Close-up of woman after forties touching her pregnant belly. Waiting for her first baby

35 yaşından sonra hamilelik kulağa zor gelmektedir. Bilindiği gibi, kadınlarda 30’lu yaşları geçtikten sonra yumurta sayısı ve kalitesinde azalma meydana gelir. Bu da bu yaştan sonra hamile kalmanın biraz daha zorlaşacağı anlamına gelir. Ayrıca, bu yaşlarda gerçekleşen hamileliklerde de belli başlı olumsuz durumların ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir. Bununla birlikte, 35 yaşından sonra da hamile kalıp gayet sağlıklı bir hamilelik süreci geçiren pek çok kadın olduğunu da unutmamak gerekir.

Yazının geri kalanında, 35 yaş ve daha üstü kadınlarda hamilelik ile ilgili merak edilen konulara kısaca değineceğiz.

35 Yaşından Sonra Hamilelik Riskleri Nelerdir?

35 yaşından sonra hamilelik, belli başlı komplikasyonların ortaya çıkma ihtimalini artırır. Bunlar arasından öne çıkanlar, şu şekilde sıralanabilir:

  1. Gestasyonel diyabet ortaya çıkması ihtimali artar,
  2. Düşük ve ölü doğum riski artar,
  3. Sezaryen ihtimalini tercih etmeye yol açacak komplikasyonların ortaya çıkma ihtimali artar,
  4. Erken doğum riski artar,
  5. Düşük doğum ağırlığı riski artar,
  6. Doğum kusurlarının -Down sendromu gibi- ortaya çıkma riski artar,
  7. Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) riski artar.

35 Yaşından sonra hamilelik ‘de Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Neler Yapabilir?

35 yaşında veya daha sonra hamile kalmak isteyen kadınların, daha sağlıklı bir hamilelik süreci için yapabilecekleri belli başlı şeyler mevcut. Bunlar arasından bazılarını şu şekilde sıralamak mümkün:

  1. Hamile kalmadan önce muayene: Doktorunuzla bir araya gelerek, genel sağlık durumunuzu konuşabilir, yapmanız gerekecek hayat tarzı değişikliklerinden, bahsedebilir , ve hamile kalma şansınızı artırmak/hamile kaldığınızda daha sağlıklı bir süreç geçirmek için yapılabilecekler hakkında bilgi alabilirsiniz.
  2. Sağlıklı beslenin: Doğru beslenme, kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir nokta… Hamileliğiniz boyunca folik aside, demire, D vitaminine ve belli başlı diğer bileşenlere normal seviyelerden daha fazla ihtiyacınız olacak. Hamilelikte beslenmeyle ilgili yazımıza göz atarak, bu konuda ayrıntılı bilgi almanız mümkün. Linke Buradan Ulaşabilirsiniz
  3. 35 yaşın üzerindeki kadınların yaptırabildiği çeşitli tarama ve testleri almayı düşünün. Doktorunuz, 35 yaş üzeri anne adayların yaptırmak isteyebileceği belli başlı testler konusunda sizi bilgilendirecektir- bu testler sayesinde doğum kusurları gibi risklerden daha önce haberdar olabilirsiniz.
  4. Mevcut sağlık problemleriniz için tedavi alın, ve kullandığınız ilaçların hamilelikte kullanım için de uygun olup olmadığından emin olun- gerekiyorsa doktorunuzun da onayıyla alternatiflerine yönelebilirsiniz.
  5. Hamile kalmadan önce sağlıklı bir kiloyu bulun. Eğer ideal kilonuzun çok üzerinde ya da altındaysanız, hamilelikte sağlık problemleri yaşama riskiniz de yükselir.
  6. Sigara, alkol gibi alışkanlıkları bırakın, ve kimyasallardan mümkün olduğunca uzak durun.
  7. Düzenli egzersiz yapın. Düzenli fiziksel aktivite sizi daha güçlü kılacak, doğum sürecine daha iyi hazırlayacaktır.

Önceki İçerikYalancı Gebelik
Sonraki İçerikBebeklerde 5 Duyunun Gelişimi
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.