Hamilelikte aşı
Hamilelikte aşı

Hamilelikte aşı diğer zamanlarda uygulanan erişkin bağışıklama aşıları içerisinde önemli bir yer tutmaktatır. Hamilelik döneminde şüphesis ki fetüs ve anne dikkate alınarak düşünülmesi gerekmektedir. Tüm dünyada da hamilelikte aşı konusunda ciddi çalışmalar sürekli devam etmektedir. Hamilelikte aşı hem bebeği hem de anneyi bazı hastalıklardan korunmak için yapılamaktadır. Bunlardan bazılarını aşağıda inceleyelim

Hamilelikte Tetanos Aşısı

Hamilelikte Aşı (Tetanoz Aşısı): Gebelik dönemi ile ilgili en önemli şeylerden biri aşılama durumudur. Gebelikte aşılama ile güvenli bir gebelik süreci geçirebilirsiniz. Aile Sağlığı Merkezleri veya doktorunuza giderek aşılama durumunuz konusunda bilgi alışverişinde bulunmanız gerekmektedir. Doktorunuz sizi eksik veya yapılması gereken aşılar konusunda bilgilendirecek ve yönlendirecektir. Hamilelikte aşı bu süreçte önemli rol oynamaktadır.

Gebelik döneminde yapılması gereken aşılardan biri tetanos aşısıdır. 

Gebe tespit edildiğinde ya da doğurganlık yaş grubunda bir kadınla karşılaşıldığında kadın hiç aşısız ise ya da aşılama durumu bilinmiyorsa primer immünizasyon yapılması gerekmektedir. Güncel aşı takvimime göre 3 doz Td aşısı uygulaması yapılması sağlanacaktır. Tetanos aşılaması yapılan her kadına bir “Erişkin Difteri Tetanos (Td) Aşı Kartı” düzenlenmelidir. 

Hiç aşılanmamış gebelerin en az iki doz Td aşısı almaları sağlanmalıdır. İkinci doz doğumdan en az iki hafta önce tamamlanmalıdır. Yeterli süre sağlanamadıysa tek doz Td almış gebenin ve bebeğinin tetanoz hastalığı açısından risk altında olduğu dikkate alınmalıdır. Temiz doğum şartlarının sağlanması ve bebeğin göbek bakımının doğru yapılması daha da önem kazanmaktadır. 

Hamilelikte Boğmaca Aşısı

Gebelik süresince yapılması gereken bir diğer aşı ise boğmaca aşısıdır. 

Hamilelikte Aşı (Boğmaca Aşısı): Birçok gelişmiş ülke yenidoğan bebeği aynı zamanda boğmacadan da korumak için gebelikteki 2. doz tetanos rapelini Tdap olarak yapılmaktadır. Boğmaca aşısı daha önceki aşılanmaya bakılmaksızın tüm gebelere önerilir. ACIP 2013 yılında tüm gebelere daha önceki aşı durumuna bakılmaksızın 27-36 haftalar arasında boğmaca aşısı yapılmasının doğacak bebeği koruması açısından önermektedir.

Boğmaca maruziyeti açısından yüksek riskli gebe kadınlar;

  1. Sağlık çalışanları
  2. Çocukla teması olan çalışanlar
  3. 12 aydan küçük bebeklerin bakıcıları
  4. Adölesanlar

Bu yüksek riskli grupta yer alıyorsanız sağlık kuruluşuna başvurmanız ve doktorunuza danışmanız gerekir.

Tenanos aşısında belirtiğimiz gibi gebelik sürecinde aşılama konusunda bilgilenmeniz önemlidir. 

Hamilelikte Hepatit Aşısı

Gebelik süresince yapılması gereken bir diğer aşı ise hepatit aşısıdır. 

Hamilelikte Aşı (Hepatit Aşısı): Gebelikte yapılan tetkikte HbsAg (-), Anti HBs negatif çıkan ve gebelik sırasında HBV ile enfekte olma riski bulunan gebelere; gebelik sırasında da (2. veya 3. trimesterde) hepatit B aşısı 0-1-6 ay aşı şemasıyla yapılabilir. Gebelikte aşılanmayan anneler doğumdan sonra aşılanabilir.

Bu konularda doktorunuz size gerekli bilgilendirmeyi ve yönlendirmeyi yapacaktır. Halilelikte aşı konusunu dikkate alınız. Bağlantılı olarak Hamilelikte ilaç kullanımı yazımızı da inceleyiniz. Ayrıca yurt dışı seyahatine gidiyordanız gideceğiniz ülke için varsa gerekli aşıları inceleyerek yine doktorunuza danışınız.

Önceki İçerikGebelikte Seyahat
Sonraki İçerikHamilelikte Sırt Ağrısı
Op.Dr. Selçuk Somer 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirmiş ve aynı yıl Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde uzmanlık görevine başlamıştır. 1993 ve 1995 yılları arasında Almanya Batı Berlin Üniversitesi ve Münster Üniversitesinde Perinatoloji bölümünde çalışmıştır. Sonrasında Süleymaniye Doğum Evi, Taksim Hastanesi ve Amerikan Hastanesinde çalışmıştır. Ayrıca Avrupa Hastanesi, Duygu Hastanesi ve Reyap Hastanelerinde 5 yıl süre ile ileri düzey ayrıntılı gebelik USG konusunda çalışmıştır.