Hamilelik oldukça uzun ve heyecanlı bir süreçtir. Bu süreç içerisinde de çok fazla sorunla karşılaşabilirsiniz. Bunlardan birisi de hamilelikte çok fazla amniyon sıvınız olmasıdır. Bu bir sorun teşkil eder ve hemen tedavi edilmelidir.
Bunlara ek olarak erken tespiti de son derece önemli. Bizler de yazı içerisinde hamilelikte amniyon sıvısı nasıl belirlenir, fazla olduğunda ne olur ya da az olduğunda ne olur gibi önemli soruların cevaplarını vereceğiz. Hemen okuyarak öğrenebilirsiniz.
Hamilelikte Amniyon Sıvısı Nedir?
Bebekler doğana kadar anne karnındayken içinde bulunduğu bir sıvı vardır ve bu sıvı amniyon sıvısıdır. Bebeğin amniyon sıvısı da bebeğin kendi idrarıdır. Bebeğin böbrekleri artık 9. Haftadan sonra gelişmeye ve idrarını yapmaya başlar. Buna bağlı olarak bebek rahim içine gelen amniyon sıvısını da yutar. Bu döngüyle birlikte amniyon sıvısı dengelenir.
Ayrıca bebek toksinlerini idrara değil anne adayına bağlı olduğu göbek kordonu yardımıyla gönderiliyor. Bebeğin doğmasının ardından da göbek kordonu olmadığı için böbrekleri de toksini süzmeye başlar.
Bu denge bozulduğu anda da amniyon sıvısında azalma ya da artma oluşur. Her ikisi de son derece önemlidir. Öncesinde görevlerinden bahsedelim.
- Bebeğinizi enfeksiyonlara karşı koruyor
- Kordonunun sıkışmasını engelliyor
- Rahim içi sıcaklığı korumada da etkiliyor
- Bebeğin karnınızda rahat hareket etmesini sağlıyor. Karna gelen darbeler olduğunda bebeği koruyor
- Bebek bu süreçte o sıvıyı yutar ve aynı anda da solur. Hem solunum hem de sindirim sistemini çalıştırmış olur ve iç yüzeyinin de gelişmesinde büyük rol oynar.
Amniyon Sıvısı Neden Artar?
Anne adayının amniyon sıvısı fazlaysa bu durum polihidramniyos olarak adlandırılıyor. Eğer bu sıvı 2 litreden fazlaysa patolojiktir. Peki bu durum neden gerçekleşir, amniyon sıvısı neden artar? Anneden kaynaklanıyorsa şeker hastalığı sebebiyle ortaya çıkıyor olabilir.
Bebekten kaynaklanıyorsa da şu sebepler mevcut olabilir:
- Bebeğinizde kalp yetmezliği
- Konjenital enfeksiyonlar
- İkiz bebekleriniz varsa, ikizden diğerine transfüzyon sendromu
- Yutma bozukluğuna neden olan kromozon anomalileri oluşumu
- Sıvı geçişini kısıtlayan sindirim sistemi tıkanıklığı
- Merkezi sinir sistemi kaynaklı yutma bozukluğu
Bunların her biri son derece önemlidir. Bu sebeple de hemen teşhis edilmeli ve tedavisi yapılmalı. Sebebi bunlar olabileceği gibi hiçbir şeye bağlı da olmayabilir.
Amniyon Sıvısı Miktarı Nasıl Belirlenir?
Amniyon sıvısının fazla olup olmadığı anlamak için birkaç seçenek vardır. Genelde öncesinde doktorunuzu sizi değerlendirmelidir. Genel sağlık durumu, bebeğinizin durumu ya da olayın şiddeti gibi durumlara bakılır.
- Yakın takip yapılır ve ultrason incelemeleri yapılır
- Amniyon sıvısını azaltmak için amniyosentez tedavisi
- Doğum sonlandırılabilir
- Bebeğin idrar miktarını azaltmaya yönelik ilaç tedavisi
Bu tedavilerin amacı aslında anne adayını rahatlamak ve gebeliği devam ettirebilmektir. Eğer düzenli ve doğru tedavi uygulanırsa kısa süre içerisinde bu sorun düzeltilecektir.
Düşük Amniyon Sıvısı Neden Olur?
Artan amniyon sıvısının tespitinin yanı sıra düşük amniyon sıvısı da son derece kritiktir.
Amniyotik keseler doğum başlamadan önce sızmaya başlar. Bu durumda da hemen doktorunuzu aramak zorundasınız. Aynı zamanda azalmasının sebebi plasenta besin ve oksijen getirmede büyük öneme sahip ve bu işi tam yapamazsa yeterli besin alamıyor olabilir. Bu da amniyon sıvısını azaltır.
Eğer bebeğinizin de böbreğinde fiziksel sorunları varsa idrarını yeterince yapamıyor olabilir. Bu da yine amniyon sıvısını azaltan önemli sebeptir.
Sıvının artırılması için yapılan yöntemler hamileliğin süresine bağlı olarak değişecektir. Bu durumda ilk almanız gereken en basit önlem ise su içmektir. Geri kalan bütün süreçleri doktorunuzla birlikte ilerleteceksiniz.
Takviyeler kullanabilirsiniz. Doktorunuz size ek takviyeler sunacaktır bunları düzenli olarak tüketmelisiniz ve yapılan araştırmalar da bunu kanıtlıyor. Daha fazla istirahat etmeniz gerekecek ve fiziksel aktivitelerinizi de azaltmanız gerekecek. Çok fazla yorulmamalısınız ve daha çok dinlenmek için zaman ayırmalısınız.
Sonuç Olarak…
Genel bir özetleme yapmamız gerekirse şunu söyleyebiliriz: Bebeğinizin karnınızdaki gelişimi, iç organlarının oluşum süreci ve solunum sistemi gibi durumlar kendi gelişimini olumlu ya da olumsuz etkileyebilir. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda kontroller büyük önem taşıyor. Her birine gitmelisiniz ve kesinlikle ihmal etmemelisiniz.
Bunlara ek olarak oluşan ve hissettiğiniz en ufak bir değişimi bile doktorunuza bildirmek zorundasınız. Çünkü bebeğiniz karnınızda büyüyor ve onu göremiyorsunuz, nasıl durduğunu gelişiminin tam olarak nasıl ilerlediğini her saniye gözlemleyemiyorsunuz. Bu sebeple sizin sorularınıza cevap verecek en net yöntem de ultrasonla kontrollerdir. Artık 3D ultrasonlar popüler. O kadar canlı ve net görüntüler oluşturuyorlar ki sanki ona dokunuyormuşsunuz gibi hissedebiliyorsunuz. Kalp atışlarını duyuyorsunuz, nefes alıp verdiğini görüyorsunuz.
Bunların hepsi hamilelik sürecinin en güzel yönleridir diyebiliriz. Eğer bir sorun oluşursa da küçük belirtilerle bile kendisini belli edebilir. O yüzden hemen tedaviye başlamanız gereken durumları erkenden fark edebilirsiniz ve doktorunuzla nasıl ilerlemeniz gerektiğini konuşabilirsiniz.