11 Haftalık Gebelik ile ilk trimesterin sonlarına yaklaşıyorsun ve bebeğin artık bir çilek büyüklüğünde! Hızla gelişmeye devam ediyor, ve git gide daha fazla insan karakteristiği kazanıyor: Elleri ve ayakları parmaklarıyla birlikte belirgin hale geliyor, kulakları neredeyse son halini alıyor, saç folikülleri ve tırnak yatakları ortaya çıkıyor, ve eğer kendisi bir kızsa, artık yumurtalıkları oluşmaya başlıyor! 

11 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?

Bu aralar iştahının biraz açıldığını hissedebilirsin. Bu iyi bir haber; daha önce sabah bulantılarının ikinci trimesterde azalacağını/ortadan kalkacağını belirtmiştik. İştahının arttığını hissetmen de bulantıların artık hafiflemeye başladığının bir göstergesi… Artık iki kişilik yemek yiyorsun, yine de fazla abartmamaya, ve sağlıksız yiyeceklerden olabildiğince uzak durmaya özen göster- ama hiçbirimiz mükemmel değiliz, o yüzden canın çok çikolata çekiyorsa arada bir bir parçadan zarar gelmez!

11. haftada hissedeceğin hamilelik belirtileri:

Şişkinlik/Gaz Çıkarma

Bunun başlıca sebebi, hamilelik hormonu progesteron… Sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmende önemli bir etkisi olan bu hormon, diğer yandan şişkinlik ve gaz çıkarma problemlerine de sebebiyet verebilir- bunun sebebi de vücudundaki kas dokularını rahatlatmasıdır. Sindirim sistemi de bundan nasibini alır, ve tükettiğin yiyeceklerdeki besinlerin bebeğe ulaşması için gerekli zamanı yaratmak için yavaşlar. Sindirim problemleri ve şişkinlik bunun doğal bir sonucudur. Ayrıca, rahmin büyüdükçe, mideni daha dolu hale getirecek, daha da şişkin hissetmene neden olacaktır. 

Öneri: Gaz çıkarma problemini minimize etmek için gaz yapan yiyecek/içecekleri daha az tüketmeye, hatta çok gerekli değillerse mümkün olduğunca uzak durmaya çalış: Gazlı içecekler, tatlılar, kızarmış yiyecekler, fasulye gibi… Ayrıca olabildiğince sık ve küçük öğünler ile beslen.

Bitkinlik

Bu aralar en sevdiğin aktivitelerden iki tanesinin oturmak ve yatmak olduğunu biliyoruz. Dişini biraz daha sıkman lazım; ikinci trimesterde kendini daha enerjik hissedeceksin. Ama şimdilik vücudunun çok önemli işlerle meşgul olduğunu, ve hissettiğin yorgunluğun plasentanın tamamlanabilmesi ve bebeğinin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için olduğunu unutma!

Öneri: Bir zamanlar kolayca yaptığın şeyler artık sana zor geliyor olabilir. Bu çok normal! Basit de olsa bir şeyi yapmakta zorlanıyor musun? Hemen yardım iste! Kendini yormamaya, mümkünse her fırsatta dinlenmeye çalış. 

İdrar sıklığında artış

Evet, bu aralar büyük ihtimalle istirahatlerin sık tuvalet ziyaretleri ile bölünüyor. Bunun başlıca sorumlusu, pelvik bölgeye ve böbreklere kan akışını hızlandıran hamilelik hormonu hCG. 

Öneri: Sakın su tüketimini azaltma! Onun yerine, kafeinli içecekleri biraz kesmeyi düşünebilirsin.

Baş dönmeleri

Vücudun, genişlemekte olan dolaşım sistemini dolduracak kadar kan üretmiyor. Halsizlik ve baş dönmesi de bunun doğal sonuçlarıdır. 

Öneri: Kan basıncını artırmak için, uzanıp ayaklarını kalp hizandan yukarı kaldırabilirsin. Eğer yapamıyorsan, oturup başını dizlerinin arasına alıp derin nefes alıp verebilirsin.

Göğüslerde Hassasiyet

Göğüslerinin boyutlarındaki değişim seni ve partnerini mutlu edebilir, fakat küçük dokunuşlarda -hatta hafifçe sarılırken bile!- acımaları gibi bir problem de var!

Öneri: Gün içinde olabildiğince konforlu, pamuktan üretilmiş spor sutyenleri tercih ederek duyacağın rahatsızlık seviyesini minimuma indirmen mümkün. Ayrıca daha önce böyle bir şey tecrübe etmemiş olan partnerini de bu konuda uyarmanı tavsiye ederiz!

Cinsel isteğin azalabilir

Unutma ki hormon değişimleri her kadını farklı şekilde etkileyebilir. Cinsel isteğini yitirmen de, bu konuda hiçbir değişiklik yaşamaman da bu süreç boyunca tamamen normaldir. Ayrıca hamileliğin vücudunu oldukça zorlayan etkileri de -bulantılar, ağrılar, bitkinlik, göğüslerinin hassaslaşması- cinsel arzuların azalmasına katkı sağlayabilir. Eğer cinsel isteğin azaldıysa, bunu dert etmemeye çalış. Bu durumdaki pek çok kadın, ikinci trimester ile birlikte eskisi gibi olduklarını söylemektedir.

11 Haftalık Gebelik: 11. Hafta İçin Öneriler

C vitaminini ihmal etme

C vitamini, kolajen üretimi için son derece önemli. Kolajen de bebeğinin kıkırdak dokusu, kasları, kemikleri ve kan damarlarının gelişimi açısından önem taşıyor, ve vücuduna hasarlı dokuları onarabilme yeteneğini kazandırıyor. Bunların yanı sıra, araştırmalar yeterli oranda C vitamininin yeni doğan bebeklerin ideal kiloda olmasında pay sahibi olduğunu ve gebelik zarının erken yırtılması riskini azalttığını gösteriyor. Bu önemli vitamin vücutta depolanmadığından, yeterli oranlarda almaya özen göster.

Başlıca C vitamini kaynaklarından bazıları portakal suyu; mango, çilek gibi meyveler ve kırmızı biber, brokoli gibi sebzelerdir. 

Ağız ve diş sağlığına özen göster

Hamilelik sürecinde, hastada ciddi derecede ağrı/stres meydana getirebilecek diş operasyonlarından genelde kaçınılır. Benzer şekilde, zararlı olduğunu gösteren bir araştırma olmasa da, diş beyazlatma işlemi de genellikle hamile kadınlar için tercih edilmez.

Bunlarla beraber, hormon seviyelerindeki artış, diş etlerini bakterilere karşı normalden daha duyarlı hale getireceğinden, hamileyken diş eti hastalıkları riskin artar. Ağız ve diş sağlığı problemlerinin de erken doğum ile ilişkili olabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu yüzden, hem kendi sağlığın hem de bebeğinin sağlığı için hamileliğin sürecinde ağız ve diş bakımına ekstra özen göstermeye çalış. Dişlerini, hassas diş etlerini rahatsız etmeyecek yumuşak fırçalar ile fırçala, diş ipini ihmal etme, diş hekimine düzenli olarak kontrole git ve muayenelerde onu hamile olduğun konusunda bilgilendirmeyi de unutma!

Kişisel hijyen önemli!

Hamileyken, bağışıklık sistemin normale göre daha düşük seviyede çalışır. Bu da, seni virüslere karşı daha duyarlı yapar, belli başlı basit hastalıklara -soğuk algınlığı gibi- daha kolay yakalanmana sebep olur. Uzmanlar, soğuk algınlığı geçirdikçe, bebeğinin astım olma riskinin de arttığını söylüyorlar. O yüzden bu süreçte kişisel hijyen konusunda biraz daha hassas olman, ellerini gerektikçe yıkaman önemli.

Yogaya bir şans vermeyi düşünebilirsin

Hamileyken yapacağın hafif, düzenli sportif aktivitelerin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığına iyi geleceğini daha önce de söylemiştik. Tempolu yürüyüş, yüzme gibi aktiviteler kendini fazla zorlamadan kolayca yapabileceğin egzersizlerden bazıları. Bir diğer seçenek ise yoga… Hamile yogası yaparak daha kolay rahatlamayı öğrenebilir, ayrıca anksiyete, depresyon gibi problemlerin ortaya çıkma riskini de minimize edebilirsin. Bunun için daha önce yoga yapmış olmana da gerek yok. Tabii ki kendi başına hareket etmeyip, işin uzmanlarına danışman şartıyla!

Kuru yemişler mükemmel atıştırmalık seçenekleridir

Sabah bulantıları, yiyecek ve koku hassasiyetleri ile boğuştuğun ve büyük ihtimalle eskisi kadar iştahlı olmadığın bir dönemdesin. Aynı zamanda aç kalmaman, sık ve az yemen, ve gün içerisinde yanında yiyebileceğin sağlıklı atıştırmalıklar bulundurman da gerekiyor. Kuru yemişler de, yiyebileceğin en sağlıklı atıştırmalıklar arasında…

Bolca E vitamininin yanı sıra bakır, magnezyum, selenyum, çinko ve hatta kalsiyum dahi içerebilen kuru yemişler, biraz yağlı olabilirler, ama bu yağlar da çoğu zaman sağlıklıdır- özellikle de cevizde bulunan ve bebeğin beyninin gelişimine katkı sağladığı bilinen Omega-3 yağ asidi ALA gibi. Eğer çabuk kilo alıyorsan biraz dikkat ederek, böyle bir durumun yoksa da canının istediği gibi kuru yemiş tüketebilirsin.

11 Haftalık Gebelik Özeti

  1. Bebeğin bir çilek büyüklüğünde!
  2. Elleri ve ayakları parmaklarıyla birlikte belirginleşiyor, kulakları son halini alıyor ve eğer cinsiyeti kızsa, yumurtalıkları oluşmaya başlıyor!
  3. Bitkinlik, şişkinlik/gaz çıkarma, göğüslerde hassasiyet, idrar sıklığında artış gibi belirtiler kendini göstermeye devam edecek,
  4. Baş dönmesi şikayetin olabilir,
  5. İştahın biraz artarsa bu iyiye işaret- bulantıların hafiflemeye başlıyor!
  6. Yeterli miktarda C vitamini alman önemli!
  7. Ağız ve diş sağlığını ihmal etme!
  8. Cinsel isteksizlik yaşıyorsan endişe etmene gerek yok; bu tamamen normal.
  9. Bu aralar bağışıklık sisteminin en düşük verimde çalıştığı zamanlar. O yüzden kişisel hijyenine olabildiğince özen göster; ellerini yıkamayı ihmal etme.
  10. Kuru yemişler harika atıştırmalık seçenekleridir!
  11. Gebbe Mobil Uygulamasını hafta hafta gebelik takibi için HEMEN İNDİR

Önceki İçerik10 Haftalık Gebelik
Sonraki İçerik12 Haftalık Gebelik