Doğuma son 10 hafta! 30 Haftalık Gebelik ‘te bir brokoli boyutlarında olan bebeğin, artık ortalama 41 cm. ve neredeyse 1.5 kilo ağırlığında! Bebeğin -ve karnın- hızla büyümeye devam ediyor. Önümüzdeki 7 hafta boyunca, bebeğin haftada ortalama 200 gr alacak! 

Bu aralar önemli gelişmeler var- öncelikle beyninin kıvrımları oluşmaya başlıyor. Bu kıvrımlar, daha fazla beyin hücresine sahip olması, ya da başka bir deyişle ileride yapacağı kurnazlıklar için gerekli! Lanugo olarak bilinen, anne karnındaki bebeği ısı değişimlerinden koruyan tüy tabakası da artık kaybolmaya başlıyor. Çünkü gelişen beyni ve vücudundaki yağ tabakası sayesinde, vücut ısısı artık kontrol altında… Bir diğer önemli değişim ise; artık kemik iliğinin kırmızı kan hücresi üretimi yapabiliyor olması…

Bebek iyice hareketleniyor!

Artık bebeğinin hareketlerini her gün hissediyor olman lazım! Gün içinde bazen küçük kıpraşmalar, bazen de esaslı yumruk – tekmeler hissedeceksin, ve bunlar yemekten sonra ve -ne yazık ki- uzanırken daha sık kendini gösterecek. Bebeğin artık içerde alanı daralmakta olduğundan, şiddetli tekmelerin sayısı zamanla düşecektir. Bebeğinin hareket etme şekli ve sıklığı değişirse, her ihtimale karşı bunu doktorunla paylaşmanı öneririz.

30 Haftalık Gebelik: Vücudunda Neler Olup Bitiyor?

Maalesef çok hoşuna gitmeyecek bir haberle başlıyoruz- ilk trimesterde yaşadığın ve kurtulduğunu düşündüğün belli başlı belirtiler bu dönem tekrar ortaya çıkabilir. Örneğin süt üretimine hazırlanan göğüslerin tekrar hassaslaşabilir, ve bebeğinin başı artık mesanene baskı yaptığı için tuvalet ziyaretlerin yine sıklaşabilir, ve kendini tekrar yorgun hissetmeye başlayabilirsin. Bakalım bu aralar seni başka neler bekliyor…

Mide yanması

Bebeğini doğurmana yardımcı olması için pelvik kaslarının gevşemesini sağlayan hormonların, aynı zamanda yemek borun ve mideni ayıran kasın da gevşemesine neden olur. Bu da, yiyeceklerin ve sindirim sıvılarının midenden yukarı çıkmasına, ve mide yanması hissetmene sebebiyet verir. Büyüdükçe karnına baskı yapan rahmin de, maalesef bu problemi körükler. 

Öneri: Öncelikle; bol baharatlı, yağlı ve kızarmış yiyecekleri mümkün olduğunca azaltman iyiliğine olacaktır. Küçük öğünler ile beslenmen de önemli. Ayrıca, bir şeyler atıştırırken, ya da öğünlerinden hemen sonra uzanmamaya çalış. Doğumdan sonra, mide yanması da geçecektir.

Şişkinlik/gaz çıkarma

Rahmin genişledikçe, rektum bölgene yaptığı baskı artıyor, bu da bölgedeki kas kontrolünü zayıflattığı için istemsiz olarak gaz çıkarabiliyorsun.

Öneri: Hamileliğin bir başka yan etkisi olan kabızlık, bu problemi körükleyebilir. O yüzden, kabızlığın önüne geçebilmek için bol su içmeye özen göster.

Ayaklarda ve ayak bileklerinde şişme

Hamile kadınların %75’i ayak ve bileklerinde şişkinlikten şikayetçi olur. Eğer sen de bu gruba dahilsen, nasıl görünüyor olurlarsa olsunlar bulabildiğin en konforlu ayakkabıları giy, ve evdeysen gün içinde zaman zaman ayaklarını uzatıp dinlendirmeyi unutma.

Esneme izleri

30. Haftada da cildin, büyüyen karnınla birlikte git gide daha çok esnediği için, vücudunda kırmızı/pembe tonlarında esneme izleri görebilirsin. Bunlar, hoş görünmeseler de tahmin edebileceğin gibi tamamen normal. 

Öneri: Esneme izlerinin bilinen kesin bir çözümü yoktur. O yüzden bunları mucizevi bir şekilde ortadan kaldıracağını iddia eden ürünlere yığınla para vermene hiç gerek yok. Ama büyük ihtimalle kaşınan karnını rahatlaması için çeşitli bakım kremlerini kullanabilirsin.

Kabızlık

Hamileliğinin daha önceki dönemlerinde kabızlık yaşayıp atlatmış olabilirsin. Fakat bu aralar, genişleyen rahminin de etkisiyle bu problem tekrar karşına çıkabilir. 

Öneri: Bol bol su iç. Aynı zamanda fiber ağırlıklı besinleri de diyetinden eksik etme.

30 Haftalık Gebelik için Öneriler

Yatarken yastıklardan destek al

Büyüyen bebeğin diyaframına baskı yaptığı için, kendini minimum fiziksel aktivite sonrasında bile nefes nefese bulabilirsin. Uyuyacağın zaman; sağa dönerek yatıp, yastıklardan destek alarak oturmaya benzer bir pozisyon almayı dene.

Topuklulardan vazgeç!

Değişen ağırlık merkezin ve gevşeyen eklemlerinle bu aralar pek dengeli sayılmazsın. O yüzden hem daha konforlu hissetmek için -bu aralar konfora çok ihtiyacın var!- hem de yürürken düşme riskini minimize etmek adına topuklu ayakkabılarını bir süreliğine rafa kaldır!

Epizyotomi hakkında bilgi edin

Epizyotomi, gereken durumlarda, doğum esnasında bebeğin daha kolay çıkması için vajina ile anüs arasındaki bölgeye uygulanan cerrahi bir kesidir. İlk doğumda vajina esnekliği daha az olduğundan, daha çok ilk kez doğum yapan annelerde bu ihtiyaç ortaya çıkabilir. Doktorunla bunu konuşup daha fazla bilgi almanı öneririz. 

Kegel egzersizleri

30 Haftalık Gebelik ‘te Pelvik kasları güçlendiren kegel egzersizleri; rahmini, mesaneni ve bağırsaklarını destekleyecektir. Aynı zamanda basur ya da idrar tutmakta zorlanma gibi hamilelik esnasında ya da doğumdan sonra yaşayabileceğin problemlerin etkisini azaltacaktır. Nerede olursan ol uygulayabileceğin bu egzersizler, ayrıca doğum yapacağın zaman az önce bahsettiğimiz, epizyotomiye ihtiyaç duyma ihtimalini de düşürür.

Denemek çok kolay: Vajina ve anüs çevresindeki kaslarını kasıp -çişini tutar gibi- 10 saniye boyunca bekle. Daha sonra yavaşça bırak. Bu egzersizleri günde 20’şerden üç set halinde yapabilir, seks esnasında da deneyebilirsin.

Bol su içmen için bir başka neden…

Kulağa paradoks gibi gelse de, aslında sık sık su tüketmek, diğer pek çok faydasının yanı sıra, vücutta çok miktarda sıvı birikmesine de engel olacaktır. Tabii ki hamilelikte belli bir seviyede ödem oluşması normaldir, ama vücut içinde sıvı akışının daima aktif olması, örneğin bileklerinde fazla sıvı birikmesinin önüne geçecektir.

Cilt bakım ürünlerinin seçimi

Artık cilt bakım ürünü satın almadan önce, etiketine de bir göz gezdirmende fayda var… Eğer A vitamini, K vitamini ya da BHA içeriyorsa, bir süreliğine o ürünü kullanmaman daha doğru olabilir- tabii bu konuda doktorundan da onay al. AHA içeren ürünler genellikle güvenli kabul edilir, ama unutma ki bu ürünler de cildini güneşe karşı daha hassas hale getirebilir. Bunu da doktorunla konuşmanı tavsiye ederiz.

SPF 30 ve üzeri koruyucu güneş kremleri ise bu aralar senin dostun; dışarı çıkacağın zamanlarda -hava çok güneşli olmasa bile- onları kullanmaktan çekinme.

30 Haftalık Gebelik için Özet

  1. Doğuma 10 hafta kaldı!
  2. Bebeğin bir brokoli büyüklüğünde (ortalama 41 cm, 1.4 kilo)
  3. Beyninin kıvrımları gelişiyor, ve kemik iliği kırmızı kan hücreleri üretebiliyor!
  4. Artık içeride eskisine göre daha hareketli!
  5. Bu aralar hamileliğinin daha önceki haftalarında yaşayıp atlattığın bazı problemler tekrar kendini gösterebilir- kabızlık, sık idrara çıkma, bitkinlik, göğüslerde hassasiyet gibi…
  6. Bunlar dışında bu dönem mide yanması, esneme izleri, ayak ve ayak bileklerinde şişme, şişkinlik/çıkarma olabilir,
  7. Kegel egzersizlerinin sana faydası olacaktır,
  8. Bol su içmeyi unutma,
  9. Epizyotomi hakkında bilgi edin,
  10. Topuklu ayakkabılarını bir süreliğine rafa kaldır!
  11. Cilt bakım ürünü almadan önce etiketine bir bak, A ve K vitamini ya da BHA içeren ürünleri kullanmaman daha doğru olabilir- bu konuda doktorunla da konuş. 
  12. Bebeğin bu aralar çok hareketli. Tabii alanı daraldığı için şiddetli tekmelerin sayısı azalacak. Eğer hareket etme şekli ve sıklığında değişiklik olursa, bunu doktorunla paylaşmayı unutma.
  13. Gebbe Mobil Uygulamasını İNDİR
Önceki İçerik29 Haftalık Gebelik
Sonraki İçerik31 Haftalık Gebelik