Sizlere oldukça önemli bir sorundan bahsedeceğiz. Hamilelikte meydana gelebilecek çok sayıda risk bulunuyor. Bu doğum sırasında da olabilir hamilelik sürecinde de ortaya çıkabilir. Aslında düzenli kontrollerle ve yapılan doğru testlerle her türlü risk önceden belirlenebilir.

Plasenta accreta da bunlardan birisidir. Son derece kritiktir ve mutlaka hemen tedavisinin yapılması gerekir. O halde bilmeniz gereken plasenta accreta belirtileri neler, bunları sizlere aktaralım. Böylece bu sorunla karşılaşırsanız ne demek olduğunu ya da tedavisinin ne olduğunu da bilebilirsiniz.

İşte detaylar…

Plasenta Accreta Nedir?

Genel bir tanımıyla başlayacak olursa plaenta accreta, plasentanın yerleşim anomalisi olarak bilinen ve yaygın bir doğum riskini ifade eder. Yani daha açık anlatmak gerekirse, plasentanın rahim duvarına anormal bir şekilde yapışması ve ayrılma zorluğu yaşatması plasenta accreata olarak bilinir.

Ayrıca plasenta rahim içinde olması gerektiği yerde bulunmuyorsa, onun yerine rahim ağzında yerleştiyse de bu durum plasenta previa olarak tanımlanıyor.

Her ikisi de son derece kritiktir ve hatta nadir de olsa iki durum aynı anda yaşanabilir. Çok tehlikeli kanamalarla sonuçlanırlar ve anında tedaviye başlanması gerekir. 

Plasenta Accreata Neden Oluşur? Belirtileri Neler?

Merak edilen konulardan birisi de bu durumun neden ve nasıl oluştuğudur.

Aslında bu durumun ortaya çıkmasına neden olan etkenler tam olarak bilinmiyor. Bununla ilgili sayısız araştırma yapılmış ama sadece birkaç önemli etken net bir şekilde gözlemlenmiştir. 

  • Daha önce rahim ameliyatı geçirmişseniz, 
  • Sigara ve alkol tüketiminiz fazlaysa,
  • Daha öncesinde kürtaj ya da düşük yaşadıysanız
  • Anne adayı olarak 35 yaşın üzendeyseniz,
  • Birden fazla kez sezaryen doğum yaptıysanız 
  • Daha önceki hamileliklerde plasenta previa görüldüyse
  • İnfertilite tedavisi görüldüyse
  • Çoğul gebelik varsa plasenta accreata görülme ihtimali çok yüksektir.

Ama tabi bunlar sadece ihtimallerdir ve durumun güçlenmesine sebep olurlar. 

Buna ek olarak plasenta accreata belirtileri neler? Nasıl tespit edilir? Aslında bu, hamilelik sürecinde kendini çok da belli etmez, herhangi bir belirti vermeden ilerleyebilir. Ama 24. Haftadan sonra yoğun vajinal kanama yaşıyorsanız plasenta accreata yaşanıyor olabilir. 

Kanamalar gebelik sürecinde görülebilir ama bizim bahsettiğim kanama çok yoğun ve tehlikeli olan türü. Bu sebeple hemen doktorunuza durumu anlatmalısınız ve ilgili testleri yapmasını sağlamalısınız. Zaten kanamaları anlattığınız zaman doktorunuz hemen müdahale edecektir. 

Teşhisini yapmak için de kanamanın olduğu süreçte hemen ultrasonla bebek incelenmeli. Böylece bebeğin nerede olduğu net bir şekilde lokasyon takibi yapılarak fark edilir. Anneye ve bebeğin kendisine herhangi bir zarar gelmemesi açısından hemen takibe alınması ve erken teşhisi önemlidir. 

Plasenta Accreata Tedavisi Nedir? 

Az önce de belirttiğimiz üzere plasenta accreata oldukça risklidir ve bu sebeple erken teşhisi de büyük önem taşıyor. Eğer doğuma kadar fark edilemezse, doğum sırasında çok ciddi kanamaya sebep olabilir ve buna annenin sağlığı açısından son derece risklidir. 

Yapılan tespit sonucu plasenta accreata mevcutsa, doğum kesinlikle sezaryen olmalıdır. Çünkü doğum sırasında durdurulamayacak kadar kanama yaşanırsa en azından histerektomiye başvurulabilir. Buna ek olarak, doğum sırasında çok kan kaybı yaşandığında da anne adayının kana ihtiyacı olabilir. bütün bunlar göz önünde bulundurulmalıdır ve normal doğum yapılmamalıdır. 

Eğer hamilelikte plasenta accreata tespiti yapılırsa, bu hamilelik riski gebelik sınıfında yerini alır. Bu yüzden de özel bir ekiple, özel bir takip gerektirir. Çünkü ne yazık ki bebek yerinden kıpırdatılamaz ve herhangi bir şekilde olması gerektiği yere getirilemez. Bu sebeple de özel takip süreci başlatılmalı ve hasta, düzenli kontrollere çağrılmalı.

Tabi bu bebeğin hayatını etkiler mi dediğimizde, takibi yapılmazsa olumsuz bir şekilde etkileyecektir. Ama orada da yaşamını devam ettirebildiği için doğum sırasında çok ciddi sorun oluşturarak annenin hayatını tehlikeye atacaktır. 

Doktorların, uzmanların bu konuda çok hassas davranmaları gerekiyor. 

Plasenta Accreata Riskleri Neler?

Aslında bu sorunun en net cevabını az önce paylaştık. Doğum sırasında anormal derecede kanama yapacaktır. Bu da aynı zamanda anneye rahatsızlık verecektir.

Buna ek olarak diğer iç organlar da zarar görebilir. Hem bebeğin doğru bir yerde gelişememesinden dolayı hem de genel olarak hamilelik sürecini doğrudan etkilediği için organlar da etkilenecek.

Bulunduğu yerden dolayı doğum zorlaşacak ve bu da bebeğe zarar verecek. Ayrıca doğum süresi uzadığı için anne de bir zaman sonra zarar görecek.

Bunlardan da anlaşılacağı üzere aslında anne ve bebek sağlığı açısından bebeklerin takibinin çok iyi yapılması büyük önem taşıyor. Eğer geç fark edilirse ve bu süreçte de bebek büyürse, doğum sırasında anne açısından fazlasıyla zorlayıcı olacak. Aynı şekilde bebeğin de olumsuz etkileneceği gerçeği ortada. 

Bu yazıyı okuyarak plasenta accreata hakkında bilmeniz gereken her şeyi de öğrenmiş oldunuz. Bu kavramı unutmayın ve mutlaka doktorunuzdan bu konuyla ilgili bilgi alın.

Önceki İçerikDÖRTLÜ EKRAN TESTİ NEDİR?
Sonraki İçerikSERVİKAL YETMEZLİK NEDİR?
Gebbe Editörleri Uzman hekimler dışında yazılan her yazıyı derin araştırmalar sonucu yaparak ilgili uzmana onaylattıktan sonra gebelere içerik sağlayan uzman içerik yöneticilerinden oluşmaktadır.