Suda Doğum, Gebeler tarafından doğum çeşitleri açısından gebelik sürecinde en fazla merak edilenlerden arasında suda doğum konusu yer almaktadır.
Suda Doğum Nedir?
Daha konforlu, hareket kabiliyeti olan, sıcak su içeren küvetlerde gerçekleşen alternatif bir doğum şekli olarak kabul edilmektedir. Tarih boyunca doğum sancısını, kaygısını azaltacak yöntemler aranmış, doğum eylemi sırasında yardımcı olacak farklı metodlar denenmiştir. Günümüzde de popüler hale gelmiş sezaryen doğum oranlarını düşürmek, normal doğuma özendirip, maliyeti azaltacak alternatif yöntemler aranmaktadır. 36-37 derece sıcaklıktaki suyla dolu bir havuz veya küvette uzman doktorlar eşliğinde yapılan alternatif bir doğum uygulamasıdır.
Suda Doğumun Avantajları Nelerdir?
- Sıcak su vücudu rahatlatan endorfin hormonunun salgılanmasını kolaylaştırarak gebenin daha az ağrı ve daha az endişe hissetmesini sağlıyor.
- Daha az ağrı hissetmeleri nedeniyle ağrı kesici ilaç kullanma ihtiyacı azalıyor.
- Ilık su anneye daha rahat hareket etme imkanı sağlıyor.
- Bebek 38 hafta sıvı ortamda bulunduktan sonra suya olan doğumda ortam farkı olmadığından bebek hayata yumuşak bir geçiş yapmış oluyor.
- Doğum kanalı yaralanmaları, doğum sonrası kanamaları azalıyor.
Kimler Suda Doğum Yapamaz?
- Bebeğin başıyla gelmediği durumlarda
- Çoğul gebelikte, iri bebek, erken doğum durumunda
- Annenin erken suyu gelmesi, bebeğin eşinin önde olması, aşırı kanaması,
- Bebek rahim içinde sıkıntıda ve sürekli fetal kalp atım izlenmesinin gerektiği durumlarda
- Baş pelvis uygunsuzluğunda, anne çok kiloluysa
- Annenin sistemik hastalıkları, enfeksiyonları (HIV, Hepatit, aktif genital enfeksiyonları) mevcutsa
Suda Doğum Nasıl Gerçekleşiyor?
- Anne adayı doğum sancıları başladığında özel olarak hazırlanmış bir kıyafet giydirilir, 35-37 derecede sıcak suyla dolu bir havuza alınır.
- Doğum eylemi süresince suni sancı, epidural anestezi uygulanmaz. Sıcak suyun gevşetici etkisinden yararlanılır. Anne ve bebek yakından monitorize edilir.
- Doğum gerçekleştikten sonra anne kanama kontrolü için sudan çıkarılarak normal doğum masasına alınır, bebek de bakıma ve takibe alınmaktadır.
Ülkemizde suda doğum ünitesi kurulan birçok hastane ve bu alanda uzmanlaşmış birçok hekim bulunmaktadır. Çocuğunuzu bu doğum yöntemi ile dünyaya getirmek isterseniz doktorunuz ile bu konuyu gebelik sürecinizde konuşabilirsiniz.
Diğer doğum çeşitleri görmek için Doğum Çeşitleri yazımızı okuyunuz.
İlgili Video için TIKLAYINIZ.