Young pregnant woman running and jumping.

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, hamilelikte spor yapmanın vücuda pek çok faydası bulunmaktadır ancak bunun yanında hamilelikte tavsiye edilmeyen aktiviteler den de bahsetmek gerekir. Düzenli spor yaptığınız takdirde, hamilelik sürecinde ortaya çıkabilecek duruş bozuklukları, sırt ağrıları, halsizlik gibi şikayetlerinizi azaltabilir, daha sağlıklı bir şekilde kilo alabilir, genel olarak daha sağlıklı bir bedene ve zihne sahip olabilirsiniz. Tabii hamilelikle birlikte fiziksel kapasiteniz de belli ölçüde kısıtlanacağından ve düşme gibi küçük kazalara karşı daha dikkatli olmanız gerekeceğinden, yapabileceğiniz sportif aktivitelerin sayısı da hem sizin hem de bebeğinizin güvenliği için biraz azalacak. Yazımızın geri kalanında, hamileyken yapılması tavsiye edilmeyen sportif aktiviteler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Düşme Riskinin Yüksek Olduğu Egzersizler

Hamileyken düşmeniz hem siz hem de bebeğiniz için tehlikeli olabileceğinden, aynı zamanda bu dönemde dengenizi kaybedip düşmeniz de normale göre daha kolay olduğundan, düşme riski yüksek olan sportif aktiviteleri doğum sonrasına saklamanızda fayda var. Bisiklet, paten, hızlı tempoda koşu, snowboard ya da kayak gibi sporları yapıyorsanız, bir süre bunlara ara vererek daha güvenli alternatifler bulabilirsiniz. Örneğin dışarıda bisiklet sürmek yerine evde bir egzersiz bisikleti kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Sıcak Yoga, ya da Çok Sıcak Havada Egzersiz

Vücut ısınızı fazla yükseltebilecek egzersizler de gebelik sürecinde tavsiye edilmemektedir. Fetüs fazla ısıya maruz kaldığında, nöral tüp defekti (bebeklerin omurilik ve beyninin gelişiminde meydana gelen anormallikler) gibi problemlerin ortaya çıkma riski artabilir. Tabii ki bu aynı zamanda hamileyken sauna gibi ortamlardan uzak durmanız gerektiği anlamına da gelmektedir. Egzersizlerinizi GEBBE Mobil ya da Youtube kanalımızdan takip ederek uzmanlar eşliğinde yapabilirsiniz.

Fazla Zıplama ve/veya Esneme Gerektiren Egzersizler


Tavsiye edilmeyen aktiviteler arasında; Gereğinden fazla esnemenizi gerektirecek egzersizlerden hamilelik sürecinde kaçınmanız tavsiye edilmektedir. Zira hamileyken bağ dokularınız zaten normalden gevşek olacağından, özellikle de yoga gibi aktivitelerde kendinizi zorlamanız tavsiye edilmez. Eğer zorlandığınızı hissedecek gibi olursanız, egzersizi bırakın. Aynı şekilde, sürekli zıplama gerektiren egzersizleri de doğum sonrasına ertelemeniz yerinde olacaktır.

Karnınızı Zorlayacak Egzersizler


Gebe olduğunuz süre boyunca tam mekik, çift bacağı karna çekme gibi karnınızı zorlayabilecek egzersizlerden de kaçınmanız daha iyi olacaktır. Eğer karın egzersizi yapmak istiyorsanız, elbette doktorunuzun da onayıyla daha hafif alternatiflere yönelebilirsiniz. Bunun haricinde karnınızı zorlayıcı egzersizler hamilelikte tavsiye edilmeyen aktiviteler arasında yer almaktadır.

Ağırlık Egzersizleri

Bilindiği gibi, hamile kadınlara genel olarak ağır kaldırmamaları öğütlenmektedir. Bunun sebebi, fazla ağır kaldırmanın bazı kadınlarda erken doğuma ya da doğacak bebeklerde düşük doğum ağırlığına neden olabilmesidir. Bunların yanı sıra, ağır kaldırmak hem düşük riskini artırabilir, hem de hamilelikle birlikte vücudun denge merkezi de değiştiğinden spor esnasında anne adayının düşme riskini artırır. Dolayısıyla ağırlık egzersizleri de hamilelikte spor dendiğinde çok önerilen antrenmanlar arasında yer almaz. Bununla beraber, kullanılacak ağırlık miktarları güvenli sınırlar dahilinde tutulduğunda ve doktordan da onay alındığında, belli başlı hafif ağırlık egzersizleri uygulanabilir.

Yukarıdakilerin yanı sıra, hamilelikte tavsiye edilmeyen aktiviteler arasında dikkat edilmesi gereken diğer aktiviteleri de şu şekilde sıralayabiliriz:
• Nefesinizi tutmanızı gerektirecek aktiviteler (dalış gibi)
• Üç dakikadan uzun süre sırt üstü yatmanızı gerektirecek aktiviteler (özellikle de hamileliğinizin üçüncü ayından sonra)
• Uzun süre ham kaldıysanız birden sizi zorlayacak aktiviteler
• Basketbol, voleybol gibi yüksek tempolu ve direkt temas içeren sporlar

GEBBE Mobil Uygulamasıni indirerek uzmanlar eşliğinde egzersiz yapabilirsiniz: GEBBEAPP

Youtube Kanalımıza ABONE OLarak da uzmanlar eşliğinde egzersizlerinizi gerçekleştirebilirsiniz

Konu ile alakalı önerdiğimiz diğer yazımız için TIKLAYINIZ

Önceki İçerikHamilelikte Risk Göstergesi Olabilecek Belirtiler
Sonraki İçerikİkinci Trimester ‘de Sizi Neler Bekliyor?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.