Geçmişten günümüze hamilelik süreci her zaman merak konusu olmuştur. Her anne adayında farklı işleyen bu süreç aynı zamanda oldukça heyecanlıdır. İlk öğrendiğiniz andan doğuma kadar geçen süre inanılmaz derecede yoğun, stresli ama bir o kadar da mutlu olacaktır. 

Ama ne yazık ki bazen anne adaylarında sorunlarla karşılaşılabiliyor. Bunlardan birisi de rahim ağzı yetmezliğidir. Kısa rahim ağzına sahip olmak doğumu nasıl etkiler bunları aktaracağız. Eğer böyle bir probleminiz varsa konuyla ilgili bütün detayları bilmelisiniz ve alacağınız önlemleri de ona göre belirlemelisiniz.

 Rahim Ağzı Yetmezliği Nedir?

Tıp dilinde rahim ağzı yetmezliği olarak bilinen bu durum genel olarak rahim ağzınızın olması gerekenden daha kısa yapısının olduğu anlamına geliyor. 

Bebeğin anne karnı içerisinde daha doğrusu rahimde kalabilmesini sağlayan asıl yapı rahim ağzıdır. Tıbbi anlamı ise servikstir. 

Eğer boyutlar gerektiği kadar olmazsa çok ciddi sorunlara sebep olabilir ama bununla ilgili detayları birazdan aktaracağız. 

Rahim ağzının incelenmesi, boyutlarına dikkat edilmesi hem anne hem de bebek için oldukça kritik bir konudur. Normalde gebelik sürecinde rahim ağzının boyutu 35- 45 mm aralığındadır ve ultrasonla da görülebilir. Özel bir yapısı bulunan bu bölgenin boyu kadar yapısı da önemli. 

Eğer sağlıklı bir rahim ağzınız varsa, bir sorun görünüyorsa doğuma kadar zaten değişim gösterecektir. Peki bu değişimler nelerdir? 

  • Rahim ağzı yapısı ve görünümü her kadında farklıdır. 
  • Doğum yapmayan bir kadınla daha önce doğum yapan bir kadının aynı görüntüsü olmayacaktır.
  • Aynı şekilde normal doğum yapan ve sezaryen yapan kadınlar arasında da görüntü ve yapı farkı olacaktır. 

Bütün bu farklılıklar doğuma kadar olan süreci etkileyecektir. Aynı zamanda boy ve yapı kontrolü yapılacağı zaman bu bilgilerin alınmış olması önemli. Çünkü yapının neden o şekle geldiği doktor tarafından bilinirse, ilerleme de ona göre olacaktır. 

Doğumu nasıl etkiler dediğimizde de şunu söyleyebiliriz: Düşük ya da erken doğum. Çünkü bebek olması gereken yerde tutunamaz. Bu yüzden tedavi olmanız gerekir ve kontrollerinizi de aksatmamalısınız. 

Rahim Ağzı Yetmezliği Sebepleri 

Aslında tamamen sizin yapınızla alakalı bir durumdur ve iki sebepten dolayı oluşur:

  • Yapısal yetmezlik
  • Sonradan gelişen yetmezlik

Rahim ağzı yetmezliğine sebep olan bu durumları da sizlere açıklayalım. 

Yapısal Rahim Ağzı Yetmezliği: Bu tamamen doğumsaldır. Yani kendi yapınızda yaşanan değişim sebebiyle rahim ağzı kısa kalabilir. Oldukça sıkıntılı ve riskli bir süreci beraberinde getirir. İlk gebelik başarıyla olsa bile diğer gebeliklerde kayıp yaşama ihtimaliniz yüksektir. Sürekli kontrol edilmesi gerekiyor. Rahim ağzının kolajen yapısının yetersiz olması bebeğin orada yaşamasını engeller ve bu yüzden de başarılı bir hamilelik yaşayamazsınız. 

Sonradan Gelişen Yetmezlik: Bu da sonradan oluşan bir durumdur ve etkileyen bazı durumlar vardır: 

Örneğin; rahim içi perde ameliyatı geçirmek, rahim içi yapışıklık ameliyatı geçirmek, bazı işlemlerle rahim ağzına bir müdahale yapılması, rahim yapısının tam olarak birleşmemesi, tek rahme sahiplik, çok sık vajinal enfeksiyon geçirmek, herhangi bir sebepten dolayı gebeliği sonlandırmak, travmatik bir şekilde rahim ağzının açılması ve doğum sırasında rahim ağzının çok fazla zedelenmesi gibi etkenler rahim ağzına ciddi zararlar verir. Bu sebeple de yapısal olarak bozulur ve bu sorunla karşılaşmanıza sebep olur. 

Rahim Ağzı Yetmezliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Böyle bir durumla karşılaştıysanız ve bir an önce tedavi olmak, bebeğinizi sağlıklı doğurabilmek istiyorsanız ne yapmanız gerekiyor? Tedavi yöntemi neler? 

Bazı durumlarda rahim ağzı yetmezliği tedavi edilebilirken bazı durumlarda edilemez. Bu tamamen anne adayının yaşadıklarına, gebeliğin haftasına ve rahim ağzının mevcut durumuna göre değişecektir. 

Rahim ağzını iki şekilde tedavi etmek mümkündür. 

  • İlaçla desteklemek
  • Dikişle desteklemek. 
  • Bunlar birlikte de kullanılabilir ayrı ayrı da…

Eğer doktorunuz ilaçla desteklenebileceğini söylüyorsa ve bu yöntem uygulanacaksa, belirlenecek ilaçların dikkatli kullanılması gerekiyor. Çünkü ilaç bebeğe zarar verebilir bu yüzden yanlış kullanılmamalıdır. Yaygın olarak kullanılan ilaçlarda progesteron türevi ilaçlardır. Dozları ve veriliş şekilleri de farklıdır. Buna yine doktorunuz karar verecektir. Uzun zamandır uygulanan ve yüksek oranda başarı sağlayan bir yöntemdir.

Buna ek olarak dikiş yöntemi de uygulanabilir. Genelde dikiş karından ya da vajinal yol ile yapılıyor. Ne zaman ve nasıl uygulanacağı da yine tamamen hastaya bağlı olarak değişecektir. Üç farklı şekilde yapılır: Acil yapılan dikişler, rahim ağzında kısalma tespit edildiği anda yapılan dikişler ve yaşanılan duruma bağlı olarak atılan dikişler. 

Sizin durumunuz hangisine uyuyorsa alınacak önlemler de ona göre değişecektir. 

Rahim ağzı dikişi son derece önemlidir ve çok dikkatli yapılması gerekiyor. Mesleki tecrübesi olan ve alanında uzman olanlar yapmalıdır. Sizi önceden bilgilendirmelidir ve böylece neyle karşılaşacağınızı da bilmelisiniz. 

Kısa rahim ağzına sahip olmak doğumu nasıl etkiler artık biliyorsunuz. Bunun için öncesinde bir rahim kontrolü yaptırarak önleminizi almaya başlayabilirsiniz. 

Önceki İçerikBEBEĞİNİZİN KARNINIZDAYKEN BÜYÜK OLMASI NE ANLAMA GELİYOR?
Sonraki İçerikDOĞUM AŞAMALARI NELER?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.