Hamilelikte D vitamini kullanımı, bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesi gibi faktörlere bağlı olarak gereksinimi artan bir vitamin çeşitidir.

Eskiden sadece kemik metabolizmasıyla ilgili önemi olduğu düşünülen D Vitaminini sıklıkla duymaya başladık. Çünkü sadece kemik ile ilgili değil, merkezi sinir siteminden, endokrin sisteminden, gastrointestinal sistemimizden aslında vücudumuzdaki her türlü fonksiyon için önemli olduğu saptanmıştır. Ve bununla ilgili de kanda test yapılmaya daha sık başlanmıştır. Her yaş grubunda gördüğümüz şey ise, D vitamini dozları çok düşük çıkmaktadır. Aslında 4 mevsim güneş alabilen bir ülkede yaşamamıza rağmen, besinlerin %20 lik bir kısmı besinlerle ilgili olmakla beraber, çoğu deri kaynaklı yani güneşle de ilgilidir. Sadece yorgunluğun ve depresyonun, D vitamini ile ilgili olduğunu düşünürsek, kullanımının da ne kadar önemli olduğu aşikar. 

Hamilelikte D Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?

  1. Erken doğum (prematüre bebek)
  2. Büyüme geriliği
  3. Havale geçirme
  4. Raşitizm (Çocuklarda D vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Kemiklerin zayıflamasına ve yumuşamasına neden olur.)
  5. Metabolik kemik kırıkları
  6. Kan şekerinde düşme 
  7. Solunum problemleri
  8. Kalsiyum düşüklüğü

Hamilelikte D Vitamini Takviyesi Kullanımı

Gebelikte D vitamini, çok daha ayrı bir öneme sahiptir. Aslında gebelik öncesinde takviyelerin yapılması gerekir ama böyle bir imkan olmamışsa, gebelik sırasında D vitamin dozuna bakılması önerilmektedir. Hatta normal değerlerin biraz da üzerinde olması önerilir. 20’den sonrası normal kabul edilirken, optimal dozun 50’ler dozunda olması önerilmektedir. Çünkü gebelikte sadece bu kemik metabolizmasıyla ilgili değil, preeklampsi (yüksek tansiyon) dediğimiz, bebekde de ciddi bir problemlere sebebiyet veren hastalıktan, gebelikte şekere, düşük ihtimaline karşı bir çok hastalık için D vitamini dozu oldukça önemlidir.

Gebeye uygulanacak olan D vitamini desteği, 12. haftadan itibaren başlamalı ve gerektiği sürece tüm gebelik boyunca devam etmelidir. Destek günlük olarak 1200 iu olmalıdır. (9 damla) Ancak sadece vitamin desteği ile kalmayarak, beslenme olarak da dikkat etmemiz gerekmektedir.

D Vitaminin Bulunduğu Gıdalar

  1. Süt ve süt ürünleri
  2. Yumurta 
  3. Mantar
  4. Balık (D vitamini en çok somon ve ringa balıklarında bulunmaktadır.)
  5. Patates
  6. İstiridye

Hamilelikte D vitamini alımı, çok büyük önem taşımaktadır. En büyük kaynağı ise, UV ışınlarıdır. Bu yüzden anne adaylarının, her gün açık havada, güneşli bölgelerde en az 15- 20 dakika yürüyüş yapmaları tavsiye edilmektedir.

Önceki İçerikAstroloji Nedir?
Sonraki İçerikHamilelikte Ay Ay Beslenme
Op.Dr. Selçuk Somer 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirmiş ve aynı yıl Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde uzmanlık görevine başlamıştır. 1993 ve 1995 yılları arasında Almanya Batı Berlin Üniversitesi ve Münster Üniversitesinde Perinatoloji bölümünde çalışmıştır. Sonrasında Süleymaniye Doğum Evi, Taksim Hastanesi ve Amerikan Hastanesinde çalışmıştır. Ayrıca Avrupa Hastanesi, Duygu Hastanesi ve Reyap Hastanelerinde 5 yıl süre ile ileri düzey ayrıntılı gebelik USG konusunda çalışmıştır.