Gebelikte Testler
Gebelikte Testler

Gebelikte testler Gebelik öncesi ve sonrası hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için önem taşımaktadır. Yapılması gereken rutin testler aksatılmamalıdır. Sağlıklık bir gebelik geçirmeniz için ve bazı sorunların önceden tespiti için gebelikte testler önemlidir.

Gebelikte Testler: Gebelik Öncesi Testler

“Gebelik düşüncesi anneliğe atılan ilk adımdır” 

Bazı gebelikler oldukça iyi şekilde planlanmış ve başından sonuna kadar iyi bir şekilde kontrollü olarak bir hekim tarafından izlenme şansına sahipken; maalesef pek çoğunda bu mümkün olmamaktadır.

Anne adayının gebelik öncesi bilinçli olması ve isteyerek gebeliğe karar verilmiş olması gebelikte ortaya çıkabilecek pek çok rahatsızlığı önleyecektir.

Bazen ise tamamen beklenmeyen bir gebelik sonrası özellikle gebeliğin ilk üç ayı zorlu bir adaptasyon problemiyle geçebilir. Ancak gebeliği psikolojik olarak kabullendikten sonra bir rahatlama hissedilir ve sorunların pek çoğu hallolmuş olur. Burada yapılan en sık hata ise acele karar verip gebeliğin kürtajla sonlandırılmasıdır.

Eğer bir gebelik düşünüyorsanız;

Hekiminize gebe kalmadan önce gidip muayene olmanızda fayda var. Muayene sonrası genital bölgenizle ilgili pek çok problem giderilecektir. Çünkü, pek çok tedavi yöntemi ve ilaç gebeliğinizde bebeğiniz üzerinde olumsuz etkilerinden dolayı gebelik süresince uygulanamaz.

Gebelik öncesi bazı tahlilleri yaptırmanız gebelik izleminizde oldukça kolaylıklar sağlayacaktır.

Bu testler:

  1. Kan grubu
  2. Pelvik ultrasonografi
  3. Tam idrar tahlili
  4. Tam kan sayımı
  5. Rutin biyokimya (Açlık kan şekeri, üre, kreatinin, SGOT, SGPT),
  6. Kanama profili (Kanama ve pıhtılaşma zamanları, APTT, PTT, fibrinojen)
  7. TORCH testleri (Toxoplasma, Kızamıkçık, Sitomegalovirüs, Herpes)
  8. (Gerekirse) serum B12 ve folik asit düzeyleri olarak özetlenebilir.

Ancak önceki gebeliklerinizde birtakım problemler ortaya çıkmışsa veya anne-baba adaylarının önceden sistemik bir rahatsızlıkları varsa daha özel testler de hekiminiz tarafından istenebilir. Bu durumda gebeliğiniz “riskli gebelikler” grubuna girecektir.

Gebelik öncesi diş problemleriniz varsa bunları önceden halletmenizde fayda vardır. Çünkü gebeliğinizle birlikte bu problemleriniz artabilir.

Gebelik öncesi hemoroid (Basur), anal fissür gibi makatla ilgili problemleriniz varsa bunların önceden giderilmesi gebeliğiniz süresince size rahatlık sağlayacaktır.

Gebe kalmadan yaklaşık 3 ay önce başlayıp gebeliğin en az ilk 4 ayı boyunca kullanılan folik asit hapları “nöral tüp defektleri” adı altındaki bir grup rahatsızlıktan bebeğinizi koruyacaktır. Bu yüzden gebelik öncesi folik asit içeren hapları kullanmanızda fayda var. Kullanım şekli ve dozları konusunda doktorunuza danışınız. Doktorunuza bu süreçte aklınıza takılan her soruyu sorabilirsiniz. 

Gebelikte Testler: Rutin Tarama Testleri

Planlı bir gebeliğiniz var ise doktorunuz veya ebeniz gebeliğiniz süresinde kendinizin ve bebeğinizin sağlığı için birçok rutin tarama ‘nın yapılacağı konusunda sizi bilgilendirecektir. Gebelikte testler bebeğiniz ve sizin sağlığı için aksatılmamalıdır.

Gebelik sürecinde gestasyonel diyabet açısından risk grubunda ve açlık plazma glukozu 100-126 arasında olan gebelere glukoz tarama testinin yapılması gerekmektedir. Gebe risk grubunda değilse gebeliğin 24-28. haftaları arasında glukoz tarama testinin yapılması için ebeniz veya doktorunuz size bilgi verecek ve testin yapılmasını sağlayacaktır. 

Gebelikte Yapılan diğer testler ise;

  1. Tiroit dokularının sağlıklı çalışıp çalışmadığı ile ilgili TSH testi
  2. Fetal anomaliler ve kromozomal anoploidi tarama testleri ve USG incelemeleri
  3. 11-14 haftalar arasında ultrasonografi ile ense saydamlığı ve combine test 
  4. 16-20 haftalar arasında maternal serum AFP 
  5. 16-20 haftalar arasında üçlü/dörtlü test (combine test yapılmamışsa) 
  6. 18-22 haftalar arasında fetal anomali taraması 
  7. Gebeliğinizin semptomlarına göre gereken diğer testler doktorunuz kontrolünde ve önerisinde yapılması sağlanacaktır. 

Ayrıca Gebelikte Testler ile İlgili Videoyu İZLEYEBİLİRSİNİZ.

Önceki İçerikSuda Doğum ve Merak Ettikleriniz
Sonraki İçerikGebelikte Vitamin ve Mineral Listesi
Op.Dr. Selçuk Somer 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirmiş ve aynı yıl Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde uzmanlık görevine başlamıştır. 1993 ve 1995 yılları arasında Almanya Batı Berlin Üniversitesi ve Münster Üniversitesinde Perinatoloji bölümünde çalışmıştır. Sonrasında Süleymaniye Doğum Evi, Taksim Hastanesi ve Amerikan Hastanesinde çalışmıştır. Ayrıca Avrupa Hastanesi, Duygu Hastanesi ve Reyap Hastanelerinde 5 yıl süre ile ileri düzey ayrıntılı gebelik USG konusunda çalışmıştır.