Personal perspective of Asian pregnant woman sitting on bed side at home, taking medicines in hand with a glass of water. Essential vitamins and supplements are vital for the healthy growth and development of the unborn baby

Hamilelikte doğru beslenme, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için çok önemli. Bununla birlikte, iki kişi için beslendiğiniz bu dönemde -özellikle de iştahsızlık, bazı yiyeceklere karşı hassasiyet, bulantı gibi belirtileri de düşünürsek- her zaman ideal şekilde beslenmek mümkün olmayabiliyor. Bu yazımızda, hamile kadınların yeterli miktarda aldığından emin olması gereken belli başlı bileşenlere değineceğiz.

Listeye başlamadan önce, bunun genel bir bilgilendirme yazısı olduğunu, doktorunuzun tavsiyesi olmadan kendi başınıza hiçbir takviye gıda almamanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.

İşte doktorunuzun onayını aldıktan sonra başlamayı düşünebileceğiniz takviye gıdalar…

Hamilelik Multivitaminleri

Hamile kadınlar için özel olarak üretilen multivitaminler, hamilelikte birlikte artan gıda ihtiyacını karşılayacak şekilde formüle edilmiştir. Gebe kalmadan önce başlanması önerilen bu multivitaminler, hamilelik sürecinde ve emzirme aşamasında da kullanılır. Bu tip takviyelerin gebelik zehirlenmesi ve erken doğum riskini azalttığını gösteren çalışmalar yapılmıştır.

Folat/Folik Asit

Folat; DNA sentezinde, kırmızı kan hücresi üretiminde ve bebeğin gelişiminde önemli rol oynayan bir B vitaminidir. Folik asit, folatın pek çok takviye gıdada bulunabilecek olan sentetik versiyonudur. Bebekte nöral tüp defekti (bebeklerin beyin ve omurilik gelişiminde ortaya çıkan anormallikler) ve kalp problemleri oluşması riskini azaltmak için, hamile kadınlara ortalama günde 600 mcg folik asit önerilmektedir.

Demir

Hamilelikte kan hacmi artacağından, demir ihtiyacı da önemli ölçüde artacaktır. Demir, vücutta oksijen transferi ve bebeğin ve plasentanın sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Hamile kadınlara günlük önerilen demir miktarı 27 mg’dir, ve bu miktar pek çok hamilelik vitamininin içinde vardır.

Balık Yağı

Balık yağı, bebeğinizin beyin gelişimi için çok önemli olan iki yağ asidi DHA ve EPA’yı içerir. Hamilelikte balık yağı kullanmanın bebeğin doğumdan sonraki beyin gelişimine katkı sağladığı gibi, annenin ruh sağlığına da olumlu etki ettiği düşünülmektedir.

Magnezyum

Magnezyum, vücudunuzdaki pek çok kimyasal reaksiyonda önemli bir rol oynar ve bağışıklık sistemi, kas ve sinir faaliyetleri için önemi büyüktür. Hamilelikte yeteri kadar magnezyum almamanız, kronik hipertansiyona ve erken doğuma yol açabilir.

D Vitamini

Yağda çözülebilen bir vitamin olan D vitamini; bağışıklık sistemi, kemik sağlığı, ve hücre bölünmesi açısından oldukça önemlidir. Hamilelikte D vitamininin yeteri kadar alınmaması sezaryen, gebelik zehirlenmesi, erken doğum ve gestasyonel diyabet (gebelik şekeri) riskini artırmaktadır.

Zencefil

Zencefil takviye gıdalarının hamilelik bulantılarına iyi geldiğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Eğer siz de bulantılardan fazlasıyla şikayetçiyseniz zencefile bir şans vermeyi deneyebilirsiniz. Ama maksimum güvenli doz hakkında net bir bilgi olmadığı için, önce doktorunuzla konuşup ondan onay almanızı tavsiye ederiz.

Önceki İçerikHamilelikle Doğru Bilinen Yanlışlar
Sonraki İçerikHamilelikte Risk Göstergesi Olabilecek Belirtiler
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.