27 Haftalık Gebelik ve Üçüncü trimestere hoş geldin! Hamileliğinin bu son üç aylık döneminde bebeğin gittikçe daha da büyüyecek, ve artık senin de fark etmeye başladığın gibi karnında oldukça aktif ve hareketli olacak! Kendisi şu sıralar aşağı yukarı bir lahana büyüklüğünde- yani ortalama 37 cm ve neredeyse 1 kilo! Henüz çok net olmasa da seni duyabiliyor, yumruk ve tekme antrenmanlarının etkisiyle kas tonu ortaya çıkmaya başlıyor, ve artık iyice gelişen tat tomurcukları sayesinde yediğin farklı besinlerin tadını alabiliyor! Ayrıca bu aralar partnerin kulağını karnına dayadığında, bebeğinin kalp atışlarını duyabilir!

27 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?

Artık karnın daha fazla büyüyemezmiş gibi geliyor olabilir… Ama büyüyecek! Hamileliğinin 7. ve 9. ayları arasında, büyümeye devam edecek olan bebeğinin beyninde, kemik yapısında, duyu organlarında ve sindirim sisteminde önemli gelişmeler olurken, senin de karnın daha da büyüyecek, ve kimini bildiğin, kimi ise yeni olacak belirtiler ile karşılaşacaksın. Hepsinin üzerinden geçeceğiz. Şimdi bakalım 27. haftada seni neler bekliyor…

Şişkinlik/ödem

Evet… Ne yazık ki vücudunda şişen tek yer karnın değil… Hamileliğin bu dönemlerinde, anne adaylarının dörtte üçü özellikle de ellerinde, ayaklarında ve ayak bileklerinde şişkinlik yaşarlar. Bunun sebebi artan kan akışı, ve bacaklardan topladığı kanı kalbe taşıyan toplardamarın büyüyen rahmin baskısı altında kalmasının sonucu dokularında sıvı birikmesidir. Kulağa çok hoş gelmiyor olabilir, ama merak etme, bu tamamen normal, geçici bir durumdur ve rahatsız edici olması dışında bir zararı yoktur. Yalnızca, doğal olarak, bu aralar ayakkabılarını giyerken ya da yüzüklerini çıkarırken biraz zorlanabilirsin. 

Eğer bu durum çok ciddi bir seviyeye ulaşırsa, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) riski olabileceğinden doktoruna görünmeni öneririz. Ama endişelenmeye başlamadan önce, preeklampsinin yükselen kan basıncı ve idrarda protein gibi başka belirtileri de olduğunu unutma.

Öneri: Uzun süre ayakta kalmamaya özen göster. Vücudun zaten yeteri kadar baskı altında; bu yüzden otururken ve uzanırken ayaklarını yukarıda tutmaya çalış. Ayrıca, doktorun da onay verirse, yüzme, yürüyüş gibi egzersizlerin faydasını görebilirsin. Bol sıvı tüketmeye de özen göster.

Baş dönmesi/baygınlık

Baş dönmesi, baygınlık geçirecek gibi olma sık karşılaşılan bir hamilelik belirtisidir. Aslında normal bir durumdur, fakat -özellikle de bayılacak olursan- bundan doktoruna bahsetmeyi unutma. 27. haftada atlamamanız gereken konulardan birisi de bu.

Öneri: Başın döndüğünde, baygınlık geçirecek gibi hissettiğinde, hemen uzan ve ayakların yukarıda kalacak bir pozisyonda bir süre dinlen.

Diş eti kanaması

Daha önce de söylediğimiz gibi, artık diş etlerin hamilelik hormonlarının etkisiyle bakterilere karşı oldukça hassas. Bu aralar diş etlerinde şişkinlik/kanama ortaya çıkması normal ve geçici de olsa, eğer uzun süredir bir diş hekimine gitmediysen, bir göstermende fayda var. Unutma ki diş eti iltihabı oluşur ve tedavi edilmeden ilerlerse hem sen, hem de bebeğin için risk oluşturabilir.

Öneri: Ağız ve diş sağlığına özen göster. Dişlerini düzenli olarak fırçala ve diş ipi kullanmayı unutma.

Karın bölgesinde kaşıntı

Karnının büyümesi, o bölgede cildinin kurumasına ve kaşıntı hissetmene sebep olabilir. 

Öneri: Kaşıntını rahatlatması için, düzenli olarak nemlendirici kullanabilirsin.

Huzursuz bacak sendromu

Bacaklarında karıncalanma, ağrı hissediyor ve sürekli hareket etme ihtiyacı duyuyor olabilirsin. Huzursuz bacak sendromu -sanki bu aralar rahat bir uyku uyuman yeteri kadar zor değilmiş gibi- özellikle de gece yattığında kendini gösterir.

Öneri: Yoga ya da rahatlamana yardımcı olacağını düşündüğün diğer uygulamaları deneyebilirsin. Ayrıca, her ihtimale karşı, doktoruna danışıp demir eksikliği testi isteyebilirsin. Bazı uzmanlar, huzursuz bacak sendromuna demir eksikliğinin neden olabileceğini söylemektedir. 

Round Ligament ağrısı

Karın/kasık bölgelerinde görülen Round Ligament ağrısı, büyüyen rahmini çevreleyen bağların gerilmesinin bir sonucudur. Özellikle de ani bir hareket yaptığında, ya da öksürdüğünde bu ağrıları hissetme ihtimalin daha yüksektir.

Öneri: Oturup -ya da uzanıp- ayaklarını yüksek bir pozisyonda konumlandırarak dinlenebilirsin- hatta bir tavsiye, bunu yapmak için bir bahane aramana da gerek yok!

Burun tıkanıklığı

Hamilelik hormonlarının bir etkisi de burun tıkanıklığı… Daha önce, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bu problemin kötüleşebileceğini söylemiştik. Ne yazık ki burun spreyleri sana yasak… Ama çok rahatsız oluyorsan, doktorunla konuşup ondan tavsiye isteyebilirsin.

27 Haftalık Gebelik İçin Öneriler

Bebeklerde CPR (yaşam desteği müdahalesi) konusunda bilgi edin

Hoş bir düşünce olmasa da, acil durumlar her zaman ortaya çıkabilir. Bir yemek parçası ya da gözlerimizi onlardan ayırdığımız bir anda ağızlarına götürdükleri küçük bir oyuncak bebeklerin boğazında kalabilir. Asla ihtiyacın olmayacağını umalım, ama yine de her anne adayı gibi senin de bu konuda bilgi sahibi olman, her şeye hazırlıklı olmak bakımından önemli. 

Egzersiz yapıyorsan, kalp atış hızını takip et

Egzersiz yapmanın daha rahat ve sağlıklı bir hamilelik süreci için önemli olduğunu söylemiştik, 27 haftalık gebelik için de bu geçerli. Doktorunun da onayıyla düzenli egzersiz yapıyorsan bu çok iyi bir şey; ama kalbin şu sıralar iki kişi için birden çalışıyor, o yüzden egzersiz yaptığın zamanlar kalp atış hızına da dikkat etmeni tavsiye ediyoruz. Bunun için, nabzını ölçmekten daha pratik bir yöntemimiz var: Egzersiz yaparken, bir yandan da normal tempoda konuşmaya çalış. Eğer konuşmakta zorlanıyorsan, büyük ihtimalle kalbin fazla hızlı atıyor; biraz yavaşla!

Balık pişirirken dikkat

Balıklarda görülebilen kimyasalların büyük bir çoğunluğu balığın derisinde, ya da beyaz etin arasında yer yer görebileceğin siyah renkli kısımlarda toplanır. Balık pişirmek istiyorsan derisini attığından ve koyu renkli etleri ayıkladığından emin ol. Ayrıca balığı iyice pişirmeye de özen göster!

Şişkinliğin üstesinden gelmek için…

Bu aralar şişkinlik/gaz çıkarma problemin olduğunun farkındayız. Çok rahatsız edici olabilse de, bu problemle baş etmek için yapabileceklerin var. Örneğin yediklerine dikkat edebilirsin. Brokoli, asparagus gibi faydalı olsa da gaz yapabilecek besinler yerine ıspanak ve havuç gibi alternatiflere yönelebilirsin. Ayrıca, bol su iç, ve hep dediğimiz gibi; sık sık ama küçük öğünler ile beslenmeye çalış.

27 Haftalık Gebelik: Haftanın Özeti

  1. Doğuma 13 hafta kaldı!
  2. Artık gebeliğin son döneminde, 3. trimesterdesin!
  3. Bebeğin hızla büyümeye devam ediyor. Bu aralar, aşağı yukarı bir lahana büyüklüğünde (ortalama 37 cm ve artık neredeyse 1 kilo!)
  4. Artık yediğin besinlerin tadını daha iyi alabiliyor!
  5. Bu aralar şişkinlik, huzursuz bacak sendromu, halsizlik, karın/kasık bölgende ağrı, burun tıkanıklığı, diş eti rahatsızlıkları gibi problemler yaşayabilirsin,
  6. Balık pişireceksen derisini ve beyaz et içinde görebileceğin koyu renkli etleri ayıkla,
  7. Her şeye hazırlıklı olmak adına, şimdiden bebeklerde CPR (yaşam desteği müdahalesi) konusunda bilgi edin,
  8. Egzersiz yapıyorsan kalp atış hızını takip et
  9. ilk 2 Trimesterde Gebbe Mobile Uygulamasını kullanmadıysan hemen İNDİR

Önceki İçerik26 Haftalık Gebelik
Sonraki İçerik28 Haftalık Gebelik