Sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz bir bileşen olan doğru ve dengeli beslenme, hamilelik söz konusu olduğunda ise her zamankinden daha da önemli bir hal alıyor. Peki hem kendileri hem de gelişmekte olan bebekleri için beslenmek zorunda olan anne adaylarının vejetaryen olmasının hamilelik sürecine ve bebek gelişimine etkileri neler? Hamilelikte vejetaryen beslenmenin olumsuz yanları var mı? Yazının geri kalanında, pek çok kişinin merak ettiği bu soruyu cevaplayacağız.
Hamile Kadınların Vejetaryen Olması Sağlıklı mıdır?
Bu sorunun kısa cevabı; evet, hamilelikte vejetaryen beslenmek sağlıklıdır. Fakat vejetaryen anne adaylarının dikkat etmesi gereken çeşitli noktalar da mevcut. Vejetaryen hamilelik konusu için bunları biraz açalım…
Hamilelikte hem çok çeşitli hem de dengeli bir beslenme rutinine sahip olmak önemli. Eti bu denklemden çıkarttığımızda, özellikle de et, tavuk ve balıkta bulunan B12 ve demirin yeterli miktarda alınmasına özen göstermek gerekiyor. Aynı zamanda et önemli bir protein kaynağı da olduğundan, vejetaryen kadınların protein alımlarını çok iyi takip etmeleri, ve yeterli miktarda aldıklarından emin olmaları gerekiyor- bu süreçte doktor onayıyla protein takviyesi bile gerekebilir. Hamile kadınların günde en az ortalama 70 – 75 gr proteine ihtiyaçları olduğu biliniyor.
Genel olarak, vejetaryen hamilelik ‘te kadınların dikkat etmeleri gereken önemli bileşenler, günlük alınmaları gereken ortalama miktar (tabii bunlar genel bilgiler olduğu için kişiden kişiye değişebilir, bu konuda en net bilgi için doktorunuza danışın) ve kaynakları kısaca şu şekilde sıralanabilir:
- Kalsiyum (1000 mg)– Süt ürünleri, soya fasulyeleri, ve kalsiyum ile güçlendirilmiş çeşitli ürünler (mısır gevreği gibi)
- Folat (600 mcg) – Yeşil yapraklı sebzeler, folat ile güçlendirilmiş gıdalar ve takviye gıdalar
- Demir (27 mg) – Fasulye, yeşil yapraklı sebzeler, tofu, mor erik, kinoa, demir ile güçlendirilmiş ürünler
- Protein (70 – 75 gr) – Süt ürünleri, soya ürünleri, mercimek, kuru yemişler
- B12 (2.6 mcg) – B12 ile güçlendirilmiş ürünler ve/veya takviye gıda
- D Vitamini (600 IU) – Yumurta, inek sütü, D vitamini ile güçlendirilmiş ürünler ve/veya gıda takviyesi
Yukarıdaki listede de görülebileceği gibi, hamile vejetaryen kadınların hem çok çeşitli bir beslenme rutinine sahip olması, hem de doktorlarının tavsiye edeceği takviye gıdaları almaları önemli… Kısacası, vejetaryen beslenme ile hem anne adayı hem de bebek için gayet sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek mümkün. Fakat alınan besinlere, miktarlarına ve takviyelere çok dikkat etmek, ve besin alım takibini iyi yapmak çok büyük önem taşıyor.
Youtube Kanalımızda Diyetisyen Gözdem Başarır ‘ın HAMİLELİKTE VEGANLIK VE VEJETARYENLİK videolarını da izlemeyi unutmayın