28 Haftalık Gebelik: Doğuma 12 haftan kaldı! Bebeğin ortalama 38 cm uzunluğunda -yani aşağı yukarı bir marul büyüklüğünde!- ve 1 kilo ağırlığında! Kendisi artık yavaş yavaş doğum öncesi son pozisyonunu almaya -yani başı çıkış noktasına doğru gelecek şekilde konumlanmaya- başladı. Ayrıca artık gözlerini kırpabiliyor, arada bir dilini dışarı çıkarıyor ve uykusunda REM evresini yaşayabiliyor- bu da ilk rüyalarını görmeye başladığı anlamına geliyor!

28 Haftalık gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?

Bildiğin gibi artık üçüncü trimesterdesin, ve önündeki süreç ikinci trimestere göre biraz daha zorlu olacak. Kendini tekrar bitkin hissetmeye başlayacaksın, bebeğinin tekme ve yumrukları çoğalacak, sırt ağrıların devam edecek, ve geceleri uyumakta güçlük çekeceksin. Yine de yolun büyük bir kısmını tamamladığını, ve artık hamilelik konusunda daha bilgili ve tecrübeli olduğunu unutma! Peki bu hafta vücudunda neler olup bitiyor? Bakalım…

Siyatik

Bebeğinin artık doğum öncesi son pozisyonunu almaya başladığını söylemiştik. Bu olurken, bebeğinin başı ve büyümekte olan rahmin omurganın alt kısmındaki siyatik sinire baskı uygulayabilir. Bunun bir sonucu olarak da; kalça bölgenden başlayarak aşağı doğru, bacağının arka kısmına kadar inecek keskin bir acı/uyuşukluk ya da karıncalanma hissedebilirsin. Bazen oldukça rahatsızlık verebilecek olan bu durum, bebeğin pozisyon değiştirdikçe zamanla geçebileceği gibi, doğuma kadar da sürebilir.

Öneri: Bir ısı yastığı, esneme hareketleri ya da biraz istirahat, siyatiğe iyi gelebilir. Ayrıca, doktorunun da onayıyla, alternatif tedavileri deneyebilirsin.

Cilt hassasiyeti

Normalde hassas bir cildin olmasa bile, hamilelikte yaşadığın hormonal değişimler, cildin daha önce tepki vermediği dış etkenlere karşı hassasiyet geliştirmesine sebep olabilir; örneğin belli başlı bakım ürünleri, bazı yiyecekler, deterjanlar hatta güneş ışığı bile rahatsızlık verici olabilir. Genellikle, cildindeki en hassas nokta, derisi esneyen karın bölgendir. Onun dışında kalçalarında, poponda ve bacaklarının üst kısmında da cildin diğer bölgelere nazaran hassasiyet olabilir. 

Öneri: Kaşınan yerler için kalamin losyonu kullanmayı deneyebilirsin. Büyük ihtimalle seni rahatlatacaktır. Eğer isilik varsa ve birkaç günden sonra hala geçmiyorsa, doktoruna göstermeni tavsiye ederiz. Ayrıca içeriğinde çokça kimyasal bulunan bakım ürünlerinden de uzak durman iyi olacaktır.

Şişkinlik/Gaz

Bu aralar büyüyen rahmin rektum bölgene ekstra basınç uyguluyor, sen de doğal olarak o bölgedeki bazı kaslarını kontrol etmekte zorlanıyorsun. Buna sindirim sisteminin hormonların etkisiyle yavaşlaması da eklenince, şişkinlik ve gaz problemleri maalesef kaçınılmaz hale geliyor.

Öneri: Hep söylediğimiz gibi; zaten zor günler geçirmekte olan sindirim sistemine daha da yüklenmemek adına; sık sık, küçük öğünlerle beslenmeye özen göstermelisin.

Baş dönmesi

Bazı anne adaylarında, rahim ve karın büyüdükçe bazı kan damarları da baskı altında kalır, beyne giden kan oranı azalır ve bu da normal olarak baş dönmesine/bayılacak gibi hissetmeye sebebiyet verir.

Öneri: Vücudundaki kan akışına katkı sağlamak için, gün içinde bol sıvı tükettiğine emin ol. 

Burun tıkanıklığı

Östrojen ve progesteron hormonlarının seviyesinin yükselmesi, mukoza zarına kan akışını hızlandırdığı için burun tıkanıklığına sebep olur. Bu kimine çok rahatsızlık vermezken, kimi için gece nefes almayı zorlaştırabilir.

Öneri: Burun tıkanıklığıyla baş etmek için geceleri odanda bir hava nemlendirici çalıştırabilir, ya da uyurken bir burun bandı kullanmayı deneyebilirsin.

Gebelik maskesi (melazma)

Melazma, ciltteki belli bölgelerin diğerlerine göre daha koyu renkli olmasıyla kendini gösteren bir cilt problemidir. Bu durum hiperpigmentasyon olarak da bilinir. Yüzünde ortaya çıkabilecek kahverengi tonlarındaki lekeler, karnından aşağı doğru inen siyah bir çizgi (linea nigra) ya da eskiye göre daha belirgin benler/benekler bu probleme örnek olarak gösterilebilir. Tahmin edebileceğin gibi hamilelik hormonlarının etkisiyle ortaya çıkan bu durum, koyu tenli kadınlarda daha sık görülür. Çok hoş görünmese de zararsızdır ve doğumdan sonraki birkaç ay içinde kendiliğinden geçer.

Öneri: Güneş ışığı, hiperpigmentasyonu artırabilir. O yüzden güneşte ne kadar zaman geçirdiğine dikkat etmeye ve mümkünse güneş kremi kullanmaya özen göstermeni tavsiye ederiz.

Simfizis pubis ağrısı

Simfizis pubis ağrıları, anne adaylarının hamileliğin son dönemlerinde sıklıkla karşılaştıkları bir problemdir. Simfizis pubis, kasık kemiği arasını birleştiren kıkırdağa verilen isimdir. Relaksin hormonunun etkisiyle bu bölge gevşer, bu da pelvik bölgede ağrılar hissetmene neden olur.

Öneri: Eğer ağrılar dayanılması güç bir hal alıyorsa, doktorundan bir pelvik destek kemeri isteyebilirsin.

28 Haftalık Gebelik İçin Öneriler

Kan grubunu öğren

Eğer kan grubunu bilmiyorsan, artık öğrenmen gerekiyor. Örneğin sen Rh negatif, bebeğin ise pozitif ise, Rhogam aşısı yaptırman gerekecektir. Bu konuda doktorundan mutlaka bilgi al.

Göğüslerindeki değişimlere dikkat et

Özellikle de 35 yaşın altındaysan, hamilelikte göğüs kanseri ortaya çıkma ihtimali çok düşük. Aynı zamanda bu aralar eskisine göre daha büyük olan göğüslerinde ortaya çıkabilecek küçük, yumuşak yumrular da üçüncü trimesterde sık görülür ve normaldir. Yine de, her ihtimale karşı göğüslerinde böyle oluşumlar meydana geliyorsa mutlaka bir muayene ol.

Yeteri kadar demir aldığından emin ol

Bebeğin, demir stoğunun büyük bir kısmını üçüncü trimesterde kullanacak. Bu yüzden sen de demir zengini besinlere ağırlık vermeyi ihmal etmemelisin- ıspanak, tofu, tavuk, biftek, ve demir ile zenginleştirilmiş mısır gevreği gibi… Ayrıca unutma, C vitamini demirin en iyi dostudur. Çünkü demirin vücuttaki emilimini artırır. O yüzden C vitaminini de eksik etmemeye çalış.

Doğuma hazırlık eğitimi almayı düşün

Profesyoneller tarafından verilen, doğum sürecinin nasıl işlediğinin, nelerle karşılaşılacağının ve bu süreçte neler yapılması gerektiğinin anlatıldığı doğuma hazırlık eğitimleri, özellikle de ilk defa anne olacaksan daha rahat bir süreç geçirmene fayda sağlayabilir. Bu konuda doktorundan ve çevrendeki annelerden tavsiyeler alabilir, iyi bir eğitim programı seçebilirsin.

28 Haftalık Gebelik Özeti

  1. Doğuma 12 hafta kaldı!
  2. Hala Gebbe Mobil‘i telefonuna indirmediysen hemen İNDİR.
  3. Bebeğin bir marul büyüklüğünde (ortalama 38 cm uzunluğunda ve 1 kilo ağırlığında)
  4. Yavaş yavaş doğum öncesi son pozisyonunu almaya başladı!
  5. Artık rüya görebiliyor!
  6. Bu aralar deride renk değişiklikleri (melazma) pelvik ağrılar, baş dönmesi, burun tıkanıklığı, siyatik, cilt hassasiyeti ve şişkinlik yaşayabilirsin.
  7. Bilmiyorsan kan grubunu öğren,
  8. Göğüslerindeki değişimlere dikkat et,
  9. Yeteri kadar demir ve C vitamini aldığından emin ol,
  10. Doğuma hazırlık eğitimi almayı düşün.
Önceki İçerik27 Haftalık Gebelik
Sonraki İçerik29 Haftalık Gebelik