Anne olmak, pek çok yetişkin kadının en büyük hayallerinden biri. Bununla birlikte, bilindiği gibi, başarılı bir hamilelik için birden fazla şartın sağlanması gerekiyor ve çeşitli faktörlerin etkisiyle bu şartlar sağlanmadığında, hamilelik de gerçekleşmiyor. Bu yazımızda, nadir görülen bir durum olan ve hamilelikle kolayca karıştırılabilen yalancı gebelik ‘ten, ve belli başlı sebeplerinden kısaca bahsedeceğiz.
Yalancı Gebelik Nedir?
Basitçe tanımlamak gerekecek olursa, kadının aslında hamile olmamasına rağmen kendini hamile olduğuna inandırması durumudur. Hatta bu kendini inandırma hali o kadar ileriye gider ki, kadın bulantı, kusma, adetten kesilme, karnın büyümesi ya da memeden süt gelmesi gibi hamilelik belirtilerini yaşamaya başlar. Bu durum tıp literatüründe “pseudocyesis” olarak da biliniyor.
Yalancı Gebelik Nedenleri
Psikolojik bir problemin fiziksel yansıması olarak görülmektedir. Bu durumun nasıl işlediği tam olarak açıklanamasa da, altında hem psikolojik sorunların, hem de merkezi sinir sistemi ve endokrin sistemle alakalı sorunların yatabileceği düşünülüyor. Gebe kalmayı çok isteyen kadınların -bunun sebebi kısırlık, yakın zamanda yapılan düşük(ler) ya da menopoz gibi etkenler olabilir- vücutlarında hamilelik belirtisi benzeri durumlar ortaya çıkabiliyor- göğüslerin ve karnın şişmesi gibi. Beynin de bu sinyalleri hamilelik olarak yorumlayıp bunun üzerine hamilelik hormonları salgılayarak gerçek belirtilerin ortaya çıkmasını sağladığı düşünülüyor. Benzer bir şekilde, hamile olmaktan çok korkan kadınlarda da yalancı gebeliğin yaşanması ihtimalinin daha yüksek olduğu düşünülüyor.
Yalancı Gebelik Belirtileri
Normal yöntemle hamile olan kadınların yaşadığı belirtilerin çoğunu gösterebilir. Bunlardan bazılarını şu şekilde saymak mümkün:
- Adet gecikmesi,
- Karnın şişmesi,
- Büyüyen ve hassaslaşan göğüsler,
- Göğüslerden süt gelmesi,
- Kilo alma,
- Bulantı ve kusma…
Bu belirtiler yalnızca birkaç hafta, birkaç ay ve hatta yıllar sürebiliyor.
Yalancı Gebelik Tanısı Nasıl Koyulur?
Doktorlar, tanıyı koymak adına, standart hamilelik testlerini gerçekleştirebilir. Pelvik muayeneyi de içeren bir fiziksel muayene, ardından idrar tahlili ve ultrason görüntüsü istenebilir. Bu yöntemler sonunda varsa teşhis konulabilir.