16 Haftalık Gebelik ile beraber doğuma 24 haftan kaldı, ve bebeğiniz şu an bir avokado büyüklüğünde! (ortalama 10 – 13 cm, 0.09 – 0.11 kg.) Dolaşım sistemi artık çalışmaya başlıyor (kalbi günde 23 litre kan pompalayabilir), yüz kaslarını ve gözlerini oynatabiliyor (gözleri hala kapalı olsalar da ışığı seçebiliyorlar) ve gelişen omurgası ve sırt kasları sayesinde artık başını biraz doğrultabiliyor. Ayrıca bu aralar yeni gelişmiş olabilecek emme refleksini kullanarak parmak emme antrenmanları yapıyor olabilir!

Artık kulakları yerlerinde olduklarından, büyük ihtimalle senin sesini de duyabiliyor! Hatta bazı araştırmalar, bebeklerin anne karnında duydukları bazı şarkıları doğumdan sonra dinlediklerinde tanıyabildiklerini gösteriyor- o yüzden ne dinlediğine dikkat etmek isteyebilirsin! 

Bir güzel haber daha: Eğer merak ediyorsan, artık ultrason ile bebeğinin cinsiyetini öğrenebilirsin!  

16 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?

Bu aralar, rahmin de bebeğin kadar hızlı bir şekilde büyüyor. Bu, hamile olduğunu saklayamayacak seviyeye gelmene az kaldığı anlamına geliyor! Bu arada büyük ihtimalle ikinci trimesterin tadını çıkarmaya devam ediyorsun– bu harika!

16. Haftada Gebe Karnı

16. haftada, karnın hamile olduğunu net bir şekilde belli ediyor olabilir. Bununla birlikte, 16. haftasında hamile olduğunu hiç belli etmeyen kadınlar da vardır. Daha önce de söylediğimiz gibi, bu dönemlerde hamile karnının belirginliği kadının kilosuna, vücut tipine, ve daha önce hamile kalıp kalmadığına göre değişiklik gösterebilir. Yani durum ne olursa olsun tamamen normal olduğunu bil, ve kendini başkalarıyla kıyaslama!

Kilo alımı

İlk trimestere kıyasla daha hızlı ve düzenli kilo alacağın bir dönemdesin. Evet, hızlı ve düzenli kilo almak fikri kulağa çok hoş gelmiyor olabilir, fakat bunun güzel bir nedeni olduğunu unutma- aldığın her kilonun sağlığın ve bebeğin için iyi olduğunu düşün! İkinci trimesterde haftada ortalama 0.4 kilo alman ideal olacaktır.

Tabii bunu mümkün olduğunca sağlıklı bir şekilde yapmalısın- abur cuburları ve fast food seçeneklerini olabildiğince azalt/kes, besin değeri yüksek doğal gıdalara ağırlık ver ve egzersizi ihmal etme. Ayrıca, hamilelik sürecinde konforunu olabilecek her şekilde artırmayı düşünmelisin- değişen ölçülerine uygun kıyafet ve iç çamaşırları da bunun bir yolu!

Burnun mu tıkalı?

Hamilelik hormonları, burnundaki mukoza zarına kan akışını artırır. Bu da burnun tıkanmasına -hatta bazen kanamasına- sebep olabilir. Kötü haber şu ki, hamileliğin ilerledikçe burnun daha da tıkanabilir, ve doktorun büyük ihtimalle bunun için bir ilaç ya da sprey vermeyecektir. Yine de çok rahatsız edici boyutlara ulaşırsa, kendisine neler yapılabileceğini mutlaka sor. Onun dışında, odanda tutacağın bir hava nemlendirici de bu konuda sana oldukça yardımcı olacaktır.

Göğüslerinde büyüme devam edecek

Göğüslerin büyümeye devam etse de, yüksek ihtimalle artık birkaç hafta önce olduğu kadar ağrımıyorlar. Ayrıca, ileride bebeğini emzirdikçe göğüslerin de normal boyutlarına döneceklerdir.

Kabızlık

Hamilelik hormonlarının sindirim sistemini ağırlaştırması bir yana, bu aralar genişleyen rahminin bağırsaklarına basınç uygulaması da bu problemi körükleyebilir. 

Öneri: Bol lifli gıdalara ağırlık ver, ve sıvı tüketimini ihmal etme!

Vajinal akıntılarda artış

Tamamen normal olan bu vajinal akıntılar, doğum kanalını enfeksiyonlardan korudukları için faydalıdır. Ama yine de rahatsız edici olabilirler.

Öneri: Akıntılardan çok rahatsız oluyorsan ped kullanabilirsin. Tampon kullanma, ve bölgedeki mikroorganizma dengesini bozup enfeksiyonlara yol açabileceğinden ıslak mendil ya da vajinal duş ile silme/yıkama yapma.

Varisli damarlar

Hoş görünmeyen ama normal ve zararsız olan bir başka durum… Varisli damarları daha çok bacaklarında fark edebilirsin. Endişe etmene gerek yok; doğumdan sonra pek çok şey gibi onlar da tarihe karışacak…

Öneri: Dinlenirken bacaklarını kalp seviyenden yukarıya kaldırmayı dene… Aynı zamanda sağlıklı beslenip kilo alımını aşama aşama olacak şekilde bir düzene oturtman da sana bu konuda fayda sağlayabilir. Unutma ki, ekstra ağırlık dolaşım sistemin üzerindeki yükü artırır; bu da istemediğimiz bir şey…

Sırt/bel ağrıları

Karnın büyüdükçe, vücudunun bu yükü taşıyabilmesi için belin daha fazla bükülmeye meyillenir, bu da sırt kaslarının gerilmesine sebep olabilir. 

Öneri: Ilık bir duş, ya da güzel bir masaj -ya da ikisi birden!- bu ağrılara bir nebze iyi gelecektir.

16 Haftalık Gebelik İçin Öneriler

Quad Screen testi hakkında bilgi edin

Quad Screen, bebekte kromozom anormallikleri ya da nöral tüp defekti gibi problemlerin ortaya çıkma riskini ölçmek için yapılan bir kan testidir. Genellikle 15. – 22. haftalar arasında yapılır, en doğru sonuçlar ise 16. – 18. haftalar arasında çıkar. Doktorundan bu test hakkında ayrıntılı bilgi istemeyi unutma.

Kalorilerini iyi seç!

Daha önce hamilelikte egzersizin faydalarından bahsetmiştik değil mi? İşte egzersizin bir güzelliği daha: Yaptığın her yarım saatlik verimli egzersiz için, ekstra 100 – 200 kalori alabilirsin! Önerimiz, bu kalorileri iyi seçmen; besin değeri yüksek, doğal gıdalar her zaman öncelikli olmalı!

Restoran alışkanlıklarını gözden geçir

Öncelikle partnerinle dışarı çıkacağınız zaman “Ben hamileyim…” kartını oynayarak restoranı her zaman senin seçebileceğini hatırlatalım! 

Dışarıda yemek keyifli biliyoruz, ama bildiğin gibi artık yeni yeme alışkanlıkların var… Bunları dışarıda yiyeceğin zamanda uygulamaya dikkat et… Yani masaya gelen ekmek sepetinde tam tahıllı ekmeği seçmeye, bol vitaminli salatalara ve çorbalara ağırlık vermeye, baharatı abartmamaya, çok büyük porsiyonlar yememeye özen göstermelisin. Ayrıca, belli başlı yemeklerin içeriklerinde kendi diyetine uygun ufak tefek değişiklikler yapılmasını rica etmekten de çekinme.

16 Haftalık Gebelik Özeti

  1. Doğuma 24 haftan kaldı!
  2. Bebeğin bir avokado büyüklüğünde! (ortalama 10 – 13 cm, 0.09 – 0.11 kg.)
  3. Gözlerini hareket ettirebiliyor ve gözleri kapalı olsalar da ışığı algılayabiliyorlar.
  4. Artık seni duyabilir!
  5. Ultrason ile bebeğinin cinsiyetini öğrenebilirsin!
  6. Hamile karnın artık iyice belli olabilir, ya da henüz yeteri kadar dikkat çekmeyebilir- iki durum da normal,
  7. Burun tıkanıklığı, vajinal akıntı, sırt ağrıları, varisli damarlar, kabızlık şikayetleri devam edebilir/ortaya çıkabilir,
  8. İkinci trimesterde haftada ortalama 0.4 kilo alman idealdir- kilo alırken abur cuburlardan uzak durmaya, besleyici gıdalara ağırlık vermeye özen göster,
  9. Doktorunla Quad Screen testini konuş,
  10. Kalorilerini dikkatli seç!
  11. Hafta hafta gebelik takibi için hala Gebbe Mobile Uygulamasını indirmediysen HEMEN İNDİR

Önceki İçerik15 Haftalık Gebelik
Sonraki İçerik17 Haftalık Gebelik