Hamileyken hasta olamazsınız diye bir kural yoktur. Hatta bu süreçte daha fazla dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü enfeksiyonlara daha fazla açıksınız ve bu yüzden de önlemleri daha sıkı almanız gerekiyor. 

Peki hamilelik sürecinde ateşiniz çıkarsa ne olur? Bu sorunun detaylı cevaplarını sizlerle paylaşacağız. Hemen okuyun ve önlemlerinizi alın. 

Hamilelikte Ateş Neden Oluyor?

En çok merak edilen soruya cevap vererek başlayabiliriz. Hamilelikte ateş çıkaran bazı etkenler bulunuyor. Eğer bunlara dikkat ederseniz, önlemlerinizi daha iyi alabilirsiniz. Ama bazı durumlar önceden kestirilemediği için de önlem almanız mümkün olmayacaktır. 

Örneğin idrar yolu enfeksiyonunu ağır bir şekilde geçiriyorsanız, çok ağır belirtilerle karşılaşabilirsiniz. İdrar yolu enfeksiyonu normalde herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir. Ama ağır geçiriyorsanız, bol sıvı tüketimiyle ve doğru ilaç kullanımıyla bu sorunun önüne geçilemeyecektir. 

İdrar yolu enfeksiyonu ağır geçiriyorsanız, bulantı, ateş, idrarda bulanıklık ya da kanlı idrar yapımı gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bunları engellemek için doğru ilacı ve tedaviyi doktorunuz önerecektir. Çünkü antibiyotik alamazsınız onun yerine farklı tedavi yöntemleri kullanılacak. 

Bir diğer etken de griptir. Eğer çok şiddetli bir grip geçiriyorsanız ve hamileyseniz, ateş de görülecektir. İnfluenza sebebiyle oluşan bu hastalık, ateş, titreme, öksürük, bulantı, kusma gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Çok hızlı bir şekilde gelişir, normal soğuk algınlığından daha da zor geçer. Bu yüzden hemen doktor kontrolünde, vitaminlerle ve iğnelerle tedavi edilmesi gerekiyor.

Hamileyken Ateş Nasıl Düşürülür?

Normalde ateşimiz çıktığı zaman ya iğne olunur ya da antibiyotik tedavisi uygulanır. Ama hamileyken bu yöntemler kullanılamaz çünkü ilaç tedavisi uygulanamaz.

Peki o halde hamilelerde ateş nasıl düşülür? Ya da siz evde ne yapabilirsiniz?

  • Bol sıvı tüketmeniz gerektiğini hatırlatalım. Önceliğiniz su olmalı. Sonrasında da doğal meyve suları içebilirsiniz. C vitamini içeren meyve suları daha iyi olacaktır. 
  • Olabildiğince yatmaya çalışın. Ne kadar çok istirahat ederseniz o kadar çabuk iyileşirsiniz
  • Soğuk suyla ateşinizi düşürmeye çalışın. Eğer ilkinde başarısız olduysanız daha uzun süre soğuk suya tutun. Bu iyi gelecektir. 
  • Vitamin almalısınız. 
  • Eğer boğaz ağrınız da varsa pastil kullanabilirsiniz. 
  • Ilık bir duş da alabilirsiniz. 
  • Kat kat ya da çok sıkı giyinmekten kaçının. 
  • Doğal bitki çayları tüketin. 
  • Bulunduğunuz odayı belli aralıklarla havalandırmalısınız. 

Öncelikle bunları uygulamaya çalışın. Sabahtan akşama kadar bunları uyguladığınızda geçtiğini fark edeceksiniz. Ama bazen sebebine göre iyileşme süreci de farklılık gösterebilir. Onun için ateşinizin neden çıktığını bilmeniz önemli. Hastaneye gitmeniz gerekirse en azından sebebini söyleyebilirsiniz. 

Bunlara ek olarak burnunuz da tıkanıyorsa tuzlu burun spreyleri bulunuyor. Onları kullanabilirsiniz. 

Hamilelikte Ateş, Bebeğe Zarar Verir mi? 

Bu konu da oldukça önemlidir. Bazen anne adayları hamilelikte ateşinin çıkmasının bebeğe zarar verip vermeyeceği konusunda endişe yaşıyor. Bu sebeple de araştırmaya başlıyor.

Aslında düşük ateş varsa bebeğe zarar vermeyecektir. Ama 39-40 derece gibi bir ateşiniz varsa hemen müdahale edilmesi gerekir ve bebek için de öldürücü etkileri vardır. Genelde bu ateşlerin çıkma sebebi enfeksiyonlar ya da çok ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabiliyor. Bu yüzden de hemen doktora gitmelisiniz. 

Ama buna karşılık ateşiniz 39’a çıkmadıysa, 38- 38,5 civarlarındaysa kendiniz de düşürebilirsiniz. Eğer düşüremediyseniz o zaman doktora haber verin. 

Genel olarak yapılacak tedaviler göz önüne alındığında, ateş ilk 5 ve 6.haftalarda risklidir. Bu süreçte nöral tüpler tam kapanmayabilir ve doğru zamanda tedavi edilemezse bebekte bazı anomalilere sebep olabilir. Zaman geçtikçe ve artık 3. Aydan sonra bu olasılıklar azalır ama yine de çok ciddi bir ateş söz konusuysa hemen doktora gitmeniz gerekiyor. 

Ateş Çıkmasının Etkenleri Nelerdir?

Az önce birkaç önemli sebep sunmuş olsak da birkaç madde daha eklememiz gerekiyor. Grip ve idrar yolu enfeksiyonunun yanı sıra bazı hastalıklar da ciddi ateşe sebep olabilir. 

Bunlardan birisi bademciktir. Eğer bir sebepten dolayı hastalık kaptıysanız ya da boğazınız şiştiyse, hemen inmesi çok zordur. Bu durumda en hızlı yöntem antibiyotik olur. Ama hamilelerde bu kullanılamadığı için süreç uzar, onun yerine doğal yollar tercih edilir. İşte bu süreçte de bademcik daha çok şişebilir ve ateşe sebep olur. 

Bu noktada da fazla bir şikayetiniz yoksa soğuk suyla ateşinizi düşürmeye çalışabilirsiniz. 

Bir başka etken de aslında bebeğiniz olabiliyor. Çok nadir bir sebep olarak görülse de bebeğinizde meydana gelen bir rahatsızlık size zarar veriyor olabilir. Bu durumun tespiti ise oldukça zordur. Hemen doktorunuza giderek durumu anlatmalısınız ve ultrasonla kontrolünü yaptırmalısınız. Çünkü bazen bebekler anneyi zehirleyebiliyor. Bunun sebepleri ise oldukça uzun bir listeye sahiptir ve başka bir konudur. Ama bu ihtimal de göz önünde bulundurulmalı.

İşte genel olarak sizlere hamilelik sürecinde ateşiniz çıkarsa ne olur sorusunun cevabını söyledik. Siz de hamileyseniz, ateşiniz çıkarsa ne yapmanız ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini daha iyi biliyorsunuz. 

Önceki İçerikDOĞUM ÖNCESİ ZİYARETİNİZ İÇİN HAZIRLANIN
Sonraki İçerikDÖRTLÜ EKRAN TESTİ NEDİR?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.