Bebeğin şu an bir bezelye büyüklüğünde de olsa, 6 haftalık gebelik ‘te önemli değişimler geçiriyor: Artık kalbi atıyor, yavaş yavaş yüzü, böbrekleri, akciğerleri, bağırsakları ve karaciğeri oluşmaya başlıyor. Bu arada, bu hızlı gelişim süreci devam ederken sen de büyük ihtimalle hamileliğin bütün o yorucu erken dönem etkilerini hissetmeye devam ediyorsun. Hamile olduğun haberini alalı çok olmadığını ve yoğun duygular yaşadığını da hesaba katarsak, tüm bu gelişmelerin senin için ne kadar yorucu olabileceğini tahmin edebiliyoruz. Ama unutma; bu süreci daha konforlu hale getirmek gayet mümkün, ve pek çok kadın için hamileliğin en rahat dönemi olan ikinci trimestere olan yolu yarıladın!

6 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?

Birinci trimester yorucu bir süreçtir. 6. hafta da bunun bir istisnası olmayacak. Genel olarak baktığımızda, 6. haftada yaşayabileceğin bazı hamilelik belirtileri şunlar:

İdrar yapma sıklığında artış

Sık idrara çıkmak pek çok hamile kadının hamileliklerinin ilk aylarında yaşadığı ve -haklı olarak- şikayetçi olduğu bir konudur. İdrar sıklığındaki artışın başlıca sebeplerinden bir tanesi, hCG hormonunun seviyesindeki artış, ve bu artışın pelvik bölgeye olan kan akışını artırmasıdır. Ayrıca böbreklerinin atıkları vücudundan atmak için daha hızlı çalışmaya başlaması, ve rahminin mesanene baskı yapması da bir etkendir.

Öneri- İdrara çıktığında, mesaneni tamamıyla boşalttığından emin olmak için biraz öne eğilebilirsin. Bu sayede banyo ziyaretlerin çok olmasa da biraz azalabilir. Ayrıca unutma- vücudunun bu dönem bol sıvıya ihtiyacı var; o yüzden sakın daha az idrara çıkayım diye sıvı tüketimini azaltma!

Mide ekşimesi & sindirim güçlüğü

Öncelikle şunu söylemekte fayda var: Hamileliği mide ekşimesi yaşamadan atlatmak imkânsız gibi bir şey… Hamilelikte mide ekşimesinin temel nedeni, hormonal değişimlerin, mide öz suyunun soluk boruna kaçmasını engellemesi gereken kasları gevşetmesidir.

Öneri- Yemek yerken acele etmezsen, çok yağlı ve baharatlı yiyeceklerden olabildiğince uzak durursan ve göbeğini sıkacak giyecekleri tercih etmezsen, belirtilerini hafifletmen mümkün.

Göğüslerde hassasiyet

Vücudun kendini emzirmeye hazırlıyor. Bu arada göğüslerin hassaslaşacak, büyüyecek ve etraflarındaki bölge (aerola) ileride emzireceğin bebeğinin dikkatini kolaylıkla çekecek şekilde koyulaşacak.

Öneri- Göğüslerdeki hassasiyet miktarı kişiden kişiye değişebilir. Eğer senin için rahatsız edici boyuttaysa, partnerini nerelere/nasıl dokunabileceği ve ne kadar hassas olduğun konusunda bilgilendirmeni tavsiye ederiz.

Bitkinlik

Bir bebek meydana getirmek ve onu hayatta tutmak kolay iş değil. Başka bir deyişle, vücudun şu aralar çok meşgul. O yüzden kendini yorgun hissetmene şaşırmaman lazım! 

Öneri- Vücuduna kulak ver! Eğer yaptığın işe biraz ara vermen gerekiyorsa, muhtemelen küçük bir mola almanın zamanı gelmiştir. Başka bir deyişle, vücudun bu süreçte yeteri kadar yoruluyor, o yüzden senin de ekstradan kendini yormana hiç gerek yok. Ayrıca, yogaya ya da küçük ama düzenli yürüyüşlere başlaman da sana bu konuda fayda sağlayacaktır.

Mide bulantısı & Kusma

Sabah bulantıları, hamileliğin en sık ortaya çıkan belirtileri arasındadır. Bu bulantıların sıklığı ve şiddeti, kişiden kişiye değişir.

Öneri- Protein ve karbonhidrat bakımından zengin abur cuburlar ile (kraker gibi) bu şikayetlerini az da olsa dindirebilirsin.

Şişkinlik

Hamilelikte yaşanan şişliğin nedeni, büyük oranda progesteron hormonudur. Şişkinlik çok hoş bir durum olmasa da, bu hormon sağlıklı bir hamilelik süreci için şarttır.

Öneri- Kabız olman halinde şişkinliğin artacaktır. Kabız olmamak için bol su tüketip lifli besinlere ağırlık verebilirsin.

Doktorunu Ziyaret Ettin mi?

Eğer daha önce gitmediysen, artık ilk doktor randevunu almanın zamanı geldi! Uzun bir randevu olacak, ve pelvik bölge muayenesi, pap smear testi, kan grubunu ve demir oranını belirlemek için kan testleri, bebekte kromozomlar ile ilgili anormallikler olup olmadığının saptanması gibi birtakım rutin prosedürler uygulanacak. Bunların yanı sıra zührevi hastalıklar için gerekli testler gerçekleştirilecek, ve glukoz, protein, kırmızı ve beyaz kan hücreleri, ve bakterilere bakılması için idrar tahlili de yapılacak. 

Muayenede sağlık durumun ve geçmişin ile ilgili pek çok soru ile karşılaşacaksın. Doktorunu ne kadar bilgilendirirsen o kadar iyi; o yüzden her soruyu olabildiğince doğru ve detaylı bir şekilde cevapla, ve hepsinden önemlisi, aklındaki hiçbir soruyu sormaktan çekinme! Hatta doktora gitmeden önce bir soru listesi hazırlamanı öneririz.

6 Haftalık Gebelik ‘te Unutma!

İdrar yolu enfeksiyonuna dikkat et!

Eğer idrara çıkarken yanma hissediyorsan, ya da geldiğini hissetmene rağmen idrarını yapamıyorsan, idrar yolu enfeksiyonu geçiriyor olabilirsin (hamileliğin 6. haftasından sonra bu risk artar). Bunun için bir an önce bir doktora git. Eğer enfeksiyon varsa, doktorundan bebek için güvenli bir antibiyotik isteyebilirsin. 

Deniz ürünlerini iyi seç

Hamileliğin boyunca civa oranı yüksek balık ve diğer deniz ürünlerinden uzak durman gerektiği doğru. Fakat sağlığın için faydalı olacak balıkları -diyet konserve ton balığı, somon gibi- tüketebilirsin.

Sabah bulantıları her zaman sabah olmak zorunda değil!

Evet, sabah bulantısı diyoruz ama aslında bulantılar günün her saati ortaya çıkabilir. Senin de bunlara hazırlıklı olman lazım. Tuzlu, hafif abur cuburların sabah bulantılarına iyi geldiği bilinmektedir. Bundan dolayı, elinin altında -eğer dışarıdaysan da çantanda- her zaman kraker gibi tuzlu bir şeyler bulundurmaya özen göster.

Abur cuburlara sağlıklı alternatifler bul

Aşerdiğin hemen hemen her abur cuburun daha sağlıklı bir alternatifi olduğunu unutma. Dondurma yerine meyveli dondurulmuş yoğurt, en sevdiğin çikolata yerine bir fincan sıcak kakao ya da normalde tercih ettiğinden daha doğal, sağlıklı markalar, cips yerine ince dilimlenip fırınlanmış patates -fazla baharatlı olmaması kaydıyla!- ya da tuzlu çerezler yerine çiğ ceviz, badem gibi alternatiflere yönelebilirsin. Aslında hamileliğe uygun beslenme söz konusu olduğunda, önünde sandığından çok daha fazla alternatif var. Biraz araştırma yaparak seni tatmin edecek tariflere ulaşman çok kolay. 

6 Haftalık Gebelik Özeti

  1. Bebeğin bir bezelye büyüklüğünde,
  2. Artık kalbi atıyor ve yüzü, böbreği, akciğerleri, bağırsakları ve karaciğeri oluşmaya başlıyor,
  3. İdrara çıkma sıklığın artacak,
  4. İdrarını yaparken yanma hissediyor ya da geldiğini hissetmene rağmen idrarını yapamıyorsan idrar yolu enfeksiyonu oluşmuş olabilir; kontrole git,
  5. Mide ekşimesi hissedebilirsin,
  6. Bitkinlik, kusma, şişkinlik gibi belirtiler kendilerini göstermeye devam edecek,
  7. Abur cubur ihtiyacını olabildiğince sağlıklı alternatifler ile gidermeye çalış,
  8. Daha önce gitmediysen ilk doktor randevunu al,
  9. Hafta hafta gebelik takibi için Gebbe Mobil Uygulamasını akıllı telefonuna HEMEN İNDİR.
Önceki İçerik5 Haftalık Gebelik
Sonraki İçerik7 Haftalık Gebelik