Portrait of a smiling young pregnant woman cradling her tummy while sitting outside on a park bench in the summer

Sezaryen Abdominal doğum olarak da bilinir, sezaryen hakkında merak edilenler, anne adaylarının ve hamile kalmayı planlayan kadınların sıklıkla aklına düşen bir konu. Bu yazımızda, sezaryen doğumun ne olduğunu, hangi şartlar altında gerekli görüldüğünü ve sezaryen ile doğumdan sonraki süreci kısaca anlatacağız.

Sezaryen Nedir?

Basit bir şekilde tanımlamak gerekecek olursa, doğumun ameliyathanede anestezi altında, karna ve rahme yapılan bir kesinin ardından gerçekleştirilmesine sezaryen ile doğum denir. Doğumun sezaryen ile yapılması kararında etkili olan öncelikli faktörler bebeğin ve annenin sağlığıdır. Kısacası doğumun normal (vajinal yoldan) gerçekleşmesinin mümkün olmadığı durumlarda, sezaryen yapılır.

Sezaryene karar verilebilecek belli başlı durumları, aşağıdaki alt başlıkta görebilirsiniz.

Hangi Durumlarda Sezaryen Yapılır?

Az önce de belirttiğimiz gibi, belli başlı risklerin olduğu durumlarda anne adayının ve bebeğin sağlığı düşünülerek sezaryen kararı verilebilir. Bu durumlardan öne çıkanları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Bebeğin doğum yoluna giriş şekliyle ilgili problemler: Normal doğumlarda önce bebeğin başı gelir. Ayak, makat ya da kol önde gelirse, doğum normal şekilde gerçekleşmeyebilir. Bunun yanı sıra, bebeğin başı önde gelse dahi önce alnı ve yüzü gelirse yine sezaryen kararı verilebilir.
  • Bebeğin normalden büyük olması.
  • Plasentanın doğum yolunu kapatması.
  • Plasentanın doğumdan önce ayrılarak kanamaya sebebiyet vermesi.
  • Anne adayının rahim ameliyatı geçirmiş olması.
  • Doğum kanalında bebeğin çıkışının önünde bir engel olması- ur gibi.                          

Sezaryen ile Doğum Ne Kadar Sürer?

Sezaryen ameliyatı, normal şartlar altında 30 – 40 dakika süren bir operasyondur. Tabii anne adayını operasyona hazırlanması sürecini de buna eklersek bu süre uzayacaktır.

Sezaryen ile Doğum Hangi Haftada Yapılır?

sezaryen hakkında merak edilenler arasındaki bir diğer konu da doğumun hangi haftada olacağıdır. Sezaryen ile doğum yapacak olan anne adaylarının hamileliğinin en azından 37. haftaya kadar gelmesi beklenir. Bu tarihten sonra operasyon gerçekleştirilebilir. Bunun yanında, en ideali, sezaryen ile doğumun hamileliğin 39. haftasından sonra yapılmasıdır. Bunun nedeni, bu süreçte bebeğin gelişiminin çok büyük bölümünü tamamlamış olacağıdır.

Sezaryen ile Doğum Sonrası

Sezaryen doğum cerrahi müdahale içerdiğinden, doğum sonrası iyileşme süreci de vajinal doğumdan farklı olmaktadır. Alt karın bölgesine bir kesi yapılmış olacağından, bu bölgede hissedilecek ağrılar, hastanın ayağa kalkmasına ve hareketlerine birkaç gün boyunca kısıtlama getirebilir. Normal koşullar altında, hastanın ortalama bir hafta sonra günlük hayatına dönebileceği öngörülmektedir.

Sezaryenden Sonra Normal Doğum Olur mu?

Sezaryen hakkında merak edilenler ‘den birisi de sonrasında normal doğum konusudur. Sezaryen ile doğum yaptıktan sonra belli şartlar altında normal vajinal yoldan doğum yapmak mümkündür; öte yandan bunun belli başlı riskleri olduğu da unutulmamalıdır- çok yüksek olmasa da; kanama, rahim yırtılması ve bebek kaybı gibi riskler vardır. Sezaryen sonrası normal doğum için gereken bekleme süresi, ortalama 2 – 2,5 yıl olarak belirlenmiştir. Sezaryenden sonra vajinal doğum yapmak isteyen kadınların, en sağlıklı bilgi için doktorlarına danışmaları önerilmektedir.

Gebbe Mobil Uygulaması için TIKLAYINIZ

Önceki İçerikTüp Bebek Hakkında Merak Ettikleriniz
Sonraki İçerikBETA HCG NEDİR?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.