Photo of a premature baby in incubator. Focus is on his feet and toes. The doctor is touching him to check his reflexes. There are cables and tubes in the out-of-focus area.

Tüp bebek hakkında: Tüp bebek, günümüzde bebek sahibi olmaya çalışan çiftlerin en çok başvurduğu yöntemlerden bir tanesi. Bu blog yazımızda, konu ile ilgili genel bilgilendirme yapmak adına bu yardımcı üreme tekniğinin ne olduğundan, hangi durumlarda tercih edildiğinden ve başarı oranları gibi konulardan kısaca bahsedeceğiz.

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek hakkında merak edilenlerden önce Tüp bebek nedir kısaca bir özetleyelim. Basit bir şekilde tanımlayacak olursak, kadının yumurtasının ve erkeğin sperminin toplanıp vücut dışında, yani laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmenin bu ortamda sağlanmasıdır. En çok tercih edilen kısırlık tedavilerinin başında gelen bu uygulamada, laboratuvar ortamında döllenen yumurta bölünmeye başlayıp embriyo ismi verilen yapıya dönüşür, ve embriyo ana rahmine yerleştirilir. Yapay döllenme ile bu şekilde başarılı bir şekilde başlayan gebeliğin, bu noktadan sonraki süreçte normal herhangi bir doğal gebelikten farkı kalmaz.

Tüp Bebek Hangi Durumda, Ne Zaman Denenir?

Eğer çift bir yıl veya daha fazla süre boyunca herhangi bir korunma yöntemini kullanmadan cinsel ilişkiye girmesine karşın gebelik gerçekleşmiyorsa, tüp bebek tedavisi düşünülebilir. Kadınlarda 45 yaşına kadar tüp bebek tedavisi denenebilir. Bununla birlikte, 40 yaşından sonra hamile kalma şansının azaldığı da unutulmamalıdır.

Tüp Bebekte Başarı Oranı Nedir?

Tüp bebekte başarı oranını önemli ölçüde etkileyen birden fazla faktör mevcuttur. Annenin yaşı ve embriyo kalitesi bu faktörlerden iki tanesidir. 30 yaşın altındaki kadınlarda tüp bebek başarı oranı %50 – 60 civarlarındayken, 40 yaşın üzerindeki kadınlarda bu oran %15’lere kadar düşebilmektedir.

Tüp Bebek Kaç Defa Denenebilir?

Tüp bebek hakkında merak edilenler arasında en önemli sorulardandır. Genel olarak, tüp bebek operasyonunun üç defa yapılması önerilmektedir. Üçüncü defadan sonra yapılacak olan denemelerde de gebelik ihtimali söz konusu olsa da, bu yüksek bir ihtimal değildir.

Aşılama Tedavisi ile Tüp Bebek Arasında Ne Fark Vardır?

Aşılama tedavisi, özellikle de erkeğe bağlı olan ve nedeni açıklanamamış kısırlık durumlarında tüp bebek tedavisinden önce tercih edilir. Aşılama uygulamasında da tüp bebekte olduğu gibi kadın yumurtalığı uyarılır, yumurtalar çatladıktan sonra da erkekten alınan spermler rahim içine transfer edilir. Bu tedavi yönteminin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için, anne adayının tüplerinden en az bir tanesinin açık olması, ve erkek sperminin analiz sonuçlarının da normal veya normale yakın olması gerekmektedir.

Tüp bebek hakkında daha fazla bilgi için site içerisinde ayrıca arama yapabilirsiniz.

Sağlık bakanlığı TÜP BEBEK GENELGESİ

SGK TÜP BEBEK KOŞULLAR VE BİLGİLENDİRMESİ

Önceki İçerikÜçüncü Trimester ‘de Sizi Neler Bekliyor?
Sonraki İçerikSezaryen Hakkında Merak Edilenler
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.