19 Haftalık Gebelik ile beraber doğuma 21 hafta kaldı! Bebeğin bu aralar bir mango büyüklüğüne ulaştı (ortalama 15 cm, 0.23 kg.) ve artık ufak tekmeler atmaya başlayabilir, o yüzden hazırlıklı ol! Eğer henüz bir şey hissetmiyorsan da endişelenmene gerek yok, kendisine birazcık daha zaman ver!  

Bebeğinin cildi, artık “Verniks Kazeoza” olarak bilinen beyaz, kremimsi, koruyucu tabaka ile kaplı. Bu tabaka, bebeğinin hassas cildini, etrafındaki amniyotik sıvıdan korur, ve kırışmasını engeller. Ayrıca bu aralar ak ciğerleri gelişiyor; hava kanalları olarak tanımlanabilecek bronşiyoller ortaya çıkıyor.

19 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?

Bacak Krampları

Bacak krampları, ikinci ve üçüncü trimesterde sık rastlanan şikayetlerdendir. Gün içinde de kendilerini gösterebilirler, fakat -maalesef!- çoğunlukla gece ortaya çıkarlar. Hamilelikte bacak kramplarının nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Kimi bunları hamileliğin getirdiği fazla kiloları taşımaktan yorulan kaslara, kimi bacaklarda kan alışverişini sağlayan damarların büyüyen rahim tarafından sıkıştırılmasına, kimi ise beslenme şekline/yeteri kadar su içmemeye bağlamaktadır.

Öneri: Nedeni ne olursa olsun, bacak krampları can sıkabilir. Özellikle yatarken başına gelirse, bacağını uzatıp, bileğini ve ayak parmaklarını nazikçe geriye, kaval kemiğine doğru esnetmeyi deneyebilirsin.

Tekmeler Hakkında…

Bu aralar küçük tekmeler hissetmen de, hissetmemen de normal! Bu hareketler ortalama 18 – 22. haftalar arası hissedilmeye başlar, ve bunları ne zaman hissedeceğin kas yapın, kilon, bebeğin pozisyonu gibi faktörlerle de bağlantılıdır. İlk başlarda midendeki gaz hareketlerini tekme sanman da mümkün fakat merak etme; bebeğin yeteri kadar büyüyüp bu işi çözdüğünde, hareketlerini gayet net hissedeceksin!

İştah Artışı

Bu aralar buzdolabından uzak durmakta zorlanıyor olabilirsin. Bunda bir problem yok. Fakat sağlıksız abur – cuburları ve fast-food tarzı yiyecekleri mümkün olduğunca evden uzak tutmaya çalış! Tabii dozunu kaçırmadıkça arada bir kendini ödüllendirebilirsin!

Esneme İzleri

Esneme izleri hamile kadınların ortalama %90’ında görülen bir durum. Eğer sen de bunları fark ettiysen, merak etme, yalnız değilsin!

Öneri: Bunun kanıtlanmış kesin bir çaresi olması da, esneme ile bağlantılı cilt kuruması ve kaşıntılara iyi gelmesi için kakao yağı gibi sağlıklı nemlendiriciler tercih edebilirsin.

Kabızlık

Artık kabızlığın hamilelik sürecinin normal bir yan etkisi olduğunu biliyorsun. Bol sıvı tüketimi ve lifli gıdalar bu konuda sana yardımcı olacaktır. Fakat bir türlü durumda iyileşme gözükmüyorsa, aldığın takviye gıdalarla alakalı bir sorun da olabilir. Örneğin hamile kadınlar için önemli bir mineral olan demir, kabızlığı daha da kötüleştirebilir. Bu konuda doktoruna danışmanı öneririz.

Baş dönmesi

Büyüyen rahmin kan damalarına baskı uygulayarak beynine kan akışını azaltır, bu da baş dönmesine sebep olabilir. 

Öneri: Artık alışmış olsan bile, riske girme. Baş dönmesi hissettiğinde ne yapmaktaysan biraz ağırdan al; otur ya da uzan ve biraz dinlen.

Sırt/bel ağrıları

Karnın büyüdükçe, vücudun -özellikle de belin- bu ağırlığı taşıyabilmek için fazla mesai yapıyor. Bu aralar hissediyor olabileceğin sırt/bel ağrıları da bunun bir sonucu.

Öneri: Öncelikle zaten yeteri kadar yük taşıyorsun; o yüzden ağır bir şeyler kaldırma. Eğer bir şey kaldırmak zorundaysan da, geniş bir duruş pozisyonu al, eğilmektense dizlerini kır ve belinle değil, kolların ve bacaklarınla yavaşça kaldır.

19 Haftalık Gebelik İçin Öneriler

Mantar enfeksiyonu hakkında bilgi edin

Vajinal mantar enfeksiyonu, ne yazık ki hamileyken yüksek ihtimalle yaşayabileceğin bir problem. Fakat bu aralar ortaya çıkarsa kontrolü daha zor olabilir. Bu konuda doktorunla konuş ve gerekli bilgileri al.

Prenatal masaj (hamile masajı) randevusu al

Biraz rahatlamak istiyorsan, hamile kadınlar için özel bir uygulama olan hamile masajını denemende bir sakınca yok. Bu uygulama için gerçek bir profesyonel seçmeye dikkat et ve mümkünse organik yağlar kullanılmasını iste. Ayrıca, dördüncü aydan sonra sırt üstü yatmak kan damarlarına fazla basınç yapabileceğinden, masaj terapistinden konumunu yastıklar ile yükseltmesini, yani seni tavana değil duvara bakacak şekilde konumlamasını isteyebilirsin.

Lifli gıdaları eksik etme

Sağlıklı, lifli gıdalara ağırlık ver ve bol su iç. Bununla birlikte lifli gıdaları gereğinden fazla tüketmenin de gaz problemine sebep olabileceğini unutma!

Doğum eğitimlerini araştır

Doğumdan bebek bakımına pek çok önemli bilgi edinebileceğin doğum öncesi hazırlık derslerine aslında üçüncü trimesterden önce başlamana gerek yok. Yine de, önceden hazırlık yapmanın bir zararı olmaz! İyice araştırma yapıp, uzmanlar ve daha önce böyle kurslara katılmış olanlarla konuşup, daha sağlıklı bir tercih yapabilirsin.

19 Haftalık Gebelik Özeti

  1. Doğuma 21 haftan kaldı!
  2. Bebeğin bir mango büyüklüğünde! (ortalama 15 cm, 0.23 kg.)
  3. Ufaktan tekmelemelere başlayabilir (henüz hissetmiyorsan endişelenmene gerek yok),
  4. Akciğerleri gelişiyor, 
  5. Cildi, artık “Verniks Kazeoza” olarak bilinen beyaz, kremimsi, koruyucu tabaka ile kaplı,
  6. Sırt/bel ağrıları, baş dönmesi, kabızlık yaşayabilirsin,
  7. İştahında artış olabilir (sağlıksız gıdalardan uzak dur!)
  8. Mantar enfeksiyonu hakkında bilgi edin,
  9. Biraz rahatlamak için prenatal masaj (hamile masajı) randevusu alabilirsin.
  10. Doğum öncesi hazırlık derslerini araştırabilirsin.
  11. Gebbe Mobile Uygulamasını Hala indirmediysen hafta hafta gebelik takibi için HEMEN İNDİR

Önceki İçerik18 Haftalık Gebelik
Sonraki İçerik20 Haftalık Gebelik