Hamilelikte kabızlık
Hamilelikte kabızlık

Hamilelikte kabızlık son trimesterda (son 3 aylık dönemde) hemoroid ile beraber çok artan şikayetlerden birisidir. Sindirim sistemimiz beslenme biçimimizden çok etkilenmektedir. Hızlı ve çok miktarda yemek yemek, düzensiz beslenme sindirim sistemini zorlar.

Hamilelikte Kabızlık Neden Oluşur?

Kilo alımının artması bebeğin rahim artık leğen kemiğine sığmadığından oradaki organları baskılar ve yukarı doğru iter. Bağırsağı baskılaması ve değişen hormonların etkisiyle hemoroid (basur) denilen durum ortaya çıkar. Yavaşlayan bağırsak hareketleri nedeniyle oluşan kabızlıktan korunmak için beslenmenize dikkat etmeniz oldukça önemlidir.

Hamilelikte Kabızlık ‘ın Önüne Nasıl Geçilir?

Günlük su içiminiz 2-2.5 litrenin altına inmemelidir. Ayrıca meyve, sebze, tam tahıllı ürünler, kuru baklagiller gibi lif ve posa içeriği yüksek besinlerle beslenmeniz gerekir. Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmeli, haftada en az 2 gün kuru baklagil tüketmeli, günlük beslenmenizde tam tahıllı ekmek, bulgur, yulaf gibi besinleri bulundurmalısınız. Ayrıca kuru kayısı, kuru incir, kuru erik gibi kurutulmuş meyveleri tüketmeniz veya bunları hoşaf veya komposto yapıp içmeniz size yardımcı olacaktır. Sindirim sistemin genel sağlığı için öğün atlamamalı ve yemeklerinizi yavaş yavaş çiğneyerek tüketmelisiniz. Özellikle kahvaltı sindirim sisteminin çalışmaya başlaması için en önemli öğündür. Ayrıca fiziksel aktivitenin arttırılması da bağırsak hareketlerini hızlandıracaktır ve hamilelikte kabızlık için faydalı olacaktır. Eğer riskli bir gebelik geçirmiyorsanız yüzme, yürüyüş, pilates gibi hafif egzersizleri her gün 30 dk yapabilirsiniz.

Probiyotikler ‘in Kabızlığa Faydaları

Hamilelikte kabızlık için Probiyotikler sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olurlar. Kefir, yoğurt, bazı peynirler, kombucha, turşu, sirke gibi besinlerden de ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Düzenli beslenmenize rağmen hala hamilelikte kabızlık şikayetiniz geçmiyorsa piyasada tablet, damla veya saşe formunda probiyotik besin destekleri bulunmaktadır. Kalite ve içerikleri, faydalı bakteri sayısı farklılık gösterebilir. Probiyotiklerin etkili olabilmesi için bu bakterilerin kalın bağırsağa değişime uğramadan ve canlı olarak ulaşması gerekmektedir. Bu nedenle besin desteği olarak probiyotik ürün satın alırken mide asidi ve safraya karşı dayanıklı olanlar tercih edilmelidir. Doktorunuzun bilgisi ve yönlendirmesiyle probiyotik desteği alabilirsiniz.

Hamilelik döneminde her haftanın ilgili videolarınıizlemek için Gebbe Mobil Uygulamasını İNDİRİN

Önceki İçerikHamilelikte Mide Yanması (Ekşimesi)
Sonraki İçerikHamilelikte Omega 3
Diyetisyen Damla Arslan 2014 yılında Hacettepe Üniversitesinden "Beslenme ve Diyetetik" bölümünden mezun olmuştur. Aynı yıl Vogue Life Club'da beslenme danışmanlığı yapmıştır. Sonrasında BOBgym Nişantaşında Diyetisyen olarak çalışmış ve sonrasında Neurofeed Dikkat ve Psikiyatri Merkezinde görev almıştır. 2 yıl HSBC Genel Müdürlüğünde Diyetisyen olarak çalıştıktan sonra kendi danışmanlık merkezinde hizmet vermektedir.