Pregnant woman holding blanket, feeling abdominal pain, risk of miscarriage

Hamilelik süreci boyunca, başta hormonal değişimler olmak üzere, çeşitli sebeplerden dolayı kadınlar vücutlarında alışık olmadıkları değişimler/tepkiler gözlemleyebilirler. Pek çok durumda can sıkıcı olabilen fakat tamamen normal olan ve endişe etmeyi gerektirmeyen değişikliklerin yanı sıra, belli başlı senaryolarda tehlike göstergesi olabilecek belirtiler de ortaya çıkabilir ve anne adaylarının hangi durumda bir sonraki doktor ziyaretlerine kadar bekleyebileceklerini, hangi durumda ise acilen doktorları ile iletişime geçmeleri/hastaneye gitmeleri gerektiğini bilmeleri önem taşımaktadır.

İşte hamileyken karşılaşmanız halinde kısa sürede doktorunuzla iletişime geçmenizi gerektirebilecek durumlar:

1- Kanama

Hamileliğiniz boyunca, kanamanın farklı anlamları olabilir. Bununla birlikte, kadın sağlığı uzmanı Donnica Moore’un da dediğine göre, kanama durumlarında daima hekiminizle iletişime geçmeniz en iyisidir. Eğer ilk trimesterde çok kanamanız oluyorsa ve adet dönemi sancılarına benzer ağır karın ağrıları yaşıyorsanız, bu dış gebelik göstergesi olabilir. (ektopik hamilelik olarak da bilinen dış gebelikte, döllenmiş bir yumurta uterusun ana boşluğunun dışında yerleşir ve burada büyümeye başlar. Bu gebelik, normal ve sağlıklı bir şekilde ilerlemez ve durum tedavi edilmezse hayati tehlikesi bulunan kanamalara kadar gidebilir.)

İlk trimesterde veya ikinci trimesterin başlarında, krampların eşlik ettiği ağır kanama düşük belirtisi de olabilir. Üçüncü trimesterde yaşanan ciddi kanamalar ise, plasental abrupsiyon (plasentanın doğumdan önce rahim duvarından ayrılması durumu olarak tanımlanabilir) anlamına gelebilir.

2- Şiddetli Mide Bulantısı & Kusma

Bilindiği gibi hamilelikte mide bulantısı sık görülen ve tamamen normal olan bir durumdur. Fakat çok şiddetli bir hal alırsa, durum ciddi olabilir ve doktorunuzu aramanız gerekebilir. Eğer bir şey yiyip içemeyecek duruma geliyorsanız, bu gerektiği şekilde beslenememenize yol açar. Bu durum da bebeğiniz için tehlikelidir.

3- Bebek Aktivitesinin Önemli Ölçüde Azalması

Bebeğiniz alışık olduğunuzdan daha az hareketli ise, bu tehlikeli bir duruma işaret etmek zorunda değildir. Her şey normal de olabilir, ama yine de dikkatli olmanız ve bebeğinizin hareketlerini takip etmenizde fayda var. Tabii ki bebekler için belirlenmiş sağlıklı bir tekme sayısı yok, ama kendi bebeğinizin ortalama aktivitesini bileceğinizden, sıra dışı olabilecek bir hareketsizlik durumunda doktorunuzu aramaktan çekinmeyin.

4- Sürekli ve Şiddetli Baş Ağrısı, Mide Ağrısı, Görüş Bozukluğu ve Şişkinlik

Bu belirtiler, preeklampsi olarak da bilinen gebelik zehirlenmesine işaret ediyor olabilir. Gebeliklerin %2 – %5’inde görülen gebelik zehirlenmesi, hayati tehlikesi olan ciddi bir durumdur. Bu durumun oluştuğu gebeliklerdeki bebeklerde, anne karnında gelişme geriliği riskinin normal gebeliklere kıyasla yüksek olduğu bilinmektedir.

5- Üçüncü Trimesterin Başında Görülen Kasılmalar

Kasılmalar erken doğumun habercisi olabilir. Tabii anne adaylarının Braxton Hicks kasılması olarak da bilinen sahte kasılmalar yaşıyor olması son derece olasıdır, fakat bu kasılmalar ritmik değildir ve şiddetleri artmaz. Eğer 10 dakika ya da daha kısa aralıklar ile kasılma yaşıyorsanız ve şiddeti de artıyorsa, hiç vakit kaybetmeden doktorunuzu arayabilirsiniz.

Önceki İçerikHamilelikte Takviye Gıdalar
Sonraki İçerikHamilelikte Tavsiye Edilmeyen Aktiviteler
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.