Spor her zaman hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Hamilelikte de bunun aynı şekilde devam etmesi gerekir. Bazı anne adaylar hamileyken kendilerini çok kısıtlayabilirler ama bunu yapmalarına hiç gerek yok. Asla vazgeçilmemesi gereken sporlardan birisi ise yüzmedir. 

Hamileyken yüzmek size iyi gelecek. Bu yazı içerisinde çok fazla bilgi öğreneceksiniz ve aslında hamileyken yüzmenin ne kadar da faydalı olduğunu göreceksiniz. 

Ama yüzmek faydalı olsa da yine de hamile olduğunuzu unutmayın, bu sebeple bazı noktalarda dikkat etmeniz gerekecek. 

Hamilelikte Yüzme

Eğer yaz aylarında hamileliğiniz devam ediyorsa ve kumun, güneşin ve o tuzlu suyun tadını çıkarmak istiyorsanız siz de girin. Karnınız ne kadar büyürse büyüsün, dikkatli olduğunuz ve kendinizi çok fazla yormadığınız sürece hamileyken yüzmek çok faydalıdır. 

İşte hamileyken yüzmenin faydaları:

  • İlk üç aylık dönemdeyseniz ve mide bulantılarınız çoksa, yüzdüğünüz ve rahatladığınız bu süreçte şikayetleriniz azalacak.
  • Sırt ve bel ağrılarınızı azaltacak, eğer çok ağrınız yoksa da olanı yok edecek. 
  • Kaslarınızın kuvvetlenmesini sağlayacak.
  • Vücudunuzun daha çevik olmasını sağlayacak.
  • Psikolojik anlamda da rahatlamanıza yardımcı olacak. 
  • Uykusuzluk sorununuz varsa onu ortadan kaldırır ve ayrıca aşırı kilo almanızı da engeller. Çünkü vücudunuz hareket haline ve hamile olsanız bile yağ yakıyorsunuz.
  • Tansiyon sorununuz olmaz. 
  • Dinlenmenize yardımcı olur. 
  • Eğer normal doğum yapmayı düşünüyorsanız ciddi faydası olacak. 
  • Doğumdan sonrası için de lohusalık döneminizi rahat geçirmenizi sağlayacak.
  • Buna ek olarak doğum sonrasında eski formunuza kavuşmanız da kısa sürecek. Kendinizi daha dinç hissedeceksiniz. 

Gördüğünüz üzere aslında düşünüldüğü gibi uzak durulması ya da yapılmaması gereken bir durum değildir. Aksine mutlaka yapmanız gerekiyor. Ama yazının başında da bahsettiğimiz üzere dikkat etmeniz gereken bazı durumları da göz ardı etmemelisiniz. 

Hamilelikte Nasıl Güneşlenmelisiniz?

Burası önemlidir. Çünkü bazen güneşlenmenin ve bronzlaşmanın tadı kaçabilir ve bambaşka bir ten rengine dönüşebiliriz. İşte hamileyken buna çok dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle güneşin en etkili olduğu saatlerde denize girmemelisiniz ve güneş ışığından da uzak durmalısınız. 

Fazla güneş ve ışık, anne adayında su kaybına yol açar. Aynı zamanda tansiyonunu düşürebilir ve güneş çarpabilir. Buna ek olarak deniz içerisinde de dikkatli olmalısınız. Ahtapotlar ya da deniz anaları oldukça tehlikelidir. Onları görürseniz hemen uzaklaşmalısınız. 

Güneş ışınları bildiğiniz üzere ciltte lekelenmelere sebep olur. Hamilelik sebebiyle cildinizde zaten lekelenmeler oluşabilir bu yüzden güneşe çıkmadan önce kesinlikle güneş kreminizi sürmelisiniz. Denize ya da havuza girmek için de sabah ya da akşamüzeri saatlerini denk getirmeye çalışın. 

Bu bilgilerin yanı sıra yüzerken yavaş olmaya çalışın. Hızlı olmayın ve acele etmeyin. Kramp tehlikeniz olduğunu unutmayın ve bu sebeple tek başınıza denizin ortalarına kadar gitmeyin. Çünkü hamilelik sebebiyle kramplar yaşayabilirsiniz. Eğer denizde yaşarsanız bu oldukça tehlikelidir. 

Hamileyken Yüzme Pozisyonları Neler Olmalı?

Nasıl ve ne zaman yüzdüğünüz kadar hangi pozisyonda yüzdüğünüz de önemlidir. Bu sebeple yapılan çalışmalar sonucunda şu pozisyonların hamileler için daha iyi olduğu belirtiliyor: 

Eğer ilk üç aylık dönemdeyseniz ve denize girecekseniz, ideal yüzme süreniz 30 dakika olmalıdır. Küçük kulaç hareketleri yapabilirsiniz ya da sırt üstü uzanabilirsiniz. 

3- 6 aylık dönemi kapsayan ikinci trimester aralığında bir zamandaysanız da yüzmeyi biraz azaltmanız gerekecek. 30 dakika yerine 20 dakikaya düşürebilirsiniz. Çünkü hem sizin hem de bebeğin ağırlığı artacak ve hareketleriniz sizi yoracak. Sırt ve bel ağrılarınızı azaltması için sırt üstü uzanarak yüzebilirsiniz. 

Son dönemdeyseniz, artık doğuma üç ay ya da daha az bir zaman kaldıysa kurbağalama yöntemini tercih etmelisiniz. Hatta şnorkel takarak yüzerseniz boyun bölgeniz de rahatlayacaktır ve nefes alışlarınız daha iyi olacaktır. 

Bu süreçte sırt ağrılarınız daha fazla olacak. Bunu engellemenin en iyi yolu bu şekilde yüzmekten geçiyor. Aynı zamanda süreyi de azaltmalısınız. 10 dakika bile yeterli olacaktır. Zaten hemen yorulacağınız bir süreçte olacağınız için çok uzun süre suda kalamayacaksınız. 

Yüzmeden Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Aslında yazı içerisinde sizlere önemli bilgiler aktardık ama yüzmeye girmeden önce de bazı hazırlıklarınız olmalı:

  • Yeterli sıvı tüketimi yapmalısınız. 
  • Hijyeninden emin değilseniz kesinlikle girmemelisiniz
  • Havuza gidiyorsanız sakın atlamayın ya da dalmayın. Kafanız sürekli suyun üzerinde olursa daha rahat hissedersiniz
  • Su soğuksa ve ısınmıyorsa hemen çıkmalısınız. Bu kadar soğuk bebek için de faydalı değildir. 

Bunlara dikkat ederek yüzme alıştırmalarınızı yapabilirsiniz. Eğer yüzme sırasında vajinal ağrı, kanama, sıvı gelmesi, rahimde kasılma, nefes darlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler hissediyorsanız hemen yüzmeyi bırakın ve kendinizi sudan çıkarın. Kalp atışlarınız hızlanabilir ve hatta gözünüz kararabilir. Bu durumlar tehlikelidir ve hemen durmanız gerektiğinin bir işaretidir. 

Kendinizi yüzmek için zorlamamalısınız. Sonuçta doğumdan sonra yaz geldiğinde eskiden ne kadar ve nasıl yüzüyorsanız aynı düzende devam edebilirsiniz. Çok dikkatli olmanız gerektiğini hiçbir zaman unutmayın.

Önceki İçerikBÜTÇE DOSTU BİR BEBEK ODASI YARATIN
Sonraki İçerikCROHN HASTALIĞI NEDİR? HAMİLELİĞİNİZİ NASIL ETKİLER?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.