Gebelik süreci oldukça heyecanlıdır ama bir o kadar da gergin olacağınız durumları beraberinde getirir. Bunlardan birisi de gebelik sürecinde yaşanan küçük kanamalardır. Ama merak etmeyin sizler için hazırladığımız bu yazıyı okuduktan sonra gebelikte kanama olması ne anlama geliyor öğreneceksiniz.

Hamilelik sürecinde özellikle ilk kez anne olacak adaylar fazlasıyla endişeli olabiliyor. Bu durumda her sorunun kötü bir şeye yol açabileceğini düşünebiliyorlar. Doktorunuzla sürekli iletişim halinde olduğunuzda endişe etmenizi gerektirecek bir şey olsa bile çözümünü bulabilmek sizi rahatlatacaktır. 

İşte konuyla ilgili bütün detaylar…

Hamilelikte Kanama Olur mu? 

Öncelikle bu sorunun cevabıyla başlayalım. Hamilelik süreci içerisinde kanamalar ve lekelenmeler görülebilir. Bu sorunlu bir gebelikte olabileceği gibi sağlıklı bir gebelikte de olabilir. Vajinal kanamaların oluşma sebepleri ise birden fazla etkene bağlı olabilir. 

Ama yine de gebeliğin sağlıklı olsa da vajinal kanamaları ciddiye almanız gerekiyor. Nedeninin bilinmesi lazım ve böylece uygun tedavi yapılabilir. 

Örneğin hamileliğin ilk üç aylık süresi boyunca kanamalar yaşanabilir ve sonrasında kontrole gittiğiniz zaman bebeğin gelişimi incelenir ve gerekli tetkikler de yapılır. Böylece kanamaların sebebinin hamilelikten kaynaklı normal bir kanama olup olmadığı anlaşılır. 

Yapılan araştırmalara göre kanama görülen kadınların yüzde 90’ı sağlıklı doğum yapıyorlar. 

Gebelikte Kanama Sebepleri 

Hamileliğin ilk üç ay süresi boyunca oluşan kanamalar için şu sebepler gösterilebiliyor: 

  1. Ektopik Gebelik: Döllenmiş yumurtanın rahim dışında yani bir fallop tüpünde yerleşmesi ya da orada büyümesiyle oluşan gebeliktir. Dış gebelik olarak da bilinir. 
  2. İmplantasyon Kanaması: Döllenen yumurta rahim zarına yerleşir ve böylece gebelik oluştuğunda 10 ila 14 gün sonrasında meydana gelir. Tutunma kanaması olarak da bilinir. 
  3. Düşük: Bazı gebeliklerde şiddetli kanamalar oluşabilir. Bu durum 20. Haftadan önce gerçekleşiyorsa düşük yaşanıyor demektir ve bu kanamalar da kolay kolay durmayacaktır. 
  4. Molar Gebelik: Anormal döllenen yumurta bebek yerine anormal dokuya dönüşür. Bu da çok nadir bir durumdur. 

Bunlara ek olarak rahim ağzı enfeksiyonu da yaşanabilir. Bütün bunlar gebelikte kanamalara sebep olur. Her birinin çözümleri de hamileliğinizin aşamasına göre değişecektir ama mutlaka bir çözümü ve tedavisi vardır. 

Yaygın olan kanamalar ise ilk haftalarda gerçekleşen tutunma kanamalarıdır. Bebek rahme tutunur ve böylece kanama gerçekleşir. Her gebelikte de görülmez. 

Hamilelikte ilerleyen süreçlerde kanamalar da görülebilir. Bunların sebeplerini de okuyarak öğrenebilirsiniz. 

  1. İnkompetan Serviks: Serviks erken açılabilir ve bu da erken doğuma sebep olur. Ancak bu durumun gerçekleşebilmesi için doğuma sebep olacak tetikleyici bir durum yaşamanız gerekir. 
  2. Plasental Ayrılma: Bazı durumlarda bebek plasentanın rahim duvarından ayrılabilir. Hemen müdahale gerektirir.
  3. Uterus Yırtılması: Bu çok nadir görülen bir durumdur ve hayati tehlikesi vardır.

Bu gibi durumlar çok sıklıkla yaşanmaz ama imkansız da değildir. Bu sebeple ilk yapılması gereken doktorunuzla konuşmak ve durumunuzu tam olarak anlatmak olmalı. Böylece muayene için gidebilirsiniz ve bebeğinizin görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede de hemen tedaviye başlanır. 

Kanama Olduğunda Tedavi Yöntemleri Neler? 

Sebebe bağlı olarak kanamalara tedavi yöntemleri de değişiyor. 

Eğer bebek plasentadan ayrıldıysa ya da kasılmalar söz konusuysa doktorunuz bebeğinizle ilgili neler yapılması gerektiğine karar verecek. Böyle durumlarda bebeğin alınması gerekebilir. 

Aynı şekilde ilerleyen haftalarda hafif lekelenmeler olabileceğinden bahsetmiştik. Bu durumların sebepleri de belirlendiği zaman uygun tedaviye karar verilecek.

Eğer kanamalar devam ediyorsa ve durmuyorsa, hamileliğinizin ilk 20 haftası içerisindeyseniz düşük yapıyor olabilirsiniz. Bazen bu durumun farkına varamazsınız ve normal kanama gibi düşünebilirsiniz. Ama düşüklerde gerçekleşen kanamalar hem çok yoğun olur hem de sancılı. Bu gibi sebepler göz önünde bulundurulduğunda kesinlikle hastaneye yetişmelisiniz ya da uzaktaysanız ambulans çağırmalısınız. Sonrasında müdahale gerekebilir. 

Bunlara ek olarak gebelik boyunca kanama görülebilir. Telaş etmemelisiniz. Her birine çözüm bulunurken sadece erken doğuma ve bebeğin alınması gereken durumlara müdahale edilemez. 

Dış Gebelik Nedir? 

Bu sebepler arasında en çok merak edilen ve araştırılan da dış gebelik oluyor. Dış gebelik son derece tehlikelidir ve fark edildiği anda gebeliğe son verilmelidir. Bu da kanamalarla kendini belli edebilir ya da ultrasonda görüntülenebilir. 

Fetüs nadiren de olsa rahim içerisinde değil de dışında ya da yumurtalığın kenarında bulunabilir. Burada tutunma gerçekleşemeyeceği için de hemen müdahale edilmesi gerekir. Eğer zamanında fark edilmezse tüplerin yırtılmasına ve şiddetli batın içi kanamasına sebep olur. Bu ilerleyen zamanlarda gebe kalmanızı ya da sağlıklı bir hamilelik geçirmenizi engelleyebilir.

İşte sizlere bütün detaylarıyla hamilelikte kanama olması ne anlama geliyor sorusunun cevabını aktardık. Böyle durumların bazen normal bazense tehlikeli olabileceğini unutmamalısınız ve doktorunuzla iletişimi asla kesmemelisiniz. Ancak bu şekilde sağlıklı ve doğru bir gebelik süreci yaşayabilirsiniz. Kontrollerinize düzenli gitmelisiniz ve her anınızı gözlemlemelisiniz. Özellikle ilk aylar oldukça önemlidir. Hamilelik sebebiyle vücudunuz değişmeye başladıkça da farklı sorunlar yaşayabilirsiniz.

Önceki İçerikHAMİLELİKTE ÇOK FAZLA AMNİYON SIVINIZ VARSA NE YAPMALISINIZ?
Sonraki İçerikHAMİLELİKTE PUPPP DERİ DÖKÜNTÜSÜ NEDİR?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.