Doğuma yalnızca 2 haftan kaldı! 38 haftalık gebelik için aşağı yukarı küçük bir karpuz büyüklüğünde olan bebeğin, 3.2 kiloya ulaştı! Vücudunu kaplayan, “lanugo” olarak bilinen ince tüyler, artık dökülmeye başlıyor. Ciğerleri artık daha güçlü, ve ses telleri de yeteri kadar gelişti- başka bir deyişle, artık doğumla birlikte ilk defa ağlamaya hazır! Gelişimini neredeyse tamamladı; ama hala yağ dokusu oluşmaya ve beyni, sinir sistemi gelişmeye devam ediyor.

38 Haftalı Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?

Artık doğuma sayılı gün kaldı. Hem bebeğin, hem de vücudun doğum için son hazırlıkları yapıyor. Hamileliğin bu son dönemde vücudunda gözlemleyebileceğin etkilerinden bazıları, şunlar:

Göğüslerinden süt gelmesi (Kolostrum sütü)

Ağız sütü olarak da bilinen kolostrum sütü, bebeğine doğumdan sonraki ilk 4 – 5 gün boyunca vereceğin ilk besin… Kolostrum sütünde, normal anne sütüne kıyasla daha fazla protein ve daha az yağ yer alıyor. Hamileliğin son birkaç haftasında, göğüslerinden kolostrum sütü sızabilir. Öte yandan, henüz kolostrum sütün gelmediyse de dert etmene gerek yok. Büyük ihtimalle şu aralar üretim aşamasında, ve doğumdan sonra bebeğin için hazır olacak!

Öneri: Eğer kolostrum sütü sızıntın varsa ve rahatsız oluyorsan, göğüs pedi kullanmayı deneyebilirsin. 

Sık sık idrara çıkma/idrar kaçırma

Daha önce de söylediğimiz gibi, doğuma hazırlık olarak iyice pelvik bölgeye yaklaşan bebeğinin mesanene baskı uygulamasının bir sonucu olarak, sen de daha sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissediyorsun. Bu yetmezmiş gibi, zaman zaman -örneğin hapşırdığında ya da öksürdüğünde- biraz idrar kaçırıyor da olabilirsin. 

Öneri: Sana çok faydası olmayan kahve, çay gibi içecekleri bir miktar azaltabilirsin; fakat su, süt, doğal meyve suyu gibi sıvıları kesinlikle azaltma. İdrara çıktığın zaman, düşmemeye dikkat ederek biraz öne eğil ve mesaneni tamamen boşalttığından emin ol. İdrar kaçırma problemin için de ped kullanabilir, pelvik kaslarını güçlendirmek adına Kegel egzersizleri yapabilirsin.

Kanlı vajinal akıntılar/Mukus tıkacı

Bu aralar vajinal akıntılarda artış olması tamamen normal. Pedinde pembemsi/kahverengimsi tonlarda akıntılarla karşılaşırsan, bu doğumun yaklaştığının bir göstergesidir. Çünkü serviks doğuma hazırlanmak için genişlerken, buradaki damarlarda da yırtılma meydana gelebilir.

Ayrıca, rahim ağzındaki sıvıların birikmesiyle meydana gelen, ve rahim ağzı içindeki kanalı tıkayarak bebeğini dış etkenlerden korumakla görevli olan mukus tıkacı da artık düşebilir. Mukus tıkacı doğumdan saatler önce düşebileceği gibi günler ya da haftalar önce de düşebilir. O yüzden böyle bir şeyle karşılaşırsan panik yapma- bu doğum yapmak üzere olduğun anlamına gelmek zorunda değil. Tabii böyle bir değişiklik olursa, bunu doktorunla paylaşmanı öneririz.

İshal

Bu kadar zaman kabızlık problemi yaşadıktan sonra bu kulağa kötü bir şaka gibi gelebilir… Fakat ishal, artık doğumun yakın olduğunun bir başka göstergesi… Hızlanan bağırsak hareketlerin, vücudunun doğuma hazırlanma sürecinin bir parçası!

Öneri: Bol bol su iç, ve hafif yiyeceklerle beslen. Çok yağlı besinlerden mümkün olduğunda uzak durmaya çalış.

Karında kaşıntı

İyice büyüyen karnının üzerindeki derinin gerilmesi, kurumasına ve kaşıntı problemine sebep olabilir. Bunun için E vitamini yağı kullanabilirsin. Ayrıca küçük bir bilgi daha- E vitamini yağı, yakın zamanda bebeğini emzireceğin için hafif tahriş olabilecek göğüs uçlarına da iyi gelecektir.

Ayak ve ayak bileklerinde şişkinlik

Şişkinlik problemin seni çok rahatsız ediyorsa, doktorunun da onayıyla destekleyici çoraplar kullanabilirsin. (üst kısmın çok sıkmamasına dikkat et) Bunları güne başlarken, şişkinlik başlamadan önce giymen seni biraz rahatlatabilir.

Uykusuzluk

Sıklaşan tuvalet ziyaretleri, kramplar, ağrıların, ve tabii bir de artık sayılı gün kalan doğumun heyecanı düşünülünce, bu aralar uykusuzluk yaşaman çok doğal… Yine de bir nebze rahatlamak için yapabileceğin birkaç şey var:

  • Seni sıkıntıya sokan konuları yakınlarınla paylaşmaktan çekinme. Amaç, gece yatağa olabildiğince rahat bir kafayla girmek,
  • Yatmadan önce ılık bir banyo iyi gelebilir,
  • Yine yatmadan önce biraz ılık süt içebilirsin,
  • Uykuya dalmadan önce bir şeyler okumaya çalış- mümkünse dijital aygıtlardan uzaklaş

Yalancı kasılmalar (Braxton Hicks kasılmaları)

Yalancı kasılmalar, bu aralar biraz daha şiddetlenebilir. Bunları nefes alıp verme tekniğini geliştirmek için bir fırsat olarak düşünmeye çalış. 

Öneri: Braxton Hicks kasılmaları genellikle pozisyon değiştirdiğinde geçer. Örneğin yatarken olursa, ayağa kalkabilirsin. Gerçek kasılmalar daha şiddetli ve daha düzenli bir şekilde meydana gelirler. Eğer bu tip kasılmalar yaşarsan da hemen doktorunu ara.

38 Haftalık Gebelik İçin Öneriler

“Doğumu hızlandıran” yiyecekler hakkında…

Öncelikle belirtmemiz lazım, bazı yiyeceklerin süreci hızlandırdığı söylense ve pek çok anne bunu doğrulasa da, herhangi bir şey yiyip içmenin bebeğin daha çabuk doğmasına yardımcı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. Yine de, içini rahatlatmak istiyorsan, denemekten bir zarar gelmez- sağlıklı beslenme rutinini bozmadığın sürece… Örneğin balzamik sirke, patlıcan ve baharatlı yiyecekler, doğuma kalan zamanı azalttığı söylenen gıdalardan bazıları… Ayrıca 3.Trimesterde Beslenme yazımızı da okuyabilirsin.

Squat yapabilirsin

Süreci hızlandırmak demişken, squat yapmanın aslında böyle bir etkisi var- çünkü pelvik açıklığı artırıyor ve bebeğe aşağı inebilmesi için daha çok yer açıyor. O yüzden kendini çok yormayacak şekilde bu egzersizi yapabilirsin.

Yürüyüş yap

Hamilelik sürecinde yapabileceğin en güzel egzersizlerden bir tanesi yürüme…. Gün içinde küçük yürüyüşlere çıkarak ihtiyacın olan fiziksel aktiviteyi yapabileceğin gibi, aynı zamanda bu aralar çok kalabalık olduğunu bildiğimiz kafanı da biraz dağıtabilirsin. Ama evden fazla uzaklaşmamaya, ve telefonunu daima yanında bulundurmaya da dikkat et. Hatta, mümkünse partnerinle ya da bir arkadaşınla yürü.

Bol, konforlu, ince kıyafetleri tercih et

38. hafta için şu sıralar normale göre biraz daha fazla terleyebilirsin. Şu an içinde bulunduğun mevsim bir yana; metabolizmanın hızlanması, cildine kan akışının artması ve tabii ki hamilelik hormonları, bu aralar ekstradan terlemene sebep olabilir. 

Rahat etmek için mümkün olduğunca ince, rahat kıyafetleri tercih et ve bol bol su iç. Ayrıca, mevsime göre camları biraz açabilir ya da klimayı çalıştırabilirsin.

38 Haftalık Gebelik Özet

  1. Doğuma son 2 hafta!
  2. Bebeğin küçük bir karpuz büyüklüğünde (ortalama 48 – 51 cm, 3.2 kilo)
  3. Gelişimi tamamlanmak üzere
  4. Memelerinden kolostrum sütü (ağız sütü) gelebilir,
  5. Bu aralar hem vücudun, hem de bebeğin doğum öncesi son hazırlıklarını yapıyor,
  6. Yalancı kasılmalar, ishal, ayak ve ayak bileklerinde şişkinlik, uykusuzluk, sık idrara çıkma/idrar kaçırma, kanlı vajinal akıntılar, bu hafta yaşayabileceğin hamilelik belirtilerinden bazıları
  7. Mukus tıkacı düşebilir. Doğumdan günler ya da haftalar önce düşebilen mukus tıkacı, doğumun başlamak üzere olduğunun habercisi olmak zorunda değildir; bununla birlikte yaklaştığını gösterir. Düşerse, doktorunla paylaşabilirsin.
  8. Küçük yürüyüşlere çıkabilirsin- telefonunu yanına almayı unutma!
  9. Sıcak basabilir; rahat edeceğin ince, bol kıyafetleri tercih et
  10. Hafta Hafta gebelik takibi için Gebbe Mobile Uygulamasını İNDİR

Önceki İçerik37 Haftalık Gebelik
Sonraki İçerik39 Haftalık Gebelik