Gebelikte seyahat çok dikkate alınmayan bir konu gibi gözükse de bir çok gebe bu konuda dikkatli davranmakta ve doğru yapmaktalar. Hangi aylarda seyahat edilebilir? Gebelikte seyahat ederken nelere dikkat edilmelidir? Yaz tatillerinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Gibi soruların tümünü sizler için yazdık.
Gebelikte Seyahat Edilir mi?
Gebelik, yaşamı kısıtlayan ve seyahat planlarının ertelenmesine neden olan bir hastalık dönemi olarak görülmemeli. Bu doğal dönemde herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığınız sürece hayatınıza normal bir şekilde devam edebilirsiniz.
Gebelik sürecinde gebelerin en fazla merak ettikleri konulardan biri seyahat etmek.
Gebelik döneminde uçuş planlaması yaparken bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenler
- Gebe yolcular, 28. haftanın başından 35. haftanın sonuna kadar doktorlarından aldıkları “uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ibaresinin bulunduğu raporla birlikte seyahat edebilir. 36. hafta ve sonrasında doktor raporu olsa bile gebe yolcuların seyahatine izin verilmez.
- Gebelik döneminizde uçuşunuzu planlamadan önce takip etmeniz gideceğiniz yer ile ilgili aşı yaptırılması gerekiyor ise aşı yaptırmanız gerekebilir.
- Gebelik döneminizde büyük komplikasyonlarla karşılaşıyorsanız uçuş planı yapmayın.
- Hamilelik döneminde kanama, erken doğum şüphesi, yüksek tansiyon ve ciddi kansızlık gibi durumlarda uçakla seyahatten kaçınmak gerekir.
Uçuşta koltuk tercihi: Gebe yolcular daha rahat hissetmek için koridor koltuğunu tercih edebilirler.
Gebelikte Seyahat ‘te Yaz Tatillerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebelikte seyahat denildiği zaman akla gelen ve vaz geçilemeyen yaz tatil ve seyahatleridir. Yaz aylarında gebelik süreci bazen bunaltıcı bazen ise güzel olabiliyor. Şimdi sizlere yaz aylarında gebelik sürecinizi daha rahat geçirmenizi sağlayacak öneriler vereceğiz.
Gebelerde gebelikle birlikte kan hacmi, solunum sayısı ve kalp hızı artar, akciğerlerin alanı daralır. Gebelikte gerçekleşen bu fizyolojik değişiklikler nedeniyle gebelerde sıcak havalarda kolayca nefes darlığı ve solunum sıkıntısı gelişebilir.
Yaz dönemi yüksek ısı ve terleme nedeniyle meydana gelen sıvı kaybının yeterince yerine konmaması tansiyon düşmesi ve bayılmaya yol açabilir.
Bu nedenle yaz döneminde:
- Gebeler günde 2-3 litre gerekirse daha fazla temel olarak su ağırlıklı sıvı almalı ,
- Saat 11-16 arası direkt güneşe maruz kalmamalı,
- Çok sıcak çok nemli günlerde dışarı çıkmaktan kaçınmalıdır.
- Serinlemek amacıyla aşırı soğuk su tüketilmemelidir.
- Vücut ısısını düşürmek için ara ara ılık su ile ayaktan duş yapılabilir.
Denize sabahları saat 11’den önce girilmelidir. Temiz ortamda havuza girilebilir. Uzun süre ıslak mayo ile kalınmamalıdır. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için yüksek koruma faktörlü yüz ve vücut kremleri kullanılabilir. Güneş gözlüğü, geniş kenarlı şapka ve şemsiye güneşten korunmakta yararlı olabilir.
Yazın Gebe Seyahati ve Giyim
Yaz dönemi terleme arttığından havalanması iyi olan ince pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Gebeliğin artmış doğal akıntısına nem ve sıcak eklenince kolayca enfeksiyon gelişebilir. Bu nedenle pantolon yerine etek tarzı kıyafetler tercih edilmeli, pamuklu iç çamaşırı kullanılmalı, nemli bir ortam yaratan günlük petlerden kaçınılmalıdır.
Yazın Gebe Seyahati ve ayak şişkinliği:
Gebelikte kan hacmi ve damar geçirgenliğinin artması nedeniyle özellikle yazın bacaklarda şişlikler artabilir. Gün içinde ara ara uzanmak bacakları hafif yukarı kaldırarak dinlendirmek yararlı olur. Gerekirse bir numara büyük ayakkabı kullanılabilir. Ayakta burkulma ve düşmeye neden olabilecek topuklu, yüksek tabanlı açık ayakkabılardan kaçınılmalıdır.
Yazın Gebe Seyahati ve diğer dikkat edilmesi gerekenler:
Yaz dönemi ishal, besin zehirlenmesi riskini arttıracağı için gebeler açıkta satılan gıdaları tüketmemelidir. Sindirimi zor olan acı, baharatlı, kızartılmış yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Pastörize sütten yapılmış dondurma tüketilebilir.
Hamilelikte Seyahat için İlgili videoyu BU LİNKTEN izleyebilirsiniz.