Hamilelikte çok önemli testlerden birisi dörtlü ekran testidir ve mutlaka yapılması gerekiyor. Eğer hamilelik sürecinizi sağlıklı ve iyi geçirebilmek istiyorsanız bazı testleri düzenli olarak yaptırmanız lazım. Bunları yaptırmadan önce doktorunuz size nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini söyleyecek ve sonrasında sizler de önlemlerinizi alacaksınız.

Hamilelik sürecinde doktorunuzla sürekli iletişim halinde olmanız büyük önem taşıyor. Şimdi okuyarak dörtlü ekran testi nedir bunu öğrenebilirsiniz. 

Bütün detaylar hemen aşağıda…

Dörtlü Ekran Testi Nedir? Ne İşe Yarar? 

Gebelik süreci yaşayan her kadın düzenli kontrollere gitmek zorundadır. Her kontrolde de belli testler yapılır, belli kontroller düzenlenir. Eğer bunların hiçbirini aksatmadan düzgün bir şekilde yaparsanız, işte o zaman sağlıklı ve rahat bir hamilelik süreci geçirebilirsiniz. 

Peki dörtlü ekran testi nedir? Her hamilelikte belirli dönemlerde, genetik bozuklukları tespit etmek için testler yapılır. Onlardan birisi de dörtlü ekran testidir. 

Dörtlü ekran testi, gebelik sürecinde anne adayından alınan örneklerin down sendromu, trizomi ya da spina bfida gibi önemli hastalıklar açısından incelenmesini yapmaya yarayan testtir. 

Her hamilelik sorunsuz geçecek diye bir durum yoktur. Bazı hamileliklerde sıkıntılar olabilir ve bebeklerde genetik hastalıklar görülebilir. Bunun erken teşhisi büyük önem taşıyor. Eğer böyle bir durum söz konusuysa tedavisine karar verilebiliyor. Bebek de büyüme sürecindeyse daha iyi izlenebiliyor ve gerekli önlemler alınarak aile de bu konuda bilgilendiriliyor. 

Bu tarama kan numunesi ile yapılıyor. Aynı zamanda araştırmalar yapılırken de kan içerisinde beta-hCG, alfa-feto protein gibi önemli değerlere bakılır.

Dörtlü Ekran Testi Güvenilir mi? Hangi Durumlarda Yapılır?

Yapılan testlerin yüzde 99’u doğru çıkıyor. Ama yanılma payları çok düşük de olsa vardır.

Ama şunu da söylemek gerekiyor her ne kadar önemli ve yapılması gereken bir test olsa da bütün anne adayları bu testi yaptırmak zorunda değildir. Peki hangi durumlarda dörtlü ekran testi yapılır? 

Bilinçsiz ilaç kullanımı: Hamilelik sürecinde bilinçsiz bir şekilde doktor kontrolünde olmadan kullanılan ilaçlar bebeği doğrudan olumsuz etkileyebilir. Eğer böyle bir davranışta bulunduysanız ve gebelik sürecinizle ilgili ufak da olsa bir sorun hissettiyseniz hemen bunu doktorunuzla paylaşmalısınız. Sonrasında da önlem ve tespit amaçlı dörtlü ekran testi yapılmalıdır. 

Yaşınız: Bilindiği üzere belli bir yaştan sonra gebelik süreci normale göre çok daha zor geçer ve hatta risklidir. Bu sebeple de diğer hamilelere göre daha sık kontrole gelinmesini gerektirir. Aynı zamanda önlem amaçlı da dörtlü ekran testi ve buna benzer testlerin hemen yapıldığını görürüz. Gebelik yaşının artmasıyla birlikte kusurlu doğum oranlarının sayısı da artış gösteriyor. Bunu engellemek ve olası sorunların önüne geçebilmek amacıyla testleri yaptırmak zorundasınız. 

Geçmişte yaşanan doğum kusurları: Bir başka önemli sebep de daha önce yaşanmış olan doğum kusurlarıdır. Bu ne demek? 

Aslında doğumda rastlanılan genetik bozuklukların bazıları genlerden kaynaklanıyor. Eğer daha önceki doğumlarda herhangi bir kusur söz konusuysa bu gebelikte de bebeğe aktarılması mümkündür. Bunun tespiti için dörtlü ekran testi yapılmalıdır. Böylece herhangi bir durum geçtiyse ve bebekte en ufak bir genetik bozukluğa rastlanılırsa hemen çözüm aranır. 

Bunlara ek olarak diyabet de yine bu testin yapılmasını gerektiriyor. Çünkü şeker hastalığı da kusurlu doğumlar sebep olabiliyor.

Sizlere söylediğimiz bu sebepler bebek açısından son derece kritiktir. Eğer bilmeden ve tespiti yapılmadan doğum gerçekleşirse hem hazırlık yakalanacaksınız hem bebeğiniz için tedavi yapılamayacak hem de sizin sağlığınızı da olumsuz etkileyecek durumlarla karşılaşabilirsiniz.  

Dörtlü Ekran Testi Uygulaması Nasıl Yapılır?

Merak edilen bir diğer konu da bu testin nasıl yapıldığıdır. Aslında dörtlü ekran testi anne ve bebek için herhangi bir sorun teşkil etmiyor aksine tamamen faydasına oluyor. 

Uygulaması da son derece kolay. 

  • Öncelikle anne adayı ultrasona alınıyor. 
  • Sonrasında bebeğin durumu tespit edilir. 
  • Doktor bu süreçte belli değerlerin ölçümünü yapar. 
  • Ardından anne adayından dört farklı kan alınır. 
  • İhtiyaç duyulan testler yapılır. 
  • Sonrasında da çıkan sonuçlarla ultrason sonuçları karşılaştırılır.
  • Böylece ortada herhangi bir sorun var mı bunun tespiti oluşur. 

İşte işlem bu kadar. Çok uzun değildir ve sadece sonuçların çıkmasını beklemeniz gerekiyor. 

Kesin bir tanı testi olmamakla birlikte olası ihtimallere karşı önemli sonuçlar ortaya çıkarıyor. Bazen tespiti erken yapılıyor ve araştırmalar sonucunda da bebeğin gelişmeyeceği görülüyor. Bu durumlarda da bebeğin alınması gerekebiliyor. Buna benzer önlemlere ek olarak bebeğin durumu tespit edildikten sonra eğer mümkünse tedaviye başlanıyor. Böylece olası sorunların en aza indirgenmesi sağlanıyor ve doğuma kadar da bu kontroller devam ediyor.

Tıp sürekli gelişmeye devam ediyor. Bu sebeple de artık imkansız diye bir şey yok. Eğer bir sorunla karşılaşılırsa hemen buna en uygun çözümler ortaya konuluyor ve uzman doktor size seçenekleri anlatıyor.  Tek bir seçenek varsa da yine bilmeniz gereken her şey aktarılıyor. 

Genel olarak baktığımızda dörtlü ekran testi başta olmak üzere yapılan bütün testler oldukça önemlidir. Bu yüzden her birini yaptırdığınızdan emin olun. 

Önceki İçerikHAMİLELİK SÜRECİNDE ATEŞİNİZ ÇIKARSA NE OLUR?
Sonraki İçerikBİLMENİZ GEREKEN PLASENTA ACCRETA BELİRTİLERİ
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.