Hamilelikte yatış pozisyonunuz, bu dönemde değişen vücut hacminizle beraber değişmektedir. Belli bir süreden sonra yüz üstü yatamamaya başlıyoruz ki bu bizim için biraz üzücü olabilmektedir. Daha çok sağ veya sol yan tarafa yatışları tercih ediyoruz hatta genel olarak bakıldığı zaman sol yan yatışı, bebeklerimiz daha çok sevmektedir.

Yatarken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Gebelik sürecinde, karnın büyümesi 5 aydan sonra başladığı için, 6. aya kadar istediğiniz yatış pozisyonunda yatılabilmektedir. Yüz üstü rahatsa, yüz üstü yatmak mümkün. Bebek sıkışmamaktadır. Sırt üstü ya da yan pozisyonlarda da yatılabilmektedir. Bu dönemde yatış pozisyonunun bir önemi yok fakat altı ayı geçtikten sonra (27.,28,haftadan sonra) hamilelikte yatış pozisyonu önem kazanmaya başlar. 

Uzun süre sırt üstü yatmak, bel ağrısına yol açtığı için, tavsiye edilen bir yatış pozisyonu değildir. Kalbe giden kan miktarı azalacağı için tansiyon düşmesi meydana gelmektedir. Kalbe giden kanın azalmasıyla, vücuda ve dolayısıyla rahime giden kanda azaldığı için, bebeğe de az kan gitmeye başlıyor. Bu bebeğe çok rahatsız etmese de anneyi rahatsız etmektedir. Yan pozisyonlarda, damarlar rahatladığı için önerilen yatış pozisyonudur. 

Özellikle sol taraf tercih edildiğinde, karnınızda bir hareket söz konusuysa, (tekmeleme gibi) endişelenmeyin, aksine bu bebeğin rahatlığını ev keyfinin son derece yerinde olduğunu  gösterir. Hamilelikte yatış pozisyonlarından en sevdiği bu pozisyon dersek yanlış olmaz.

Karnımızın altının desteklenmesi, bunun için normal bir yastıkta kullanabilirsiniz veya bebek mağazalarında da karşılaştığımız, karın altı destek yastıklarını da tercih edebilirsiniz,

Sırtımızın desteklenmesi de çok faydalı ve rahatlatıcıdır. Bunun için, emzirme yastığı veya gebelik arkadaşı yastıklarından temin edebilirsiniz,

Bu yastıkları, doğum öncesinde, gebelikte hem belinize hem de karnınızın altına gelecek şekilde sarılarak yatarak, doğum sonrasında da emzirme yastığı olarak kullanabilirsiniz.

Önemli noktalardan bir tanesi de, bacak arasına yastıkla destek olmak, hatta yastık sayısını da arttırarak bir bacağınızın altına, bir de bacağınızın arasına koyarak çok daha konforlu bir uyku ve dinlenme sizinle olacaktır.

Hamilelikte Yataktan Nasıl Kalkmak Gerekir?

Büyüyen karnınız, ağırlık merkezinizin değişime sebebiyet verdiği için, yataktan kalkmak güçleşir. 

Yataktan nasıl kalkacağınızdan önce, yatağa nasıl yattığınız, yatağa kendinizi nasıl hazırladığınız önemlidir. Havaya da bağlı olarak, sizi yeterince koruyacak, bol ve rahat bir gecelik giymelisiniz. Yatağın kenarına oturarak, yavaşça uyku konumunu almalısınız. Özellikle gebeliğin son dönemlerinde, sol tarafa yatmak daha sağlıklıdır.

Gebelik döneminde, ayağa kalkmak istediğiniz zamanlarda baş dönmeleriyle maruz kalabilirsiniz. Derin nefes alışları yapmak, sizin rahatlamanıza yardımcı olmaktadır.

Acele etmeyin! Unutmayın ki, karnınızda hayata tutunmaya çalışan bir yavrunuz var. 

Önceki İçerikHamilelikte Bacak Ağrısı
Sonraki İçerikEpizyotomi (Doğum Kesisi)
Ebe Tülin Bulur İstanbul Üniversitesi 4 yıllık lisans Ebelik Bölümünü tamamlayıp ebelik hayatına başlamıştır. Bir çok devlet, üniversite ve özel hastanenin Doğumhane ve Yenidoğan Servislerinde çalıştıktan sonra İstanbul Doğum Akademisi bünyesine katılmıştır. Şu an aktif olarak İstanbul Doğum Akademisi bünyesinde özel ebe olarak doğumlara katılmakta, Keşkesiz Doğuma Hazırlık Eğitmeni, Emzirme ve Bebek Bakımı Eğitmeni ve İlkyardım Eğitmeni olarak eğitimler vermektedir. Ayrıca Doğum öncesi ve sonrası evde bakım hizmeti ve emzirme danışmanlığı da yapmaktadır. Aldığı Eğitimler: Homeopati, Aktif Doğum, Suda Doğum, Bebek Masajı, İlkyardım Eğitmenliği, Emzirme Danışmanlığı, Aromaterapi ve Fitoterapi, Akupunktur ve Refleksoloji, İlaç Dışı Rahatlatıcı Teknikler, Doğumda Hipnoz ve EFT Teknikleri Eğitimi, Makat Doğumlarda Teknikler ve Sorunlar Eğitimi.