Mature african woman looking outside window with uncertainty. Thoughtful mid adult woman looking away through the window while thinking about her future business after pandemic. Close up face of doubtful lady at home with pensive expression and copy space.

Hamileliğin başlangıcı… (ilk Trimester) Belki hamile olduğunuz henüz dışarıdan anlaşılmıyor, ama vücudunuzu önümüzdeki aylara ve doğuma hazırlayacak hamilelik hormonlarının harekete geçtiğini şimdiden hissedebiliyorsunuz! Bu heyecanlı sürecin ilk aşamasında sizi neler bekliyor, nelere özen göstermeniz gerek, gelin birlikte bakalım!

Hamileliğin En Zorlu Dönemi?

İlk trimesterin -ilk on üç hafta- hamileliğin en zor dönemi olduğunu pek çok kez duymuşsunuzdur. Kendinizi şartlayarak bu süreci olduğundan daha sıkıntılı bir hale sokmanıza hiç gerek olmasa da, çeşitli sebeplerden dolayı ilk trimesterin pek çok insanı en fazla zorlayan dönem olduğu doğrudur. Sadece sabah ile sınırlı olmadığını öğreneceğiniz mide bulantıları, sürekli bitkinlik, alıştığınız hayat tarzı seçimlerini aniden değiştirmek zorunda kalmak, çok iyi beslenmeniz gerektiğinizi bilmenizle birlikte yaşadığınız iştah kaybı, sürekli tuvalete çıkma isteği, ya bir şeyler yanlış giderse korkusu…

İlk trimester ‘de karşılaşılabilecek, birazdan da açacağımız durumların ve şiddetlerinin kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğini aklınızda bulundurmanızı, başkalarının deneyimlerine göre kendinizi şartlamamanızı tavsiye ederiz. İlk trimesterin zorlayıcı yanlarına karşı kendinizi rahatlatmak için yapabileceğiniz çeşitli şeyler mevcut. Ayrıca, ikinci trimesterde çok daha rahat edeceğinizi de unutmayın!

İlk Trimester ‘de Vücudunuzda Meydana Gelecek Değişimler

İlk trimesterde, sahneye çıkan hamilelik hormonlarının etkisiyle, vücudunuzda aşağıdaki değişimleri gözlemleyebilirsiniz:

Hassaslaşan, Şişen Göğüsler

Gebe kalmanızdan kısa bir süre sonra, hormonların etkisiyle göğüsleriniz hassaslaşabilir, ağrıyabilir. Birkaç hafta içinde, vücudunuz hormonal değişimlere uyum sağladıkça, bu şikayetin azalması beklenir.

Mide Bulantısı

En ünlü hamilelik belirtilerinden biri… “Sabah bulantısı” olarak da bilinen bu durum, aslında günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir. Genellikle hamileliğin ilk ayından sonra kendini gösteren bulantılara, kusma eşlik edebilir de, etmeyebilir de… Bulantıların önüne geçmek ya da mümkün olduğunca hafifletebilmek için boş mideyle dolaşmamaya özen gösterin. Bir iki saatte bir, az miktarda gıda tüketin ve çok hızlı yemeyin. Az yağlı yiyecekleri tercih edin, ve hassas olduğunuz kokulardan uzak durmaya gayret gösterin.

Sık İdrara Çıkma

Hamileliğin bu döneminde, vücudunuzdaki kan miktarı artacağından, böbrekleriniz de sıvı üretimini artıracak, bu fazla sıvı da mesanenizde kendini gösterecektir. O yüzden, bir süre sık sık tuvalete çıkacaksınız.

Bitkinlik

Hamileliğin ilk dönemlerinde, progesteron hormonu seviyeleri çok yükseleceğinden, kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Mümkün olduğunca dinlenin-buna ihtiyacınız var. Ayrıca egzersiz ve sağlıklı beslenme de enerji seviyenizi yükseltecektir.

Aşerme & Bazı Yiyeceklerden Tiksinme

Hamileyken, belli başlı yiyeceklere/kokulara karşı son derece hassas hale gelebilirsiniz. Aynı zamanda beklemediğiniz anda beklemediğiniz yiyeceklere aşerebilirsiniz. Bu belirtilerin sebebi de hormonal değişimlerdir. İlk trimester ‘de yavaş yavaş karşılaşacağınız durumlardansır.

Mide Yanması

Bu dönemde mideniz ve soluk borunuz arasındaki “vanayı” gevşeten hamilelik hormonlarının etkisiyle, mide asidi soluk borunuza gelebilir, bu da mide yanması hissetmenize neden olur. Bu durumun olabildiğince önüne geçebilmek için fazla baharatlı ve kızarmış yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durun, ve sık sık ama küçük öğünler ile beslenin.

Kabızlık

Yukarıdakiler yetmezmiş gibi, ilk trimesterde kabızlık problemi de yaşayabilirsiniz. Bunun sebebi, yüksek seviyedeki progesteron hormonunun etkisiyle yiyeceklerin sindirim sisteminizdeki ilerleyişinin yavaşlamasıdır. Aynı zamanda demir içeren takviye gıdalar kullanıyorsanız bu da problemi körükleyebilir. Beslenmenizden lifli gıdaları eksik etmemenizi, ve bol sıvı tüketmenizi tavsiye ederiz.

İlk Trimesterde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bu önemli süreci daha sağlıklı ve konforlu geçirmek için, hamileliğinizin ilk döneminde dikkat etmeniz gereken belli başlı noktaları, şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Doğru beslenmeye özen gösterin
  • Doktorunuzun da onayıyla takviye gıda almaya başlayın
  • Mümkün oldukça düzenli, hafif egzersizler yapın
  • Gerektiği kadar dinlenmeyi ihmal etmeyin
  • Bol sıvı tüketin
  • Bebeğinize isim düşünmeye başlayın!
Önceki İçerikİkinci Trimester ‘de Sizi Neler Bekliyor?
Sonraki İçerikVejetaryen Hamilelik
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.