doğum sonrasında onu çok ciddi bir süreç bekliyor. 

Aynı anda iki bebeği birden taşımak anne adayını çok yoracaktır. Bunun için düzenli egzersizler yapmalısınız, sağlıklı beslenmelisiniz ve kesinlikle uyku düzeninize dikkat etmelisiniz. Bunlara ek olarak doktorunuzun vereceği takviyeleri alın ve ihmal etmeyin. Ancak bu şekilde bebeklerin sağlıklı gelişmesini sağlayabilirsiniz. 

Bununla sınırlı kalmıyor. Doğuma kadar olan süreçte her iki bebeğin de sağlıklı olması büyük önem taşıyor. Bazen bebeklerin birinde bir sorun görülebiliyor ve bu da anne adayını ya da diğer bebeği etkileyebiliyor. Birinin alınması mümkün olmadığında da farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor. 

Bu sebeple ikizlere hamilelik bir yanıyla çok güzelken bir yanıyla da dezavantajlara sahip olabiliyor. 

İkizlerin Doğumu Nasıl Gerçekleşir? 

Şimdi gelelim en önemli soruya: İkizlerin doğumu nasıl gerçekleşir? Hangi doğum yöntemi tercih edilmelidir. 

Aslında ekstra bir durum söz konusu değilse doktorlar bunun tercihini anne adaylarına bırakırlar. Ama söz konusu ikiz gebelik olunca bir kere daha düşünmek gerekebilir. Genelde kadınların çoğu normal doğum tercih ediyor. Ama ikizlerde bazen sorunlar yaşanabiliyor: 

  • En önemli nokta bebeklerin duruş pozisyonları oluyor. 
  • Normal doğumun sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için iki bebeğin de başının önde olması gerekir. 
  • İkisinin aynı hizada olması ve sırayla doğması anne adayını çok fazla zorlayabilir.
  • Bu sebeple ilk bebek normal doğumla dünyaya gelirken ikinci bebek için sezaryene alınabilirsiniz. 

Bütün bunları düşünerek karar vermelisiniz. Genelde böyle durumlarda anne adaylarının sezaryeni tercih etmesi daha sağlıklı oluyor. Çünkü az önce de belirttiğimiz üzere anne adaylarını da bebeklerin hayatını da riske atabilir. Bunların olmaması için anestezi ile sezaryen olmanız daha doğru olacaktır. 

İkiz gebeliklerin doğumunda son anda bile her şey değişebiliyor. Peki doğumu değiştiren ya da bir şekilde etkileyen etmenler neler? Doğum şekline nasıl karar verilir?

  • Bebeğin geliş pozisyonu 
  • Erken doğum riskinin olup olmaması 
  • Anne adayının yaşının ileri olması gibi durumlar doğum şeklini değiştirebilirler.
  • Amniyon suyu gelirse,
  • Anne adayında şeker ya da tansiyon varsa
  • Bebeklerin doğumu riskliyse sezaryen doğum tercih edilir. 

Ayrıca ikiz hamileliklerde yüksek oranda erken doğum meydana gelir. Normal hamileliklerde 37. Haftanın sonunda doğum tamamlanabiliyorken ikiz gebelikte 35. Haftada doğum gerçekleşebiliyor. 

Normal doğum da tercih edilebilir ama bunun için de çok dikkatli düşünmeniz gerekiyor. Normal doğumla ilgili şu bilgileri de eklemeliyiz: İlk bebek doğduktan sonra sancınız ve kasılmalarınız azalacaktır. Bu sebeple ikinci doğum için beklemeniz bile gerekebilir. Eğer ilk doğum yolunda gittiyse, bebek sağlıklı bir şekilde dünyaya geldiyse, anne de iyiyse o zaman suni sancı verilerek ikinci doğum için başlanır. 

Bu durumda kendinize şunu sormalısınız? Saatlerce süren bu doğumu kaldırabilir misiniz? 

İkiz Gebelik Sürecinde Neler Yaşarsınız?

Normal gebelik sürecinden biraz daha farklı bir süreç yaşayacaksınız. Hatta hamileliğinizi en dip noktalarınıza kadar hissedeceksiniz. 

Fetal iyilik hali, gebeliğe bağlı hipertansiyon, fetal kayıp ya da gestasyonel diyabet gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bütün bunlara hazırlıklı olmalısınız. Çünkü ikiz çocuklarınız olacağı için onlar normal gebeliklerde yaşanan bütün durumları iki kat yaşatacaklar. 

Sadece tavsiyelerimize kulak verin ve asla pes etmeyin. Doğum gerçekleştikten sonra bunların hepsini unutacaksınız. 

Önceki İçerikFORSEPS YARDIMI NEDİR?
Sonraki İçerikHAMİLEYKEN SAÇ BOYATMAK GÜVENLİ Mİ?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.