Eşler ailelerini bir bebekle tamamlamak isteyebilirler. Başlarda çocuk istemeyen aileler bile bir süre sonra çocuk sahibi olmanın aslında çok da güzel bir şey olacağını düşünürler. Zor ve uzun bir süreç de olsa yine de bunu başarmak isterler. Ama hamilelik süreci aslında o kadar da zor geçmeyebilir. 

Bütün bilgileri öğrendiyseniz, araştırmalarınızı iyi yaptıysanız karşılaşabileceğiniz çoğu sorunu da biliyor olursunuz. Bu yüzden de gebelik sürecinde bilinçli olarak takibinizi daha iyi yaparsınız. Şimdi biz de sizlere doğum aşamaları neler, bunu anlatacağız. Genel olarak bilinen üç aşamadan bahsedeceğiz.

Lafı daha fazla uzatmadan hemen detaylara geçebiliriz. İşte doğum süreciyle ilgili bilmeniz gereken bütün detaylar…

Normal Doğum Aşamaları Neler? 

Anne adaylarının büyük çoğunluğu normal doğum yapmak istiyor. Vücut için çok fazla faydası bulunan normal doğum aynı zamanda bebek için de oldukça sağlıklıdır. Üstelik doğumdan kısa bir süre sonra normal hayatınıza da hemen dönebilirsiniz. 

Bu sebeple de anne adaylarını çoğu normal doğumu tercih ediyor. Ama doğum sancısı başladığı andan bebeğiniz doğana kadar geçen süre içerisinde bu kararı verdiğinize pişman olabilirsiniz. Sonrasında kısa sürede kendinizi toplasanız da doğum sırasında çok ciddi sancılar ve ağrılar yaşayacaksınız. Ama yine de kendinizi bırakmamalısınız ve sonuna kadar savaşmalısınız. 

Şimdi size normal doğumun üç aşaması olduğunu söyleyelim ve bu aşamaları teker teker inceleyelim. 

  1. Aşama: Latent ve Aktif Faz Aşaması 

Her kadının doğum yapması süresi farklıdır ve birkaç saat sürer. Bu süre içerisinde dayanıklılığınız ve sabrınız test edilir. Doğum aşamalarını bilirseniz kendinizi ona göre hazırlamanız daha rahat olacaktır. 

Doğumun ilk aşaması olarak latent ve aktif fazdan bahsedeceğiz. Bu aşamada serviks açılmaya ve yumuşamaya başlar. Aynı zamanda kısalmasına ve incelmesine sebep olan kasılmalar da kendini gösterir. Bu doğumun başlayacağının bir işaretidir. 

Bebek artık bu süreçte doğum kanalına girmiş demektir. Kendi içerisinde de iki ayrı bölüm olarak ele alınan bu aşama, diğer aşamalardan çok daha uzun ve zordur. 

  • Latent faz olarak adlandırılan süreçte serviks açılma yaşar ve kasılmalar başlar. 
  • Açılma olduğu anda vajinanızdan hafif kanlı bir akıntı görülebilir. Ama bu doğumun tam olarak başladığı anlamına gelmez, yaklaştığının bir işaretidir.
  • Ne kadar süreceği bilinmez, birkaç saat ya da birkaç gün sürebilir.
  • Eğer doktorunuz size bunların sahte doğum sancısı olduğunu ve normal bir süreci ifade ettiğini söylerse, sakin olmalısınız. 
  • Ağrılarınız azaldığında rahatlamanız için bir şeylerle uğraşabilirsiniz, yürüyüşe çıkabilirsiniz, yatış pozisyonunuzu değiştirebilirsiniz ya da doğru rahatlama ve nefes tekniklerini kullanabilirsiniz. 

Diğer aşama olan aktif faz artık hastaneye gitmeniz gerektiği aşamadır. 

  • Burada serviks 8- 10 cm kadar açılacaktır ve suyunuz gelebilir. 
  • Su geliyorsa zaten doğum başladı demektir. 
  • Kasılmalarınız daha sık ve daha ağrılı olacaktır. 
  • Buna ek olarak bacaklarınızda kramp ya da sırtınızda aşırı basınç hissedebilirsiniz. 
  • Bu süreç ortalama dört ila sekiz saat arasında sürebiliyor. 
  • Su gelmediyse, sadece kasıklarınızda çok ciddi sancılar varsa, rahim tam olarak genişlememiş demektir. 
  • Serviksiniz saatte bir cm kadar genişleme yaşar. Olabildiğince rahatlamaya çalışın ve nefes alın.

Yanınızda mutlaka birilerinin olması gerekecek. Tek kalırsanız sakinleşemeyebilirsiniz. 

  1. Aşama: Doğumun Başlaması

Bu süreç son derece önemlidir. Doğum başlayacak ve bebeğinizi kucağınıza alacaksınız.

Rahim genişlemesi tam boyutunu aldığı zaman doğuma başlayacaklar. Bebeğinizi dünyaya getirmek birkaç dakika ya da birkaç saat sürebilir. Bu da tamamen sizin ıkınma gücünüze ve bir sorun yaşanıp yaşanmamasına bağlıdır. Eğer sağlıklı ve sorunsuz bir doğum gerçekleştirirseniz, her şey güzel ve çabuk olacaktır. Bazen anne adayları ıkınmaktan yorulabiliyor ama durmamalısınız. Çünkü durursanız cerrahi müdahalelerle doğum hızlandırmak için önlem almak zorunda kalırlar. 

Bunlara ek olarak, bebeğinizi doktorunuzun yönlendirmeleriyle itmeye çalışın. İşte artık bebeğinizin kafası gelecek. 

Eğer kafası çıktıysa, vücudunun geri kalanı da saniyeler içerisinde çıkacaktır. Ne kadar sürerse sürsün, bebeğinizi kucağınıza aldığınız anda her şeyi unutacaksınız. Bu yüzden normal doğum tercih edecekseniz bu uzun sürece hazırlıklı olmalısınız. 

  1. Aşama: Rahatlama 

Artık anne adayı, doğumu tamamlıyor ve son aşamaya geliyoruz. Yani annenin rahatladığı ve bebeğine kavuştuğu süreç. Bebeğinize mutlaka dokunun, kokusunu içinize çekin ve ona sarılın. O da sizin kokunuzu tanısın. 

Doğum bitmiş olsa da yine de kasılmalar yaşamaya devam edebilirsiniz. çünkü rahim bölgesi eski haline dönmek için uğraşacak. Bu süreçte de doktorlar inceleme yaparak bölgede bir sorun var mı bakarlar. Bazen zor doğum yaşandığında annenin rahmi çok yırtılıyor ve dikiş atılması gerekebiliyor. Bu yüzden bir sağlık kontrolü yapılması gerekiyor. 

İşte sizlere doğum aşamaları neler, bunları aktardık. Eğer normal doğum yapacaksanız bunları bilmelisiniz. Sezaryen doğum yapacaksanız da süreç biraz daha farklı işleyecek. Size doğum için verilen günde ve saatte hastanede olacaksınız, serviks bölgenizin açılması için suni sancı verecekler ve sonra epidural yaparak belden aşağısını doğuma hazır hale getirecekler. 

Gördüğünüz gibi aslında her şeyin bir çözümü bulunuyor. Sadece araştırmak ve bilmek gerekiyor. 

Önceki İçerikKISA RAHİM AĞZINA SAHİP OLMAK DOĞUMU NASIL ETKİLER?
Sonraki İçerikMONTGOMERY BEZLERİ NEDİR?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.