Hamilelik çok uzun bir süreçtir ve bu süreçte de kendinize çok dikkat etmeniz gerekiyor. Ama bünyemiz gereği bazı hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalabiliyoruz. Özellikle hamilelikte bunların hemen teşhisinin yapılması gerekiyor. 

Bunlardan birisi de crohn hastalığıdır. Crohn hastalığı nedir ve hamileliğinizi nasıl etkiler? Bütün bunların cevaplarını vereceğiz ve sizler de benzer belirtilerle karşılaşırsanız hemen doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. 

Crohn Hastalığı Nedir? 

Aslında son derece tehlikeli bir hastalıktan bahsedeceğiz. Crohn hastalığı ince ve kalın bağırsakta görülen, bütün sindirim sistemini etkileyen bir hastalıktır. Genelde ince bağırsağın son bölümünde başlıyor ve kalın bağırsağa doğru ilerliyor. Ayrıca sindirim sisteminin herhangi bir bölümünde kronik bir iltihaplanma durumu olarak da tanımlanan inflamatuar bağırsak hastalığı olarak da biliniyor. 

Bu hastalık meydana geldiğinde gebeliğin seyrini olumsuz yönde değiştirir. O yüzden de son derece kritik bir durum olarak belirlenir. 

Crohn Hastalığı Neden Olur?

Yapılan araştırmalar çok fazla olmasına rağmen yine de crohn hastalığının neden oluştuğu net bir şekilde belirlenemiyor. Ama genelde bağışıklık sisteminiz, genetik ve çevresel faktörler sebebiyle oluştuğu düşünülüyor. 

Buna ek olarak belirtilerinden de bahsetmemiz gerekiyor. Burası oldukça önemli. 

  • Bağırsaklarda ağrı
  • İshal
  • Dışkıda görülen kan
  • Yorgunluk
  • Kilo kaybı
  • İştahsızlık
  • Fistül
  • Ülser
  • Ciltte iltihap gibi gözle görülür ya da hissedilebilir durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Eğer bunları fark ettiyseniz ve normal olmadığını düşünüyorsanız, özellikle hamilelikte karın ağrısını daha çok hissedebilirsiniz, sonrasında hemen doktorunuza durumu anlatmanız gerekiyor. İlgili tetkikler yapılarak teşhis konulduktan sonra tedaviye başlanmalı.

Crohn Hastalığı Tedavisi

Bu hastalığın tedavisi ancak belirtileri ve ilerlemeyi durdurmak içindir. Yani tedavi edilir ama tam anlamıyla iyileşme sağlanamaz. Bu durumda da bebeğinizin durumunun daha sık kontrol edilmesi gerekiyor. 

Eğer kontrol altında tutulmazsa ve tedavi zamanında yapılmazsa anne adayında;

  • Karaciğer
  • Safra kesesi 
  • Cilt problemleri görülebilir. 

Doğal olarak bebeğinizin sağlığı da olumsuz etkilenir ve onda bir hastalık görülme ihtimali de artar. 

Crohn hastalığı tedavisi ise semptomların kontrol altına alınmasına yönelik ilaçlar, cerrahi müdahaleler ve beslenme terapileri tarzında yöntemleri içeriyor. Bu tedavilerde sizin hamilelik sürecinize ve bebeğin durumuna göre değişiklik gösterir. 

Hamilelikte Crohn Hastalığı Bebeği Nasıl Etkiler?

Yazının başından beri bu hastalığın bebeğinizi etkileyeceğini söylüyoruz. Peki nasıl etkiler? Bebeğinizde nasıl sorunlara sebep olabilir?

Eğer hamilelik öncesinde crohn tedavisi gördüyseniz ve bu tamamlandıysa, o zaman bebeğinizde herhangi bir sıkıntı görülmeyecektir. Ama yapılan tedaviler tam bir sonuç vermez ve durdurmaya yöneliktir. Tekrar aktifleşebilir.

Eğer hamileyken tekrar ortaya çıktığını görürseniz, bebek üzerinde olumsuz etkileri olacaktır. 

Bunlardan birisi de hastalığın tekrar aktifleştiği durumlarda kadınların yüzde 15’inde prematüre bebek doğurma ihtimali bulunuyor. 

Gebelik planlaması yaparken doktorunuzla birlikte yapmanız gerekiyor. Böylece en uygun zamanlar için bilgi alabilirsiniz. Hastalığınızın durumuna ve tekrar çıkma ihtimaline karşı bu oldukça önemlidir. 

Bu bilgilerin yanı sıra hamilelikte crohn hastalığı bazı komplikasyonlara da sebep olabilir. Çünkü normalde etkilendiğinizden daha fazla etkileneceksiniz. 

Bu komplikasyonları şöyle sıralayabiliriz: 

  • Düşük
  • Prematüre bebek doğurma
  • Doğum sırasında meydana gelebilecek sorunlar
  • Kürtaj

Bütün bunlar son derece risklidir. Bu sebeple doktorunuzun tavsiyelerini dinlemelisiniz.

Bu süreçte yeterli miktarda folik asit almasınız. Sıvı tüketimini es geçmemelisiniz. Ayrıca düzenli ve sağlıklı beslenmeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Vücudunuzun ihtiyacı olan bütün gıdaları ve vitaminleri aldığından emin olun. 

Hamileyken Crohn Teşhisi Nasıl Yapılır?

Daha önce crohn hastalığı geçirenler belirtileri biraz da olsa fark edebilirler. Bu sebeple teşhis etmek zor olmayacaktır. Ama ilk kez başınıza geliyorsa da fark edilip edilmeyeceği merak konusu. 

Teşhis için kan tahlili ve ultrason tercih edilmek zorundadır. Eğer net bir şekilde belirlenemediyse ve şüphe varsa gebeliğin ikinci trimester döneminde uzman bir doktor kolonoskopi yöntemiyle teşhisi yapabilir. 

Hamilelik olmadığı durumlarda teşhisi daha kolaydır. Mide bağırsak filmiyle, kolonoskopiyle, biyopsiyle ya da patolojiyle bu durum teşhis edilebilir. Ama gebelik söz konusu olduğunda daha dikkatli olunması lazım. bu yüzden de doktorlar önlemlerini ona göre alırlar. 

Bebeğinizin mevcut durumunu da yine daha önce belirttiğimiz üzere ultrasonla belirleyebilirler. 

Son olarak sizlere crohn hastalığında beslenmenin nasıl olması gerektiğidir. Bu süreçte vücutta sıvı, vitamin ve mineral eksikliği görülebilir. Ayrıca yediğiniz besinler midenizi rahatsız ediyor olabilir o yüzden küçük parçalara bölmeniz gerekir. Yağlı besinlerden uzak durun. Aynı şekilde paketli gıdalardan kızartılmış yiyeceklerden ve işlenen etlerden de uzak durun. 

Şekeri de hayatınızdan çıkarın. Sıkılmış taze meyve suları tercih edin ve paketli meyve sularını içmeyin. Buna ek olarak süt ve süt ürünlerini de yoğun bir şekilde tüketmeyin. Bağırsakta gaz sorunu oluşturabilir. 

İşte bütün bunlara dikkat ederek crohn hastalığının durulmasında yardımcı olabilirsiniz. Asla doktorunuzun sözünden çıkmayın ve ona göre düzeninizi belirleyin. 

Önceki İçerikHAMİLELİKTE YÜZMENİN FAYDALARI
Sonraki İçerikHAMİLEYKEN KOŞMAK GÜVENLİ Mİ?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.