Hem fiziksel hem de ruhsal anlamda oldukça yıpratıcı olabilen ilk trimesteri atlattıktan sonra, biraz rahat bir nefes alabileceğinizi söyleyebiliriz. İkinci trimester, 13. ve 28. haftalar arasındaki süreçtir, başka bir deyişle de hamileliğinizin 4., 5. ve 6. aylarıdır. Pek çok kadına göre hamileliğin en rahat dönemi olan ikinci trimesterde, genel olarak kendinizi daha iyi hissedeceğinizi ve daha enerjik olacağınızı düşünürsek, bu süreyi doğum için gerekli belli başlı hazırlıklara ayırmanız yerinde olacaktır.

Bebeğiniz Hızla Gelişiyor!

İkinci trimesterde bebeğiniz hızlı bir şekilde büyüyecek. Hamileliğinizin 21. haftası gibi ufak yumruk ve tekmeler hissetmeye başlayabilir, 18 – 22. haftaları arasında çektireceğiniz ultrason ile bebeğinizin sizi şaşırtacağını düşündüğümüz gelişimini görebilirsiniz. Aynı zamanda eğer tercih ederseniz cinsiyetini de öğrenebilirsiniz.

İkinci Trimesterde Vücudunuzda Meydana Gelecek Değişimler

Yazının başında da belirttiğimiz gibi, ikinci trimester ilk trimester ile kıyaslandığında daha rahat bir süreç. Öncelikle ilk trimesterin pek çok rahatsız edici belirtisinin azalacağını/kaybolacağını söyleyebiliriz; bulantılar hafifleyecek, kendinizi daha az yorgun hissedeceksiniz, ayrıca göğüsleriniz de başta oldukları kadar hassas olmayacaklar. Tabii bunlarla birlikte ikinci trimesterde de gebeliğin vücudunuza çeşitli etkileri olacak. İşte ikinci üç ayınızda sizi bekleyen belirtilerden bazıları:

Karnın ve Göğüslerin Büyümesi

Rahminiz bebeğe daha fazla yer açabilmek için genişledikçe, karnınızın da büyüdüğünü göreceksiniz. Ayrıca göğüsleriniz de büyüyecek. Ekstra konfora ihtiyaç duyacağınızdan, iyi destek sağlayan sutyen modellerini ya da spor sutyenleri tercih edebilirsiniz.

Sırt Ağrıları

Son aylarda aldığınız kilolar, sırtınızda bir yük olarak kendilerini hissettirecek. Bu durum normal olsa da kimileri için çok rahatsız edici olabilir. Yapabileceklerinizden bazıları; oturarak fazla zaman geçiriyorsanız belinizi ve sırtınızı gerektiği şekilde destekleyen sandalyeleri tercih etmek, dik oturmak, ve uyurken yan yatıp bacaklarınızın arasına bir yastık almak. Tabii bir profesyonele iyi bir hamilelik masajı da yaptırabilirsiniz!

Kabızlık ve Mide Yanması

İlk trimesterde kendini gösteren bu nahoş semptomlar, maalesef ikinci trimesterde de mevcut olacak. Kabızlık ve mide yanması şikayetlerini mümkün olduğunca aza indirmek ve işinizi kolaylaştırmak için ağır, çok baharatlı yiyeceklerden uzak durmaya çalışın, lifli gıdalara ağırlık verin ve bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin.

Diş Eti Hassasiyeti/Kanama

Hamile kadınların aşağı yukarı yarısında diş eti hassasiyeti ortaya çıkar. Bu durumun başlangıcı ikinci trimester ‘de gerçekleşmeye başlayabilir. Hormonal değişimlerin etkisiyle diş etlerinize daha çok kan ulaştığı için, ağzınızın bu bölgesi daha hassas bir hale gelir ve daha kolay kanayabilir. Dişetleriniz doğumdan sonra normale dönecektir. Bu süreç boyunca yumuşak fırçalar kullanmaya özen gösterin ve diş bakımınızı aksatmayın. Ayrıca diş etlerinizi mutlaka diş hekiminize gösterin. Gingivitis olarak da bilinen diş eti iltihabı oluştuysa bu tehlikeli olabilir. Diş eti hastalığı olan kadınlarda erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riskinin daha yüksek olabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.

Braxton-Hicks Kasılmaları

İkinci trimesterde, zaman zaman rahminizdeki kasların bir – iki dakikalığına kasıldığını hissedebilirsiniz. Bunlar gerçek kasılmalar değildir ve doğumun yaklaştığına işaret etmez. Yalancı kasılmalar olarak da bilinen Braxton Hicks kasılmaları acıdan çok rahatsızlık verir; ve seks, yoğun egzersiz, mesanenin dolu olması gibi farklı sebepler ile ortaya çıkabilir. Rahatlayabilmek için ılık bir duş alabilir, kendinize bir bitki çayı demleyebilir ya da pozisyonunuzu değiştirebilirsiniz.

Burun Tıkanıklığı

İkinci trimesterde hormon seviyelerinin değişmesinin etkisiyle yaşayabileceğiniz bir diğer rahatsız edici durum da burun tıkanıklığıdır. Geceleri horlama problemine de sebep olabilecek bu durumun yanı sıra, burun kanamaları da deneyimlemeniz mümkün. Havayı daha nemli tutmak için bir hava nemlendiricisi almayı düşünebilirsiniz. Ayrıca bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Baş Dönmesi

Kan basıncınızın düşmesiyle, zaman zaman baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Etkilerini azaltmak için, sık sık küçük öğünler ile beslenin, bol miktarda sıvı tüketin, uzun müddet ayakta durmamaya çalışın, kalkarken ya da pozisyon değiştirirken hızlı hareket etmeyin. Başınızın döndüğünü hissettiğinizde, yan yatabilirsiniz.

Vajinada Akıntılar

Vajinada beyaz ya da berrak, hafif yapışkan bir akıntı meydana gelmesi normal bir durumdur. Akıntı kokmaya başlarsa, rengi değişirse ya da vajinada kaşıntı, ağrı ile birlikte ortaya çıkarsa, doktorunuzla konuşun.

Baş ağrıları

Hamile kadınlarda en sık karşılaşılan şikayetlerden bir tanesi de baş ağrılarıdır. ikinci trimester ‘de baş ağrısı ile karşılaşma durumu gözlenebilir. Derin nefes alma gibi rahatlama tekniklerini deneyebilirsiniz, ayrıca iyice dinlendiğinizden de emin olun. Eğer çok şikayetiniz varsa ve ilaç kullanmak istiyorsanız, önce mutlaka doktorunuza danışın.

İkinci Trimesterde Yapmanız Gerekenler

Daha önce de belirttiğimiz gibi, ikinci trimesterde daha enerjik biri olacaksınız ve bu enerjinizi değerlendirmeniz önemli. İşte yapmanız gerekenlerden bazıları:

  • Düzenli egzersiz (yoğun olmayan, kendinizi zorlamayacağınız egzersizler bu süreci çok daha rahat ve enerjik geçirmenizi sağlayacaktır.)
  • Kegel egzersizleri – Düzenli olarak kegel egzersizlerini uygulayarak bedeninizi doğuma hazırlayın
  • Yan yatarak uyumaya alışmaya çalışın
  • Kilonuzu takip edin – bu dönemde artık düzenli olarak kilo alacaksınız. Kilo alımınızın sağlıklı bir şekilde ilerlediğinden emin olmak için doktorunuzla birlikte kilonuzu takip edin.
  • Doğum ile ilgili gerekli ayarlamaları yapın – Nerede doğum yapacaksınız? Bakıcıya ihtiyacınız olacak mı? Hangi ekipmanlara ihtiyacınız olacak? Üçüncü trimestere mümkün olduğunca hazırlıklı girmeniz hem siz hem de çevrenizdekiler için iyi olacaktır.
  • Gebelik ve bebek bakımı ile ilgili kitaplara göz gezdirin. Eğer bu konuda öneriye ihtiyacınız varsa, ilgili blog yazımıza bakabilirsiniz!
  • Hala bulamadıysanız bebeğinize isim aramaya devam edin!
Önceki İçerikHamilelikte Tavsiye Edilmeyen Aktiviteler
Sonraki İçerikilk Trimester ‘de Sizi Neler Bekliyor?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.