Indian, Modern, Lifestyle, background,

Artık son düzlükte olduğunuz üçüncü trimester, pek çok acıdan yıpratıcı olabilir. Özellikle de nispeten rahat geçen ikinci trimesterden sonra gelen bu dönemde, iyice büyüyen bebeğinizle birlikte gelen çeşitli fiziksel zorluklara ek olarak doğumun yaklaşmasıyla gelen stres, ve bir an önce tüm bunları atlatıp bebeğinizi kucağınıza alma isteği, işleri iyice zorlaştırabilir. Hamileliğinizin bu son döneminde olabildiğince pozitif kalmaya, kendinizi rahatlatmaya çalışın, ve gerekirse yakınlarınızdan destek istemekten çekinmeyin. Unutmayın ki; yolculuğun önemli bir kısmını çoktan geride bıraktınız ve doğumdan sonra önünüzde çok daha keyifli -ve yorucu!- bir süreç var!

Duygusal Değişimler

Doğumun yaklaşması, anlaşılır bir şekilde, ruh halinizi etkileyecektir. Özellikle de ilk defa doğum yapacaksanız kafanızın “Ne kadar sürecek?”, “Nasıl yapacağım?”, “Çok acıyacak mı?” gibi sorular ile meşgul olması çok doğal. Doğum öncesi hazırlık kursları almanızı, doktorunuzun yanı sıra anneler ve anne adayları ile konuşarak doğum sürecinden neler beklemeniz gerektiği konusunda sağlıklı bilgiler almanızı tavsiye ederiz. Aynı zamanda, doğum sonrası süreç ile ilgili telaşa düşmeniz de tamamen normaldir. Olabildiğince sakin ve her şeye hakim kalabilmek için bir plan oluşturmanızı, ve notlar alarak doğumda ve doğum sonrasında neler yapılacağını net bir şekilde belirlemenizi öneririz. Bu süreçteki duygusal değişimleriniz için, bir terapiste görünmeniz de kesinlikle yararınıza olacaktır.

Üçüncü Trimester ‘de Vücudunuzda Meydana Gelecek Değişimler

Üçüncü trimesterde, ilk iki trimesterde yaşadıklarınıza ek olarak birkaç yeni belirti ile daha karşılaşabilirsiniz. Genel olarak, bu dönemde şikayet edebileceğiniz belli başlı durumlar, şu şekilde sıralanabilir:

Nefes Darlığı

Hamileliğinizin son üç ayında eskisine göre daha çabuk nefes nefese kaldığınızı fark edebilirsiniz. Bu tamamen normal bir durumdur, postürünüzü düzeltin, böylelikle ciğerlerinize genişlemeleri için daha fazla alan tanımış olursunuz.

Sırt Ağrısı

Relaksin hormonunun etkisi ile eklemleriniz gevşeyecek, ve büyüyen karnınız da ağırlık merkezinizi değiştirecek. Bunların etkisiyle sırt ağrıları yaşayacaksınız. Mümkün oldukça ayaklarınızı havaya kaldırıp dinlenmeye çalışın.

Braxton-Hicks Kasılmaları

İkinci trimesterde olduğu gibi, üçüncü trimester ‘de de yalancı kasılmalar yaşayabilirsiniz. Doğum tarihi yaklaştıkça, Braxton-Hicks kasılmalarının sıklığı ve şiddeti de artacaktır. Bunlar normal olsalar da, kasılmalar çok düzenli hale gelir ve iyice şiddetlenirlerse, doktorunuzu arayın.

Mide Yanması

Hamileliğin en sık şikayet edilen belirtilerinden olan mide yanması, ne yazık ki üçüncü trimester de devam edecek. Rahatsızlığınızı en aza indirmek için olabildiğince çok baharatlı, yağlı, ağır yiyeceklerden uzak durmaya çalışın. Bol su içmeyi de unutmayın!

İdrar Yapma Sıklığında Artış

Bebeğiniz pelvis bölgesine yaklaştıkça, mesanenizde daha fazla baskı hissedeceksiniz. Bu yüzden idrar yapma sıklığınız artacağı gibi; eğildiğinizde, hapşırdığınızda ya da öksürdüğünüzde de küçük bir miktar idrar kaçırabilirsiniz. Eğer çok rahatsız edici boyutlara ulaşırsa, günlük ped kullanmayı düşünebilirsiniz.

Damar Genişlemesi/Varis Oluşumu/Basur

Kan dolaşımının artması ile birlikte; yüzünüzde, kollarınızda ve boynunuzda küçük, kırmızı damarların belirdiğini fark edebilirsiniz. Kızarıklıklar çoğunlukla doğumdan sonra geçecektir. Benzer şekilde, bacaklarınızda da varis oluşumu meydana gelebilir. Bu belirtilere anal bölgede basur oluşumu da eşlik edebilir. Şişkinliği azaltmak için bacaklarınızı sık sık yer seviyesinden yükseğe kaldırın, bol bol lifli gıda ve sıvı tüketmeyi de ihmal etmeyin.

Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Hamileliğinizin son üç ayını daha konforlu geçirmek adına yapabileceklerinizden bazıları, şu şekilde sıralanabilir:

  • üçüncü trimester yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, kaygılarınız için bir terapistle konuşmayı düşünebilirsiniz.
  • Karnınızın hassas derisini rahatlatmak için karın bölgesi nemlendiricileri kullanabilirsiniz.
  • 28. haftadan itibaren, bebeğinizin aktivitelerini takip etmelisiniz. Tekmelerini sayın, ve aktivite değişiklikleri olduğunda -özellikle de 9. ayda- doktorunuzu bilgilendirin.
  • Eğer doktorunuzun da bir itirazı yoksa, egzersiz yapmayı bırakmayın! Hafif, düzenli egzersizler ile daha enerjik ve konforlu bir süreç geçireceksiniz.
  • Daha önce de belirttiğimiz gibi, önünüzdeki süreç hakkında bilgilenmek için bir doğum kursuna katılmayı düşünebilirsiniz. Aynı şekilde, güvenilir kaynaklardan doğum, emzirme, erken dönem bebek bakımı gibi konularda sağlıklı bilgiler alarak kendinizi önünüzdeki sürece tamamen hazırlayın. Hamile kadınlara kitaplar önerdiğimiz blog yazımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.
  • Doğumdan sonra ihtiyaç duyacağınız ekipmanların hepsinin tamam olduğundan emin olun. Bunun için GEBBE MARKETİ ZİYARET edebilirsiniz
Önceki İçerikVejetaryen Hamilelik
Sonraki İçerikTüp Bebek Hakkında Merak Ettikleriniz
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.