hamilelikte giyim
hamilelikte giyim

Hamilelik döneminde alınan kilolar ve vücutta oluşan değişiklikler anne adaylarının kıyafetlerine de yansır. Hamileliğin ilk 3 ayında anne adayı genellikle hamilelikten önceki kıyafetlerini giyebilir, hamile giyim için ekstra bir alış-veriş gereksinimi duymazlar. Çünkü ilk 3 ayda kilo alımı çok az olur, hatta hiç kilo alımı olmayabilir. Hamilelik giysilerine anne adayı kilo almaya başladıktan sonra ihtiyaç duyar.

Modaya uyum sağlama ya da bilinçsiz karar vermekten kaynaklı hatalar yapılmaktadır. Hamile giyimi konusunda modayı ya da eski alışkanlıkları bir kenara bırakarak, gebeliğiniz için en sağlıklı ve en doğru tercihleri yapmalısınız. Eğer imkanınız yoksa bunu kafanıza takmamanız gerekir çünkü gebelik için geniş bir alış veriş listesine ihtiyacınız yok, çok çeşitli ürünleri tercih eden gebelirin kendi kararı ile yapmış oldukları alış veriş listelerine aldanmayın. Hamile giyimi için öncelikli olarak düşünülmesi gereken sizin ve bebeğinizin sağlığı ve sizin bütçeniz.

Hamile Giyim ve Hamilelikte nasıl giyinmeli?

Hamile giyim konusunda modaya uyum sağlamaktan ziyade, içinde sizin rahat edebileceğiniz ve göbek ile kasık bölgelerinizi sıkmayacak, gün içerisinde sizi olabildiğince rahat ettirecek kıyafetler seçmeniz daha doğru olacaktır. 

Hamile giyim için hamilelik giysileri hem hijyenik hem de pratik olmalıdır. Bu dönemde anne adayları kolay terler, kolay üşürler, bu nedenle kat kat giyinmemeyi etmelidirler. Hamilelik süreci 9 ay 10 gün süren geçici bir süreçtir. Geçici bir süreç için daha sonra giyemeyeceğiniz sayısız hamile kıyafetleri almanıza gerek yoktur. Değişik kombinasyonlarda giyebileceğiniz 4 ya da 5 parça kıyafet size yetecektir.

Hamile giyim ‘de dış giyim kadar iç giyim de çok önemlidir. İç çamaşırı naylon veya sentetik kumaşlardan değil, yumuşak pamuklu yada yünlü kumaşlardan olmalıdır. Naylon kumaşlar sıcak tutacağından hamilelikte tavsiye edilmez. Normal giyimde de hafif ve bol giysiler tercih edilmelidir. Değişen hormonlar ile göğüslerde büyüme olacağından eski kullandığınız sütyenler bir süre sonra olmayabilir. Seçeceğiniz sutyen, çok sert olmamalı ve vücudunuzu sıkmamalıdır. Aynı şekilde çoraplarınızın bacaklarınızı fazla sıkıştırmamalıdır. Ayakkabılar ise ortopedik tabanlı olmalı, tamamen düz olmamalıdır.

Bu dönemde hamile giyim konusundaki hassasiyetinizi hem evde hem de gidiyorsanız iş yerinizde de devam ettiriniz.

Önceki İçerikHamilelikte Egzersiz
Sonraki İçerikHamilelikte Hemoroid (Basur)
Op.Dr. Selçuk Somer 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirmiş ve aynı yıl Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde uzmanlık görevine başlamıştır. 1993 ve 1995 yılları arasında Almanya Batı Berlin Üniversitesi ve Münster Üniversitesinde Perinatoloji bölümünde çalışmıştır. Sonrasında Süleymaniye Doğum Evi, Taksim Hastanesi ve Amerikan Hastanesinde çalışmıştır. Ayrıca Avrupa Hastanesi, Duygu Hastanesi ve Reyap Hastanelerinde 5 yıl süre ile ileri düzey ayrıntılı gebelik USG konusunda çalışmıştır.